sisällön alkuun
25.11.2017 09.33 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Takaisin artikkelisivulle

Artikkeli: Pulumiitti 18. - 21.6.

Kirjoitettu 23.06.2004
Kirjoittaja: Veh

Pulumiitti = Oulumiitti, joka saavutti uuden sympaattisemman nimen Miizoun viime hetken pohdintasessiotypon tuloksena.

OSA I: Pulumiitti alkaa

Pulumiitin historia on jo pitkä, joskaan ei kovin vaiherikas. Sen idea heräsi jo vuodenvaihteen Varjomiitin jälkeen ja ajatus vahvistui jatkuvasti kevään mittaan. Ilmoittautumisia alettiin kerätä Kupolin webbisivuilla alkuvuoden puolivälistä lähtien ja lopulta niitä oli lähes kolmekymmentä. Vielä lopullisia sähköposti-ilmoittautumisiakin ilmestyi 20 kappaletta ja 19 otusta uskaltautui Ouluun saakka - enemmän kuin yhteenkään yhteisömme miittiin tätä ennen. Kupolin tähän asti sosiaalisinta massakokoontumista ja sen paikkana palvelevaa kotiani rikastuttivat kesäkuun 18. ja 20. päivän välissä Angu, Calzu, Elina, Ellen, HeSa, Iwakura, kao, Kasumi, Miizou, musasabi, Otacon, Shinanai, shinner, Tentacle Master, Tinde, Yagami, Zheno ja Xuenay.

Määritelmästä riippuen tapahtuma kesti vajaasta kahdesta päivästä runsaaseen kolmeen vuorokauteen. Miittaajista ensimmäisinä ja innokkaimpina saapuivat Iwakura ja HeSa Ouluun jo kello 4.44 perjantaiaamuyönä. Autopoiminnan jälkeen olimme jo viiden maissa aloittelemassa perinteistä nettitapaamisen alun vaivautunutta ilmapiiriä Pulutilassa, kaksikerroksisessa ja yli 150-neliöisessä rivitaloasunnossa Oulun Kaukovainiolla. Vietimme ensimmäiset pari tuntia pientä keskustelunpoikasta elätellen, minkä jälkeen Iwa päätti lähteä sänkyyn keräämään energiaa suurempaa sosialisointia varten ja minä ja HeSa jäimme leikkimään tietokoneen kanssa.

HeSa oli tuonut mukanaan muutamia pelejä ja asensi niistä yhden - nickinsä laajennetun version Hentai-Sama mukaisesti - aikuisvivahteisen ajantapoksemme. Pelin ideana oli rääkätä omia refleksejä ja hermoja tuntien ajan tuskallisen vaikean ammuskelupelin kenttien ääressä, minkä jälkeen pelaajat palkittiin muutamalla tusinahentsukuvalla. Raahauduimme neljän kentän halki ennen kuin viimeisimmän loppuvihollinen onnistui murskaamaan täydellisesti voitontahtomme. Tässä vaiheessa kello oli jaksanut kivuta jo aamupäivän loppupuolelle ja Iwakin oli palannut aamu-uniltaan. Söimme lounaan Hesburgerissa ja palasimme pulutilaan, missä aloin opettaa Magic: the Gatheringin ihmeitä vielä korruptoimattomille kanssamiittaajilleni.

Iltapäivällä väkeä alkoi viimein kerääntyä miittiin enemmältikin. Ensin Otacon saapui paikalle maskiin piiloutuneen shinnerin kanssa ja pian tämän jälkeen kävin autoilemassa toiseen kertaan rautatieasemalla poimimassa Kuopiosta päin tulleen Ellenin. Neljä tiloihin itsekseen jätettyä otakua luonnollisesti olivat tällä välin päässeet entistä paremmin Magicin makuun, joten opetin peliä Ellenillekin talon esittelyn ja tavaroiden sijoittelun jälkeen. Tässä vaiheessa alkoivat myös kolmen etelästä tulevan miittiauton aikataulut olla selvillä ja lähdimmekin alkuillasta ulos odottamaan Shinabiiliä (Shina, Angu, Elina, musasabi ja Xuenay) auringonpaisteeseen. Odottaa ei edes tarvinnut kovin kauaa: jo varttitunnin päästä olimme sopeutumassa pulutilaan entistä suuremmalla porukalla ja pian sen jälkeen lähdin johdattamaan osaa tulijoista Kaukovainion ostoskeskukseen ruokahankintoja tekemään.

Shinnerin maski

Kauppareissun jälkeen ehdimme sopeutua miittitilaan muutaman hetken ajan ennen kuin seuraavasta auto - Miizbiili Miizoulla, Calzulla, kaolla, Tindellä ja Zhiillä - ilmoitti päässeensä Oulun kuntarajojen sisälle. Tällä kertaa vain minä ja musasabi lähdimme ohjastamaan autoa oikeaan paikkaan. Odotellessamme biilin saapumista joukkoon liittyi vielä pizzaa ostamassa ollut ja kiertotietä kulkemaan eksynyt Angu. Myös tämä matkaajaporukka löysi kunnialla perille ja tömäytettyään pehmeästi puskurinsa rivitalon seinää vasten parkkipaikalla nousi ulos tekemään tuttavuutta. Kymmenkunta minuuttia myöhemmin sain puhelun myös Tentabiililtä (Tentacle Master, Kasumi, Yagami) ja kävin ohjastamassa heidät samaan paikkaan. Täten kaikki 19 miitin osallistujaa olivat viimein kasassa "vain" noin 16 tunnin kokoontumavaiheen jälkeen.

Keittiön pöytä miitin alkuvaiheissa

Tästä eteenpäin miitin tapahtumat ja ajanviettomuodot alkoivat hajaantua, limittyä ja yhdistyä pelottavan tiheään tahtiin ja 19:n aktiivisesti liikkeessä olleen kupolistin takia tapahtumista onkin mahdotonta kertoa selkeästi kronologisessa järjestyksessä. Alun hiljaisempi ja vaivautuneempi tunnelma rikkoutui lopulta täysin ja repeytti esille hykerryttäviä määriä tyynysodan, joukkolaulujen ja yöjuoksentelun tapaisia joukkohäröilymuotoja. Toinen osa tästä raportista kertoo niitä pieniä palasia Pulumiitin tapahtumista, jotka parhaiten jäivät mieleeni.

OSA II: Pulumiitti tapahtuu

Pulumiitin yleisempää kokoontumista | Ja lisää samaa

Magic: the Gathering

Magic oli toisaalta kerennyt kerätä etukäteen huonoa mainetta syötyään Kupolin roolipelaajien minimiitissä huomion itselleen häiritsevän tehokkaasti, mutta toisaalta sama tapaus oli alkanut vetää myös muita pelaajia korttipelin pariin. Nyt pelipakkoja olivat kantaneet mukanaan ainakin shinner, Elina ja Tentacle Master omien korttivarantojeni tueksi. Pulumiitti tosin ei kokenut samanlaista kumartumista Magicin tenhoihin kuin Ropemiitti; vaikka melkein kaikki ihmiset saatiinkin opettelemaan pelin sääntöjä (ja esimerkiksi kao ja Angu nähtiin moneenkin kertaan pelaamassa kaksinpelejä ympäri pulutilaa), ei kortteja kaivettu esiin muulloin kuin paremman tekemisen puutteessa. Lähimmäksi miitintappajan arvonimeä pääsikin eräs toinen peljättävä sivuharrastus...

Korttipeliä | Magicia myös toisella kokoonpanolla

Danketus

Tanssimatot tulivat mukaan miittiohjelmaan vasta viimeisinä päivinä ennen pulustumisen alkua Shinan ja Zhiin ideana. Kummankin oli tarkoitus ottaa mukaan oma mattonsa, jotta kaksinpeleily onnistuisi, mutta harmillisesti Zhii unohti omansa Helsinkiin. Perjantaina jouduttiinkin tanssimaan vain yhden maton voimalla ja sekin lopetettiin puolen yön maissa, kun alakertaan hyppelyä karanneet ihmiset alkoivat vaivautua jatkuvasta töminästä. Danketuskorruptio oli kuitenkin jo päässyt menestyksekkäästi liikkeelle, minkä seurauksena lauantaipäivän kaupunkireissulla Elinan mukaan tarttui Anttilasta uusi matto.

Dankesalaliiton mestarismielet | Ja jatkaen edelleen... | Taidot loistavat?

Loppulauantai oli tanssimattoamisen kulta-aikaa. Kun gurupelaajat (eli etunenässä mattosalaliiton luojat) olivat saaneet pahimmat dankehalunsa tyydytettyä, jäivät matot uusien pelaajien haltuun. Ne asetettiin alakertaan tömistelyn hävittämiseksi ja olivat jatkuvassa käytössä tuntien ja tuntien ajan. Erityisesti mieleeni painui Elinan ja Ellenin pelipari, joka oli vauhdissa matoilla vielä siinäkin vaiheessa sunnuntaita, kun Ellenin juna oli lähdössä parin kymmenen minuutin kuluessa. Tanssimattoja tullaan näkemään Kupolissa varmasti vielä tulevaisuudessakin - jopa dankemiitistä ollaan jo puhumassa.

Iwa dankettaa | Elina ja Ellen dankettavat | Shinner ja Otacon dankettavat

Lautapelit

Erilaista sosiaalista antia miitille antoivat kolme siellä pelattua lautapeliä - Trivial Pursuit, Go ja Muuttuva Labyrintti. Trivial Pursuitia pelaamaan kokoontuivat lähes kaikki dankettamasta kerkeävät. Pelaajat järjestettiin neljään 3-6 hengen joukkueeseen (joiden jäsenistöstä osa oli eläviä tai pehmeitä maskotteja): Pinkkupantsut, Lonkerot, Pikachut ja Vihreät. Peliksi otettiin viimevuotinen painos pelin perheversiosta. Aloitimme aikuisten kysymyksillä mutta pelin nopeuttamiseksi ja mielenkiinnon ylläpitämiseksi vaihdoimme parin ensimmäisen kierroksen jälkeen lastentehtäviin. Kymmenien keskustaheiluntojen jälkeen Pinkut onnistuivat lopulta osumaan kaikkine pizzanpaloineen/känkkyineen keskusruutuun ja saivat pelin voitettua. Palkinnoksi Tindelle, Zhiille, Kasumille, Angulle ja kaolle luovutin minikokoisen taitellun origamilinnun.

Sininen Pikachu-joukkue luuli jo voittavansa, mutta Pinkut ennättivät vielä ohi. Ruskeille lonkeroille rökäletappio.

Muuttuva Labyrintti puolestaan muodosti aivan oman pienen sisäpiirinsä. Minä, musa ja Xue metsästimme sen huoneeni ylähyllyiltä vaihtoehtoisen tekemisen toivossa ja hankimme vielä Shinan mukaan peliin. Labyrintissä pyöriminen oli sekin viihdyttävä tapa kuluttaa aikaa, varsinkin miitin loppupuolella kun pelaajat alkoivat olla liiasta valvonnasta ja häröilystä pahassa tokkurassa.

Labyrinttia inventoidaan | ...ja sen jälkeen pelataan. | Ja pelataan lisää

Myös gota pelattiin, vaikkakin usein vain hyvin väsyneenä ja hiljaisempien aikojen täytteeksi. Edelleenkään kyseenalaiset go-taitoni eivät kohdanneet haastajaa kupolistien joukosta.

Go: Veh vs. Miiz | Veh vs. Xue

Pehmolelut

Yksi ensimmäisitä miittipohdinnoissa tehdyistä päätöksistä oli pehmolelupakko. Kaikkia miittaajia ohjastettiin ottamaan jonkinlainen pehmo mukaansa. Suureksi pettymyksekseni jokainen miittaaja ei kuitenkaan ottanut käskyä tosissaan ja pehmoleluja näkyi perillä vain noin kymmenkunta kappaletta. Lelujen ehdottoman johdon ottivat Miizoun Pikachu ja Xuenayn lonkerohirviö, jotka molemmat pääsivät kiertelemään ympäri miittitilaa myös muissa puuhissa kuin edustustehtävissä. Pikachulla oli myös kunnia osallistua Trivial Pursuitiin yhden tiimin maskottina.

Pikachu, Puchiguso ja valaskala | Otaconin koiraotus | Gosurori-vivahteinen nalle | Kissaotus | Pikachu söpöysmyrkyttää musan avustamana | Magic-kortit piirittävät Puchiguson! | Lonkerohirviö

Videotykki & mangaa

Koska kyseessä kuitenkin oli animeyhteisön miitti, olisi yllättävää mikäli siellä ei olisi katsottu minkään vertaa animea tai luettu mangaa. Mangavalikoimastani suurta suosiota saavuttivat ruotsinkieliset ja Kupolissakin kehumani MangaMania-lehdet sekä ne harvat albumit mitä muut olivat tulleet kantaneeksi mukanaan ja kehdanneet laittaa julkisesti saataville.

Ruokaa ja MangaManiaa

Videotykki asennettiin kuntoon lauantaina aamupäivän aikana ja sitä saatiin käytettyä muutamankin eri animesarjan näyttämiseen. Erityisesti Princess Tutu keräsi itselleen paljon suosiota, kuten nyt omaperäiseltä satumaiselta söpöjä poikia ja tyttöjä sisältävältä animesarjalta pystyi siinä seurassa odottamaankin. Animen lisäksi tykkiä käytettiin myös kahden Black Adderin kakkoskauden jakson läpinauramiseen. Kokonaisuudessaan katsontaa tapahtui kuitenkin huomattavan vähän suhteessa muihin miittipuuhiin, ja tämän ratkaisun toimivuus jakoi mielipiteitä merkittävästi.

Tykki käytössä

Sähköisiä pelejä

Perjaintai-iltana järjestettiin myös sähköisemmänmuotoista peleilyä makuuhuoneeni rajoitetussa tilassa. HeSan mukanaan raahaama Gamecube sai esitellä Tales of Symphonian, Soulcalibur 2:n ja Naruto-mättöpelin hienouksia aina toisinaan paikalle muista toimista piipahtaville miittaajille. Lisäksi hyvin liikkeensä ajoittanut miittaaja saattoi toisinaan nähdä otteita HeSan japanipelien valikoimasta tai StepManiasta myös tietokoneen näytöltä.

Ermac wins

Ulkoilua

Kellon päästyä ensimmäisenä miittiyönä tarpeeksi pitkälle kupolisteihin iski perinteinen kaipuu päästä ulos... leikkipuistoon! Etsiydyimme koko porukalla läheisten kerrostalojen pihamaalle pystytettyyn puistoon ja käytimme sen tarjontaa monenlaiseen keinumiseen, pukkitappeluun ja joukkosumopainiin. Tarpeeksi pitkän leikkimisen jälkeen poistuimme paikalta (oletettavasti huonounisimpien kaukovainiolaisten kerrostalokyttääjien suureksi harmiksi) juoksukilpailulla takaisin miittitilan luokse.

Miittaajat menossa väärään suuntaan | Miittaajat menossa oikeaan suuntaan | ...ja sitten kohti leikkipuistoa

Toinen joukkoliikunta suoritettiin sunnuntaiaamuna ennen Ellenin junan lähtöä ja finaalidanketusta. Kävimme noin puolen tunnin kierroksen läheisen lammen rannalla ja sitä ympäröivässä metsässä antaen keskustelun kulkea vapaasti kävelijöiden kesken. Monet tosin tyytyivät vain tallustelemaan joukossa hiljaa, sillä edellisen yön valvominen verotti keskustelutaitoja merkittävästi.

Yhteislaulu

Kun kumpikin ilta alkoi käydä tarpeeksi myöhäiseksi, kaivettiin esiin mukana kulkeva laulukirja Scifistin malja ja kerättiin ihmisiä pitämään ääntä miittitilan alakertaan. Muut pakkaantuivat nopeasti huoneen pehmustetummalle osalle, kun perjantaina Elina, musa, Xue, Zhii ja Tinde sekä lauantaina minä, musa, Zhii ja Tinde (sekä herättyään mökään myös Xue) kuorolauloivat lähes kaikkien osaamiensa sävelten uudelleensanoitukset läpi. Monet kappaleista jäivät myös putkahtelemaan spontaanisti ympäri miittiä uudestaan esille. Miizbiililäiset alkoivat jo pelätä kotimatkansa puolesta, kun Tinde lauloi "Oi katsohan pappi tuota orjaa"-luritusta ties kuinka monetta kertaa läpi.

Laulua perjantaina | Laulua lauantaina

Sauna

Positiivisimpia puolia Pulutilassa oli sen sauna - vaikka se olikin niin pieni, että parhaimmillaankin sinne pakattiin vain kuusi tai seitsemän otusta yhtä aikaa sisälle, oli sen kiuas myös instant-lämpeävä. Siksi saunomista harrastettiin aina silloin kun sitä huvitti, alkaen perjantai-illan hitusen hlijaisemmasta vaiheesta ja päättyen sunnuntaiaamun päänjumittamissaunaan pitkän pullonpyörityssession päätteeksi.

Neljästä saunakerrasta kolme olivat puhtaita yhteissaunoja, joiden osallistujissa oli kylläkin melko vähän kiertoa. Saunoimme antaumuksella ja aina vireystilan salliessa myös hyvin sosiaalisesti ja äänekkäästi. Tämä taisi tulla perjantaina pienoisena yllätyksenä suurimmalle osalle miittaajista - ensimmäisen saunomissession aikana kun joka ikinen saunan ulkopuolelle jäänyt kupolisti päätti yhteistuumin lähteä ostoskeskukseen "ostamaan pizzaa". Päästyämme purkautumaan ulos kylpyhuoneesta tyhjään asuntoon söimme kostoksi toisen kahdesta miittiä varten ostetusta jäätelöpaketista.

Miittitila oli siis toisinaan tyhjilläänkin | Ja sitten me syötiin jäätelöä... (jäätelö ei vastaa todellista saunan jälkeen hävitettyä pakettia)

Oma lukunsa Kupolin miittien saunahistoriassa on lauantain alkuillasta järjestetty tyttöjen sauna, jossa ilmeisesti onnistuttiin kohoamaan vielä reilummille häröyden asteille. Muualla miittitilassa istuskelevat ihmiset saivat mm. kuunnella naurunpurkausten säestämää NYMCA-kertosäettä, joka kulkeutui kaikkien betonirakenteiden halki yläkertaankin.

Kylpyhuoneen ovea jouduttiin kyllä suojaamaankin osan ajasta

Ja kuinka kaaos vain kasvoi...

Veh-irkki joutui muiden kupolistien kaappaamaksi

Lauantain käydessä yöhön ja otusten väsyessä dankettamiseenkin yhä useampi hakeutui vain lojumaan alakerran pehmusteille ja viettämään aikaa kaikkein yksinkertaisimmalla tavalla - pakkautumalla muiden kaveriksi hetekalle (heteka = wanhanaikainen valurautainen vuodesohvantapainen, tiedoksi heille joilla ei ole onnea omistaa sellaista) kunnes se oli nurkkiaan myöten pakattu täyteen. Kovahkot polvet aiheuttivat kitinää parempia lojunta-asentoja hakevissa miittaajissa, joten nappasin huoneen reunalta neljä tyynyä ja viskasin ne väkijoukkoon. Tämä aiheutti tietenkin tyynysodan.

Tyynysotaa! | Lisää tyynysotaa!

Kun tyynyjä oli rääkätty tarpeeksi ja viimeisetkin miittaajat saivat tarpeekseen toistensa mättämisestä jäätiin taas pysyttelemään paikalleen hetkeksi. Melkein kaikkea oltiin jo ehditty miitin aikana kokeilla ja uutta puuhaa tarvittaisiin. Onneksi viimein muistettiin, että jo ennalta toivottu pullonpyöritys oli melkein unohtunut kokonaan pois Pulumiitistä. Siispä pakkauduimme käytävään jonkinlaiseen piirintapaiseen ja aloimme leikkiä. Vielä hereillä olevat muut miittaajat uhmasivat hyviä käytöstapoja ja kokoontuivat pullopiirin reunoille kuuntelemaan höpinöitä ja kieltäytyivät perustamasta omaa leikkiporukkaansa toisaalle.

Pullo pyörii ahtaammassa tilassa | Pullo pyörii väljemmässä tilassa

Kun saimme tarpeeksemme 1.5 * 3 -metrisestä pullonpyöritystilastamme siirryimme tasamuotoisempaan osaan taloa. Osan porukasta lähtiessä nukkumaan ja sivustakatsojien tarratessa edelleen kiinni oikeuteensa saada kuunnella vastauksiamme päätimme kuitenkin siirtyä jatkamaan leikkiä kylpyhuoneeseen ja suljimme oven perässämme. Nyt ulos jääneillä ei ollut enää mahdollisuutta muuhun kuin uneen sammahtamiseen paremman tekemisen puutteessa. Me - lisäkseni Tinde, Kasumi, musa, Ellen, Iwa ja Xue - sen sijaan pyöritimme pulloa aina aamuun saakka. Sitten pidimme teetuokion, päästimme haluttomat saunojat pois kylppäristä, karkasimme itse saunaan ja sen jälkeen herättämään nukkujia talon äänekkäällä kahvinkeittimellä.

Kylppärissä jouduttiin lainaamaan tilaa kylpyammeestakin

OSA III: Pulumiitti päättyy

Ellenin päästyä ajoissa junalle autoilin takaisin kotiin miittiä lopettelemaan. Tässä vaiheessa lähes kaikki yötä nukkuneet kupolistit olivat jo heränneet (ja muutama pullonpyörityksessä valvonut kerennyt jo sammua), joten aloimme siivoilla paikkaa. Erityisesti keittiö oli kaikkine muutaman vuorokauden aikana kerääntyneine pizzalaatikoineen, mehutölkkeineen ja kuppeineen pahimmillaan kaamea näky.

Aamutunnelmia keittiössä | Keittiön pöytä ei enää niin siistinä

Shinabiili ja Tentabiili saivat tavaransa kasaan ja poistuivat Oulusta jo ennen puoltapäivää. Ennen pitkää myös Miizou saatiin heräämään siihen pisteeseen saakka, että viimeinenkin autokuorma pystyi alkamaan valmistautua lähtöönsä. Aamupäivän rento istuskelu, idlailu ja keskustelu päätettiin muutamaan laadukkaaseen ja hauskaan netistä tongittuun flash-animaatioon. Pian tämän jälkeen pulutila ammottikin tyhjyyttään miittaajien valtamassan poistuttua ja hetekankin pakkauduttua takaisin sohvamuotoon.

Viimeisiä torkkuja | Läksiäiskuva | Miizbiili lähtee | Calzu ajaa | Takapenkkiläisiä

Iwakura ja HeSa olivat sopineet jo ennalta, että he jäisivät jatkamaan miittiä vielä yhdeksi yöksi muiden poistumisen jälkeen, ja siksipä jatkoimme edelleen valvontaputkeamme. Perheeni palasi iltapäivän aikana evakkomatkoiltaan ja pakkauduimme huoneeseeni pelaamaan lisää GameCuben mättöpelejä. Illan tullen siirryimme mukaan palanneen shinnerin kanssa takaisin pääasiallisiin miittitiloihin, pistimme kasan patjoja auki lattialle ja katsoimme Princess Tutua kunnes valvontakunto petti jokaiselta.

Maanantaina heräsimme vasta myöhemmin aamupäivällä. Vaikka takana olivat ainakin minulle ensimmäiset kunnon unet päiväkausiin, en edelleenkään ollut aivan erityisen pirteä. Suuren miittiporukan rippeet lojuivat vain paikoillaan kolmeen saakka jutellen ja tietokonetta räpläten, minkä jälkeen ajoimme vaihteeksi bussilla kaupungille, pyörähdimme Fantasiapeleissä ja sitten siirryimme rautatieasemalle. Jätin Iwan ja HeSan sinne, poimin itselleni kaupasta pullon mineraalivettä ja kävelin kaikessa rauhassa pieniä teitä kierrellen ja auringonpaisteesta nauttien takaisin kotiseudulle katselemaan ensimmäisen kaupallisen avaruusaluksen laukaisua.

Kiitos kuvista Calzulle, Zhenolle ja Otaconille!

Takaisin artikkelisivulle

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste