sisällön alkuun
25.11.2017 09.34 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Varför en banan?"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Takaisin artikkelisivulle

Artikkeli: Kurkistus MangaMania-lehteen

Kirjoitettu 20.12.2003
Kirjoittaja: Veh

MangaMania lyhyesti:

Julkaisija:FullStop Media
Julkaisutahti:uusi numero joka kuukausi (joulukuuhun saakka joka toinen kuukausi)
Sisältö:toimituksen omia artikkeleita
Ken Akamatsu: Love Hina
Hiroaki Samura: Blade of the Immortal
Touru Fujisawa: Great Teacher Onizuka (GTO)
CLAMP: Chobits
Kotisivut:http://www.bullhead.se/mangamania/
Hinta:irtonumero 39 kruunua
tilaus 198 kruunua / 6 numeroa (Suomeen tilatessa lisäksi postikulut, jotka n. 300 kruunua)
2. lehden etukansi 2. lehden takakansi 3. lehden etukansi 3. lehden takakansi 4. lehden takakansi 4. lehden etukansi

Ruotsi on ehtinyt saada ensimmäisen säännöllisesti ilmestyvän mangakokoelmalehtensä vielä kun bisnes on jenkkilässäkin vasta lähdössä käyntiin. Tämän syksyn alusta saakka naapurimaamme lehtipisteissä on ollut myynnissä MangaMania-niminen paksummanpuoleinen julkaisu. Ilouutisen levitessä elo-syyskuussa netissä ja irkissä surffasin itsekin lehden kotisivuille ja laitoin tilauksen alulle. Nyt ensimmäisten neljän numeron jälkeen on jo kohtuullisen turvallista arvioida, miten hyvin naapurimme ovat onnistuneet japanilaista sarjakuvaa käsittelemään.

Sarjat:

Lehden julkaisija FullStop on tehnyt hyvää työtä valitessaan sarjoja lehteensä. MangaManian avauskokonpanoon kuuluvat Love Hina, Great Teacher Onizuka, Blade of the Immortal ja Chobits. Kohdeyleisö on siis varsin selkeä (teinipojat) ja jokainen manga on rautaa. Kutakin julkaistaan yksi tai kaksi kappaletta per lehti. MangaManian jokainen numero on 160 sivua paksu paketti hyvää lukemista ja vuoden 2004 vuoden alusta lähtien tilanne vain paranee lehden kasvaessa yli 200-sivuiseksi.

Love Hina on monelle tuttu. Ken Akamatsun piirtämä fanipalvelua runsaasti viljelevä shounen-tarina kertoo Keitarou Urashimasta, joka ajautuu tyttöasuntolan ylläpitäjäksi. Ennen pitkää kaikki hänen viisi söpöä vuokralaistaan kiintyvät häneen ja mangan 14 albumin aikana Keitaroun ja tyttöjen välejä ehditään setviä ja sekoittaa useampaankin kertaan.
Arvio: peukku ylös

Modernin 2000-luvun shounenin kuningassarja lienee kuuluisan mangaryhmä CLAMP:in tehtailema Chobits. Lähitulevaisuudessa tietokoneet ovat kehittyneet ihmisten näköisiksi Persoconeiksi, joilla sujuu netissä surffailun lisäksi myös moni muu toimi. Hideki on köyhä opiskelija, joka kovasti haluaisi oman söpön Persoconin päästäkseen surffaamaan netistä pornoa - ja onnekkaasti löytääkin yhden lojumasta syrjäkujalta. Chiiksi nimetty androidi kuitenkin osoittautuu paljon tavallista tallustelevaa prossukokoelmaa monimutkaisemmaksi tapaukseksi...
Arvio: peukku heiluu sivulla

Blade of the Immortal on Hiroaki Samuran tunnelmallinen ja hyvin tunnettu manga. Sen sankari Manji on kuolematon mies, jonka tulee surmata 1000 rosvoa korvatakseen omat rikoksensa. Blade on MangaManian tyylillisesti itsenäisin ja myös paras sarja.
Arvio: peukku vahvasti ylös

Melkein Bladen vastakohtana mangalehdestä löytyy myös Great Teacher Onizukaa. GTO:n manga, luojana Touru Fujisawa, on jäljeltään ruma ja huumoriltaan karkea. Opettajaksi haluavan entisen gangsteri Onizukan tarina on tutustumisen arvoinen sekä wannabe-häiriköille että niille piirtäjille jotka eivät koskaan uskoneet, että mangatyylillä voisi piirtää rumia ihmisiä.
Arvio: peukku alas

Love Hina Love Hina Chobits Chobits Blade of the Immortal Blade of the Immortal Great Teacher Onizuka Great Teacher Onizuka

Muu sisältö:

MangaMania koulii lukijoitaan muutaman hyvän mangan lisäksi myös muilla herkuilla. Jokaisessa numerossa on useampia aukeaman pituisia artikkeleita esim. Henkien kätkemästä tai hiuksensa blondaavista japanilaisista. Lisäksi joka numerossa esitellään ainakin yksi tunnettu manga-artisti. Tähän mennessä tekstejä on löytynyt ainakin Rumiko Takahashista, CLAMP:ista ja Kazuo Koikesta, Lone Wolf and the Cubin isästä. Tekstit ovat informatiivisia ja sen verran raskaita, ettei niitä jaksa mangan-eximian tasoisella B-ruotsintaidolla sujuvasti kahlata läpi.

Jokaisesta numerosta löytyy myös sivu tai pari uutisia anime- ja mangajulkaisuista. Mikäli näistä voi mitään päätellä, menee Ruotsissa alalla melko paljon meitä lujempaa. MangaMania varaa myös yhden tai kaksi sivua lukijoiden lähettämälle taiteelle, joka on hieman erheellisesti nimetty "doujinshiksi". Satunnaiset bonussivut saattavat opastaa vaikkapa riisipallojen kokkaamisessa ja melkein joka lehdestä löytyy jonkinlainen kilpailu, jossa voi voittaa vaikkapa J-poppia tai leffalippuja Henkien kätkemään.

Blondaus on muotia Japanissa Lukijoiden omat kuvat

Itse julkaisu:

Lyhyesti sanottuna MangaManian julkaisujälki on erinomaista. Lehti on A4-kokoinen ja siinä on käytetty laadukkaita alkuperäiskuvia, joten piirrokset ovat teräviä, yksityiskohtaisia ja selkeitä. Chobits näyttää tosin hieman liian haalealta ja Blade of the Immortal voisi olla kontrastiltaan asteen korkeampi (tosin luultavasti Bladen värit johtuvat alkuperäiskappaleen tyylistä). Mangasivujen paperi on melko ohutta ja halpaa, mutta poikkeuksetta värillisiin artikkeleihin on varattu parempaa hypisteltävää.

Mangalehteä ei ole flipattu, eli se luetaan oikealta vasemmalle ja "takakannesta" "etukanteen". Väärällä puolella on vastaava STOP!-sivu kuin mitä nähtiin suomalaisissa Dragon Balleissa männävuosina. Toimituksen editointiratkaisu on esimerkillisistä esimerkillisin: alkuperäiset ääniefektit on säästetty kokonaan. Ruutujen reunoilta löytyy sekä hira- ja katakanojen suora translitterointi että suluissa niiden perässä ruotsinkielinen efektiväännös. Täten kuka tahansa voi vaikka opetella japanilaiset tavumerkit pelkästään mangaa katselemalla. Kuvaruutujen sisällä ainoastaan puhekuplien sisältöön on koskettu, ja niissä kielenä on tietenkin ruotsi. Lehteen on eksynyt joitain huolimattomuusvirheitä. Esimerkiksi yläkulman sarjaa tunnistava logo ja siihen sisällytetty sivunnumero ovat muutamalla sivulla aivan väärät.

Käännös vaikuttaa hyvältä ainakin omien rajoittuneiden ruotsinkielentaitojeni mukaan. Nimipäätteet (-dono, -san, -chan...) on pääsääntöisesti jätetty paikoilleen, tosin pientä heiluntaa työjäljessä on havaittavissa (bongasin ainakin yhden "Herr Manjin" Bladen dialogista). Kieli heilahtelee puhe- ja kirjakielen rajamailla ja etenkin huudahdukset ja muut tunteenpurkaukset kääntäjät kirjoittavat mielellään hyvin puhekielisesti.

No, kannattaako sitä ostaa?

MangaMania on paras länsimainen mangajulkaisu, jonka olen ikinä tavannut. Vaikka sen sarjavalinnat eivät olekaan erityisen mielenkiintoiset tai hienot, edustavat ne silti hyvin shounen-mangan erilaisia alagenrejä. FullStopin toimittajat osaavat hommansa ja ovat kyenneet ottamaan huomioon sekä aloittelevan harrastajan että karaistuneen otakun mieltymykset. Lehdessä ei ole merkittäviä heikkouksia ja suomea äidinkielenään puhuville kupolisteille se tarjoaa myös hyvän keinon petrata pakollisen toisen kotimaisen kielen taitoa (kannattaa yrittää ensimmäiseksi puhua vanhemmat ympäri rahalliseen tukeen tilauksen kanssa, auttaahan MangaMania kovasti ruotsintaitojanne).

Ruotsissa lehti olisi erinomaisen edullinen, eikä se edes puolitoista kertaa hintansa vertaisten postikulujen kanssa maksa kuin n. 55 euroa per kuusi numeroa. Maksua varten FullStopin äitiyritykseltä PressDatalta pitää pyytää tarkemmat pankkitiedot EU:n sisäistä tilisiirtoa varten. Tämän jälkeen maksu onnistuu vaikka verkkopankista käsin.

Mikäli MangaManian sisältö kiinnostaa ja ruotsi ei kielenä aiheuta välitöntä pahoinvointia, kannattaa lehden tilaamista harkita. Tästä tuskin länsimainen mangalehti enää paranee.

Takaisin artikkelisivulle

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste