sisällön alkuun
25.11.2017 09.32 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Isaki apam mehinam, eto caffe nam!"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Takaisin artikkelisivulle

Artikkeli: KupoliMiitti 1 ja kolme neljäsosaa - Tampereen SamuraiMiitti

Kirjoitettu 12.03.2004
Kirjoittaja: Xuenay

SamuraiMiitti oli tapahtumana kauan odotettu. Alussa hyvin alkaneiden miittien historiaa oli ilmestynyt tahraamaan pahamaineinen epävirallinen VarjoMiitti, ja koko miitin käsitteestä oli joidenkin KupoliKommuunin asukkaiden parissa tullut jotain hämäräperäistä, pienen porukan tarkkaan säätelemää monopolistista kiristysjärjestelmää. Tämänkaltaisten harhakäsitysten oikaisemiseksi oli nyt pahasti tarpeen järjestää uusi, menestyksekäs miitti, joka toivon mukaan puhdistaisi miittien maineen kokonaan. Lähtöaamuna 6.3.2004 löysinkin itseni hereillä aikaisin aamulla - olin onnistunut taktisesti keräämään viikolla univelkaa niin, että sain edellisenä iltana mentyä nukkumaan jo iltakahdeksalta. Seurauksena heräsin jo aamuseitsemältä, pirteänä ja innokkaana raahautumaan historialliseen KupoMiittiin.

Ryhdyinkin pian herättyäni aamutoimiini, niin että lopulta havaitsin syöneeni, pukeutuneeni ja pakanneeni jo puoli tuntia ennen sitä aikaa, jolloin kelloni oli alunperin ollut määrä herättää minut. Murhatakseni hieman aikaa päätinkin kävellä kaupungille sen sijaan, että olisin ottanut bussin kuten alunperin suunnittelin.

Noin 45 minuuttia lähtöni jälkeen saavuin rautatieasemalle. Lipun ostamisesta, junan odottelusta ja varsinaisesta junamatkasta ei ole paljoa kerrottavaa. Junassa oli joukko turisteja, jotka eivät osanneet suomea ja joilla oli ilmeisesti jonkunlaisia vaikeuksia löytää omat istumapaikkansa. Niistä selvittyäni luin mukaani ottamaa Dark Sun-kirjaa sekä koetin torkkua (hassua kyllä, junassa alkoi pitkistä yöunista huolimatta taas väsyttää). Lisäksi kirjoitin mielessäni ns. Viator-tarinan, mutta muistiinpanovälineiden puutteessa en tullut kirjoittaneeksi sitä varsinaisesti muistiin.

Lopulta juna saapui Tampereelle. Yhä jatkuvien nettivaikeuksien vuoksi en ollut päässyt viimeisimpiin pohdintoihin, mutta minua oli tekstiviestillä informoitu kokoontumispaikasta. Näin siellä ensimmäiseksi Plaquen, ja hetken päästä myös Shinanai törmäsi meihin. Kirjaimellisesti törmäsi: tunsin oikeassa olkapäässäni tönäisyn, ja kun käännyin katsomaan, näin varsin hengästyneen näköisen Shinan. Tämä oli kuulema joutunut seisomaan n. kolme tuntia työpaikkahaastattelua varten ennen tätä. Poloinen.

Pienen odottelun jälkeen muutkin alkoivat ilmestyä paikalle, ja pian koossa olivatkin ylempänä mainittujen persoonien lisäksi Vehlou, Yukiko, Zheno, Miizou, ja Calzu. Vain Poopsieta ei näkynyt, eivätkä useat puhelinsoitot herralle tuottaneet vastausta. Aikamme odotettuamme päätimme jatkaa matkaa Maruseki-ravintolaan, jossa meille oli teehuone varattuna.

Lähdimme ensimmäiseksi Shinan autolle jättämään reppujamme. Matkalla sinne saimme kuulla Poopsiesta, jota Plaque lähetettiin hakemaan. Kohellettuamme näin vähän aikaa, saavuimme lopulta Marusekiin.

Marusekin teehuone oli viihtyisä pieni paikka, jossa soi taustalla japanilaistyylinen musiikki ja suurin osa porukasta yhtä lukuunottamatta istui matalan pöydän edessä enemmän tai vähemmän japanilaistyylisesti. Paikan ainoa ongelma oli se, että sen ruokalista koostui kokonaan japanilaisesta ruuasta, josta ei mitenkään voinut tietää, oliko se lähellekään syömäkelpoista (yhden aikaisemman kokemukseni mukaan ei). Onneksi listasta löytyi myös yksi turvallinen ruokalaji - riisiä curryllä - jonka tilasin (Shinanain painostuksesta johtuen en vain suoraan poikennut Hesessä). Huomasin myös, että puikoilla syöminen olikin yllättävän helppoa, jopa niin helppoa, että söin myös jälkiruuan - jäätelön vihreällä teellä - puikoilla.

Marusekissä Miizou muisti jättäneensä autonsa sakkopaikalle ja katosi siirtämään sitä kuultuaan paikallisten lappuliisojen innokkuudesta. Maruseki ja lappuliisat olivat selvästikin saman salaliiton kontrolloimia, sillä Miizoun tilaamaa jälkiruokaa ei näkynyt eikä kuulunut. Lopulta sakkojen pelko kuitenkin voitti M:n ruokahalun. Voimme vain spekuloida, millaisia sakkoja hän olisi saanut, mikäli juoni olisi onnistunut eikä hän olisi lähtenyt niin aikaisin.

salaliittoa illmuminaattityyliin
Kuva 1: Tuntemattoman tahon (VarjoVerkko? Animeunioni?) yritys neutralisoida Miizou ajamalla tämä parkkisakoilla vararikkoon epäonnistui.

Marusekin jälkeen meillä oli vielä aikaa ennenkuin pääsisimme Nekalaan, joten raahasimme itsemme paikallisiin Fantasiapeleihin. Matkalla sinne pörrötin ihmisten tukkia. Miizou liittyi joukkoomme matkalla, ja Fantsussa tippailimme animeropeille ja minä ostin 4,5 eurolla 7 nopan marmorinoppasarjan. Tämän jälkeen jatkoimme - vastalauseistani huolimatta - matkaamme kirjakauppaan. Vastalauseeni olivat olleet oikeutettuja, sillä Kirjakauppojen Laki (TM) (1) iski jälleen, ja löysin itseni ostamasta 14 eurolla Sun Tzun Sodankäynnin taidon. Kävimme myös paikallisessa DVD-liikkeessä, jossa itse lähinnä kuolasin The Prisoner DVD-settiä.

(1) Kirjakauppojen Laki = Olio, jonka lompakossa on rahaa, ei kirjakauppaan astuttuaan pysty sieltä poistumaan ilman, että ostaisi jotain.

Lopulta olimme kuolemantuottaneet tarpeeksi aikaa kaupungilla, ja lähdimme kahdella autolla ensin kauppaan ja sitten Nekalaan. Kaupassa heikommat persoonat ostivat itselleen ruokaa (vaikka olimmekin juuri syöneet). Nekalassa isäntämme Kyuu Eturautti ilmestyikin pian päästämään meidät sisään.

Kyuu johdatti meidät miittiämme varten varattuun luentosaliin ja asetti meille ruokaa ja juomaa läheiselle pöydälle. Tämän jälkeen Kyuu aloitti Vehloun ristikuulustelun, jossa kyseli, mikä on Kupolin toimintafilosofia, mitkä sen tulevaisuudensuunnitelmat olivat, ja mitä Kupoli haluaisi tehdä Animeunionin hyväksi. Keskustelussa ilmeni mm. se, miten fansubeja ei voinut pitää minkään uskottavan yhteisön minkäänlaisena osana (Suomen lainsäädännön laskien fansubit nimikkeen 'törkeä järjestäytynyt piratismi' alle), ja se, että AU:lla oli tulevaisuudessa mahdollinen vakituisesti ilmestyvä animeuutisjulkaisuhärpäke suunnitteilla, johon me Kupolilaiset ilmaisimme alustavaa halukkuutta osallistua. Saimme myös kuulla, että Kupolin Oekaki ei ollutkaan ensimmäinen suomenkielinen olemassa, sekä paljon muutakin kiinnostavaa jonka olen jo ehtinyt unohtaa.

Keskustelun jälkeen kävin katselemassa kannettavaa, jonka oston olin Kyuulta irkin välityksellä neuvotellut - illan kuluessa tulisin käymään katsomassa sen ohjelmiston asennusta vielä parikin kertaa. Palattuani muiden keskuuteen löysin Vehin opettamasta ihmisille neliulotteista ristinollaa. Edes koko muu miittiläisporukka yhtenä joukkueena pelaamassa ei ollut tarpeeksi Vehin päihittämiseen, ja hävisimmekin tämän pelin. Myös whiic ilmestyi paikalle tässä vaiheessa iltaa.

Katselin myös vierestä, kun pelattiin shakkia, sekä osallistuin Scrabble-peliin. Sanan 'fani' evoluutio (fani --> runofani --> kesärunofani) on jo legenda omana aikanaan. En tosin pelannut Scrabblea aivan loppuun saakka, sillä joukkuepelaajana pystyin jättämään pelin joukkuetovereideni huoleksi kun menin itse pelaamaan Shinanain kanssa shakkia. Pelattuani viimeiset pari kuukautta lähes vain gota, oli vanha kunnon shakki - jossa ei tarvitse pelata ensin triljoonaa peliä omatakseen mitään voitonmahdollisuuksia - ihana jälleennäkeminen. Pelimme kävi melko pitkäksi, mutta lopulta voitto oli minun.

Scrabblesta päästyämme rupesimme - taas vastalauseistani huolimatta - katsomaan Vehin Memories-DVD:ltä jaksoa. Alussa en osannut suhtautua jaksoon oikein oikealla asenteella, sillä nimen ja jostain netistä lukemieni lyhyiden juonikuvausten perusteella kuvittelin kyseessä olevan melko vakava sarja. Puolivälissä tajusin onneksi heittää tämän asenteen romukoppaan, ja armeijan ohilentäviä ohjuksia tulikin naureskeltua kunnolla. Loppujen lopuksi tuo jakso olikin ihan hyvä, vaikka alku olikin ollut hieman tylsä.

Memoriesin jälkeen opetin paikallaolijat pelaamaan Illuminatia, koska ne miittiläiset, jotka sitä aikaisemmin olivat pelanneet, olivat pahasti kuolanneet sen kimppuun pääsemistä toista kertaa. Peli meni minun kannaltani ihan hyvin (muutenkin suurituloinen Zürich sai heti alussa kaksi kohtuullisen hyvätuloista ryhmää itselleen), mutta jonkin aikaa pelattuamme muut hyökkäsivät yhdessä Vehin kimppuun ja pudottivat tämän pois pelistä. Itse koetin estää tätä, sillä pelistä putoaminen on aina hieman ikävää sille, joka joutuu vain katsomaan vierestä toisten pelatessa. En kuitenkaan onnistunut, ja Vehin pudottua käänsin katseeni kelloon. Ilta alkoi jo käydä hieman myöhäksi, ja Illun pelien keston tuntien huomasin, etten ehtisi pelauttaa Mekha-Akatemia-ropea mikäli pelaisimme Illun loppuun. Lopetimme siis Illun siihen vaihtaaksemme ropeen.

Illun lopetus osoittautui hieman ennenaikaiseksi, sillä Shinanai joutui poistumaan hetkeksi aikaa, joten päädyimme vain odottelemaan tämän paluuta. Harmikseni peliä ei saatu täyteen - osa paikallaolijoista kieltäytyi osallistumasta - joten muokkasimme hieman Shinan hahmoa saadaksemme erään hauskan hahmokombon käyttöön (erään hahmon deluusio siitä, että eräs toinen pelaajahahmo olisi tämän poikaystävä, siirtyi Shinan hahmolle).

Akatemia lähti hieman hitaasti käyntiin, johon pelaajien vähyys myös hieman vaikutti, mutta lähti sitten kunnolla menemään jonkin ajan kuluttua. Päätavoite eli se, että pelaajilla olisi hauskaa, tuntui täyttyvän, joten olin varsin tyytyväinen pelin kulkuun.

Pelin jälkeen olikin aika siirtyä nukkumaan, joten minä, Veh, Zheno ja Plaque siirryimme Shinan kyytiin. Plaque jäi pois matkalla, jonka jälkeen saavuimme Shinan kotiin. Näytettyään meille yösijamme ja toivotettuaan meille hyvää yötä Shina poistui itse nukkumaan, jonka jälkeen keskustelimme jonkin aikaa NationStatesista ennenkuin painuimme unten maille. Tai koetimme - Zheno onnistui nukkumaan kuin tukki, mutta minä ja Veh nukuimme huonommin. Siinä mie tulin huomanneeksi, miten paljon peiton puute oikeastaan häiritsee yöunta (olisinhan talon isänniltä peiton saanut, mutta ei sitä enää siinä vaiheessa kehdannut mennä pyytämään, kun koko muu talo oli jo unessa). Noh, ei yksi huonosti nukuttu yö vielä ketään ole tappanut.

Aamulla heräsimme ja siirryimme yläkertaan aamupalalle, jota Shinan isä meille innokkaana tarjoili (Shinan koettaessa pölliä osuutemme). Aamupalan jälkeen juttelimme mm. origameista ja pelasimme (erityisesti minä pelasin) Guilty Gear-mätkintäpeliä paikallisella pleikkarilla. Tippailimme myös Shinan siskon pupuja, ja minä lainasin Shinalta Myst-pelikokoelman.

Tämän jälkeen lähdimme Samurainäyttelyyn, Shinan pikkuveljen Atten liittyessä seuraamme. Näyttelytiloihin päästyämme minä ja Atte kulutimme aikaa koettamalla pörröttää toistemme tukkaa (samalla kuin koetimme estää toisiamme pörröttämästä omaa tukkaamme). Tätä jatkui siihen asti, kunnes pääsylippuna toimiva tarra ranteessani onnistui irtoamaan riehumisestamme, ja oli pakko lopettaa.

Jonkin ajan kuluttua miittaajat olivatkin koossa, ja siirryimme itse näyttelyyn. Näyttely oli sinänsä OK, mutta melko nopeasti läpikatseltu. Välissä siirryimme kuuntelemaan luentoa kimonoista. Minä poistuin ehkä noin tunnin jälkeen, useimpien muiden jäädessä kuuntelemaan.

Ehdottomasti paras osa kyseistä paikkaa olivat kuitenkin toiseen näyttelyyn kuuluvat, alakerrasta löytyvät spriihin säilötyt ruumiinosat. Sieltä löytyi mm. muumioituneita sydämiä ja jalkoja, kaksipäisiä kissoja ja kuolleita sikiöitä. Tulinkin todenneeksi, että senkaltaisia lasipurkkeja olisi kiva olla omassakin huoneessa hyllyn päällä vieraita karmimassa.

Siinä vaiheessa, kun minä olin jo katsastanut koko paikan suurinpiirtein läpi (ja havainnut yhdessä näyttelyn tekstissä hauskan typon - siinä missä piti lukea "miekkailu", lukikin "meikkailu"), muut vasta lähtivät juuri päättyneeltä kimonoluennolta, joten minä jouduin ikävystyneenä teloittamaan aikaa. Raahauduinkin luentosaliin torkkumaan, ja seurasin siellä puolella korvalla meneillään olevaa, omasta mielestäni varsin tylsähköä, luentoa kivestä ja vedestä japanilaisessa puutarhasta. Sen aikana Shinanai ja Atte katosivat hakemaan Hidoin limsapulloja Shinan kotoa, ja Atte jätti huonovointisuuden takia palaamatta.

Lopulta päätimme - emmekä hetkeäkään liian aikaisin - lähteä näyttelystä ja käymään jossain syömässä, jättäen Poopsien ja whiicin näyttelyä tutkimaan. Aluksi en ajatellut syödä mitään, mutta muutin sitten mieleni ja tilasin - kuten kaikki muutkin - Hesestä kerrosaterian. Aterian aikana Yukiko joutui lähtemään, ja keskustelimme tulevasta Oulumiitistä ja siitä, montako henkeä Vehin kotiin saisi tungettua. Syötyämme minä ja Shinanai lähdimme Hidoin saunailtaan, muiden juna-aikataulujen estäen heitä tulemasta. Sanoimme siis Hesessä hyvästit muille kupolilaisille.

Hidoin saunaillassa katselimme ensin kaksi jaksoa ..hack//signia (joka olikin huomattavasti parempi sarjan kuin mitä muistin), jonka jälkeen Shinaakin vaivannut huonovointisuus pakotti hänet lähtemään kotiin. Näin siis katosi viimeinen kupolimiittaaja seurastani, jättäen minut yksin pelottavien hidoilaisten seuraan.

Katselin siellä pari jaksoa lisää //signia, jonka jälkeen kävin muiden kanssa saunassa ja keskustelin paikallaolevien... olioiden... kanssa niitä näitä. Saunomisen jälkeen animetarjonta jatkui Kimakura Orange Roadilla - olin alunperin ajatellut viipyä kymmeneen asti, mutta nähtyäni yhden jakson KORia muutin mieleni ja lähdin tuntia aikaisemmin. Kyuu saattoi minut ulko-ovelle ja näytti suunnan, josta rautatieasema löytyi, ja löysinkin sinne ilman ongelmia. Siellä nousinkin Turkuun menevään junaan ja aloitin pitkän matkani kotia kohti.

Voinkin näin todeta Samuraimiitin olleen todella mukava tapahtuma, joka päihitti kaikki aikaisemmat miitit 42-0 ja puhdisti miittien maineen täysin. Sen ainoa ongelma oli se, että se olisi mielellään voinut olla paljon pidempikin. Varsinaisen samurainäyttelyn olisi allekirjoittaneen puolesta voinut jättää kokonaan väliin ja miitata sen sijaan pidempään, mutta erittäin hauskaa oli näinkin.

Erityiskiitokset Kyuulle miittitiloista (sekä tietenkin ostamastani kannettavasta, jolla tätäkin tekstiä juuri kirjoitan), Shinanaille yösijasta, sekä kaikille paikallaolleille hyvästä seurasta. Miitataan pian uudestaan!

Kuvat miitistä:

Kuvat täältä
Kiitokset kuvista Calzulle ja Plaquelle!

Takaisin artikkelisivulle

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste