sisällön alkuun
25.11.2017 09.34 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Dawgz, we been dissed..."

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Takaisin artikkelisivulle

Artikkeli: Kuinka suorittaa onnistunut importtaus?

Kirjoitettu 03.02.2004
Kirjoittaja: Veh

Tämä artikkeli käsittelee erilaisia allekirjoittaneelle käytännöllisimmiksi osoittautuneita keinoja animen ja mangan hankkimiseen merten takaa. Kaikkia esiteltyjä firmoja ja hankintatapoja on jo kokeiltu ja ne on todettu varsin riskittömiksi ja tehokkaiksi.

Tekstin kirjoittajalla ei ole millään tavalla sitoutunut siinä mainittuihin yrityksiin tai niiden toimintaan.

Monesti suurimmiksi ongelmiksi anime- ja mangaharrastuksen aloittamisessa koituvat raha ja suppeat suomalaiset valikoimat. Muutamia hyviä kauppoja kotimaastammekin toki löytyy, mutta ennen pitkää kenen tahansa harrastajan alkaa tehdä mieli päästä telmimään suuremmille kansainvälisille markkinoille...

Kaupat

Hyviä nettikauppoja on esitelty jo useammassakin foorumimme ketjussa, joten tämä osa tilausten tekemistä käsitellään läpi melko nopeasti. Ulkomailta tilatessa on kaupan valinnalla helppoa vaikuttaa toimitusaikojen nopeuteen ja postikuluihin.

Englanninkielinen anime on paras hankkia Yhdysvalloista, missä se on kaikkein halvinta ja mistä myös parhaat alennusmyynnit usein löytyvät. Lähes kaikki ennakko-ostokset kannattaa keskittää Amazon.com:iin, jossa niistä saa 25% hinnasta pois. Tämän alennuksen lisäksi on mahdollista keplotella hinnasta vielä kymmeniäkin euroja pois alennuskuponkeja ja Share The Love -ohjelmaa käyttämällä. Jos haluaa tavaransa turvallisesti ja nopeasti, kannattaa Amazonista ostaa myös hieman vanhemmat tuotteet.

Penninvenyttäjän nettianimekauppa on DVDBoxOffice.com, kanadalainen kauppa jonka hinnat ovat matalat ja joka ei peri postikuluja lainkaan. Usein animeiden hinnat voivat Box Officessa pyöriä kahden kymmenenkin euron paikkeilla. Kääntöpuolena ilmaisesta toimituksesta seuraa tietenkin piinaava hitaus; paketilla menee viikkoja saapumiseen, ja vähintään DVD-kotelo voi kärsiä matkalla (minulla erään levyni kannen muovi oli pahasti ryppyyntynyt).

Vastaavanlaisesti hinta- ja laatueroa voi löytää myös Japanista tavaraa hankkiessa. Parempaa palvelua saa englanninkielisessä CDJapan.co.jp:ssa, jonka toimitusajat ovat todellista huippuluokkaa päästen lähes eurooppalaisten Amazonien tasolle. Liikkeestä saa sekä japanilaisia anime-DVD:itä että musiikkia, ja valikoimat ovat riittävät vaativammallekin otakulle. CDJapanin hinnat tosin ovat kilpailjoitaan korkeampia.

Hyvää keskitasoa kaikessa edustaa tutun kauppaketjumme aasialainen jatke, Amazon.co.jp. Sivusto on täysin japaninkielinen, mikä vaikeuttaa varmasti monien asiontia. Onneksi kaikki Amazonit on rakennettu saman kaavan mukaan, ja arvaamisellakin pärjää. Huolta kannattaa pitää erityisesti siitä, että löytää uuden asiakkaan kirjautumisruudussa pienen "International Customer"-linkin, jotta pääsee vaihtamaan toimitusmaankin.

Mangaa hankkiessa suomalaiset suosivat yleisimmin kotisivuiltaan pelkistettyä AclimateSolution.com:ia. Aclimatesta saa sarjakuvaa sekä uusina että käytettyinä versioina, ja toimitusvaihtoehtoja tarjotaan lentopostista merirahtiin. Säästeliäs voi hankkia kirjansa porukalla kaverien kanssa käytettyinä setteinä ja odottaa kuukausia niiden saapumista, jolloin yksinäisen albumin hinta voi tipahtaa viiteen-kuuteen euroon.

Maksutavat

Rahan siirtoon EU:n ulkopuolelle löytyy monia keinoja, mutta yksi on ylitse muiden helppoudessa ja käyttökuluissa - luottokortti. Oman muoviläpyskän kanssa ei tarvitse huolehtia mistään muusta kuin luottorajasta. Maksu hoituu välittömästi ja tuotteet pääsevät postiin parhaimmillaan samana päivänä. Riskit ovat nykyisessä nettikaupanteossa samaa luokkaa kuin henkilökohtaisesti kaupassa pistäytymisessäkin.

Valitettavasti kaikilla ei ole keinoa saada iän puolesta omaksi tai keneltäkään lainaan mahtimaksuvälinettä. Jotkut turvautuvat tässä tilanteessa pankkisiirtoihin. Siirtoja minä en ole koskaan kokeillut, joten en osaa sanoa mitään niiden toimivuudesta, mutta ainakin ne ovat paljon vaivalloisempia ja kalliimpia kuin ostoksen tekeminen kortilla. Myös kolmaskin vaihtoehto sitä paitsi löytyy...

Nykyään on yleistymässä tavalliseen pankkikorttiin kytkettävä Visa Electron -maksumahdollisuus. Electronilla ostos veloitetaan sähköisesti välittömästi tililtäsi, joten se käytännössä toimii yhtä nopeasti ja helposti kuin luottokortti. Artikkelin kirjoitushetkellä pankkien Electroneilla oli valtavia eroja toimivuudessa. Osuuspankin versiolla ei pysty vielä tekemään ostoksia edes Amazon.com:issa, joka sentään tukee oikeastikin Electron-maksuja. Sen sijaan Sammon (minne noin kuukausi sitten avasin uuden tilin) Electron tuntuu olevan hyvin laajalti tuettu. Sekä Amazon että CDJapan ottivat painotuoreen korttini ilomielin vastaan. Joidenkin toisten harrastajien mukaan Sammon kortti käy lähes kaikkialla, missä tavallista Visaa otetaan vastaan.

Toimitus

Toiselta puolelta planeettaa tilatessa monia huolestuttavat myös tuotteiden myyntihintojen päälle kasautuvat ylimääräiset kulut.

Toimituskulut vaihtelevat merkittävästi toimitusnopeuden ja tilauspaikan suhteen. Lähes jokainen kauppa tarjoaa sekä kuriiri- että ilmapostikuljetuksen, joiltain myös meriposti onnistuu. Hinnat vaihtelevat muutaman DVD-levyn kokoisella paketilla kymmenestä kahteen kymmeneen euroon, Yhdysvaltain ja Japanin kuluissa ei ole merkittäviä eroja.

Kuriiripalveluita käyttäessä kannattaa ottaa huomioon, että paketti tullaan luultavasti toimittamaan kotiovellesi tavallisena työaikana. Riippuen Suomen päässä asioita hoitavasta yrityksestä asiakkaaseen voidaan ottaa yhteyttä puhelimella etukäteen. Kummallakin kuriiripalvelun käyttökerrallani olen ollut etukäteen puhelimitse yhteydessä kuljetusfirmaan ja sopinut toimitusohjeista - toisella kertaa paketti vietiin isäni työpaikalle, toisella kertaa kävin hakemassa sen yrityksen varastosta. Postipaketit käyttäytyvät maassamme tavallisten pakettien tapaan jos niitä ei napata kiinni tulliin.

Mikäli paketistasi ei kuulu mitään pariiin viikkoon sivuston antaman maksimitoimitusajan jälkeen, kannattaa lähettää kysely sen tilasta nettikaupalle. Tämä ei ole kovin yleinen sattuma; minä olen aina saanut tilaamaani paketin perille ilman ihmeempiä kommelluksia.

Tulli ja sen kulut

Tietenkin Suomen valtiokin haluaa päästä osalliseksi riemustasi uusien fanituotteiden saapuessa rajan yli. Virkalijat ovat usein tarkkana pakettien kanssa, ja voit olla melko varma, että mikä tahansa loota, jonka kannessa lukee "Amazon.com", tullaan poimimaan talteen. Toiset kaupat (kuten DVDBoxOffice) kierrättävät tuotteensa EU:n sisällä olevan tytäryrityken kautta kiertäen näin tullit puolestasi. CDJapan puolestaan on tunnettu tavastaan merkitä lähetyksiä "lahjoiksi", jolloin ne pääsevät useimmiten läpi. Yleisesti sensorit tuntevat huomattavampaa vastenmielisyyttä japaninkielisen paketin ohjaamiseen tullin puolelle.

Voit arvata, että pahin on tapahtunut, kun paketti tuntuu myöhästyvän päivällä tai parilla nettikaupan ilmoittamasta maksimikuljetusajasta. Saat piakkoin kotiisi ilmoituksen, jonka mukaan sinun pitää tulla hakemaan saapunut lähetys todennäköisesti lähimmän suuren kaupungin epämääräisillä ja syrjäisillä varastoalueilla sijaitsevasta tullilaitoksesta. Tulli säilyttää pakettia yleensä kaksi viikkoa maksutta.

DVD:itä tilatessa tullimaksut ovat hyvin yksiselitteiset: jos verojen hinta nousee tietyn pienen summan (nykyään varmaan noin 10 euroa) yli, siitä pitää maksaa. Tullimaksu on 3,5%, minkä laskemisen jälkeen hintaan lisätään arvonlisävero 22%, yhteensä siis ylimääräisiä kuluja tulee n. 26,3% tavaran hinnasta. Suomen lainsäädännön ansiosta myös toimituskuluista joutuu maksamaan veroa. Varaudu siihen, että joidenkin epämääräisten säännösten ansiosta tullissa käytetään edelleen euron viikon tai kaksi vanhaa sinulle luultavasti epäedullista kurssia. Tullivirkailijat eivät yleensä tunne armoa (kerran tosin onnistuin välttämään maksut kokonaan niiden mennessä vain hitusen minimirajan yli), vaan saat sekä täytellä ja allekirjoitella lomakkeita että pulittaa kylmää valuuttaa jo avatusta ja tehokkaasti läpikäydystä paketistasi.

Kirjoja tilatessa asiat ovat paremmin. Tällöin vaadittava tullimaksu on vain 8% ja kokonaiset lisäkustannukset nousevat 11,8 prosenttiin alkuperäisestä hinnasta. Täten tilauksen hinta saa nousta aina 93,45 euroon saakka ennen kuin siitä tarvitsee maksaa yhtään mitään. Oletettavasti sarjakuvat ja täten myös manga lasketaan samalla tavalla.

Mikäli mahdollista, kannattaa hankinnat suunnitella tarkoin. Jos kykenet säästämään ylimääräisen neljänneksen kulut jakamalla ostoksesi useampaan osaan, se kannattaa tehdä. Tällöin postikulusi luultavasti kasvavat 5-10 eurolla, mutta säästyt ikävältä tullimatkalta ja vähintään rahan maksamiselta valtiolle.

Huom! Käydessäsi tullissa muista:

Muutamia esimerkkitilauksia:

Tilaus 1: Neon Genesis Evangelion Perfect Collection (Amazon.comista maalis-huhtikuussa 2002)
Ostoksen hinta: 110.49 $
Posti- ja käsittelykulut: 9.48 $
Netistä bongattu alennuskuponki: -10.00 $
Yhteensä: 109.97 $ (silloisella kurssilla n. 125 euroa)

Tilaus 2: Escaflowne Lovers Only Soundtrack (Amazon.comista maalis-huhtikuussa 2002)
Ostoksen hinta: 42.49 $
Posti- ja käsittelykulut: 5.98 $
Netistä bongattu alennuskuponki: -5.00 $
Yhteensä: 43.47 $ (silloisella kurssilla n. 50 euroa)

Tulli sai kummatkin tilaukset kiinni yhtä aikaa ja laskutti ne yhdessä
Tullin laskema ostoksen arvo: 174,22 euroa
Tullausmaksuja: 174,22 * 0,035 = 6,09 e
Tulli laskee tavaran arvoon myös tullausmaksut; arvonlisäveroa: (174,22 e + 6,09 e) * 0,22 = 39,66 e
Yhteensä maksuja Suomessa 45,75 e
Tilausten lopullinen hinta: 219,97 euroa

Tilaus 3: 1 Galaxy Angel -CD-albumi ja 3 Galaxy Angel -sinkkua CDJapanista (joulukuussa 2002)
Ostosten hinta: 5713 jeniä
Postikulut: 1370 jeniä
Käsittelykulut: 354 jeniä
Yhteensä: 7437 jeniä (noin 60 euroa)

Tulli ei huomioinut lahjaksi merkittyä tilausta.
Yhteensä maksuja Suomessa 0 e
Tilauksen lopullinen hinta: 59,88 euroa

Takaisin artikkelisivulle

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste