sisällön alkuun
25.11.2017 09.23 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 11.4.2010
Aaltojen kuohu -logo

Alkuperäinen nimi:
海がきこえる

Translitterointi:
umi ga kikoeru

Tekijä(t):
Tomomi Mochizuki (ohjaaja)
Studio Ghibli (studio)

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

***

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Aaltojen kuohu

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Herkko

arvostelu on päivitetty viimeksi 11.4.2010

Aaltojen kuohu on Studio Ghiblin Tomomi Mochizukin ohjaama romanttinen, yläkouluun sijoittuva henkilödraama.  

Toverukset Matsunon ja Takun yhdisti epäonnistunut protesti luokkaretken peruuntumista vastaan. Nyt heitä erottavat uudet luokkaretket sekä salaperäinen, kesken vuoden maalaiskouluun Tokion sykkivästä metropolista siirretty, topakka Rikato. Sopeutumisvaikeuksista kärsivä tyttö on kaikessa salaperäisyydessään kiehtova ja vastentahtoisesti Takukin havaitsee tuntevansa jotakin häntä kohtaan. Jotakin, joka on ristiriidassa Matsunon Rikatoa kohtaan jo ensi tapaamisesta lähtien osoittamien hillittyjen tuntemusten kanssa. Tämä kolmiodraama keriytyy auki vuosia myöhemmin Takun kertomana.  

Henkilöhahmoista Rikato on studiolle tyypillisen sankarittaren antisankariversio. Topakkuuden, terävyyden ja sporttisuuden takana on kaksinaamainen, itsekäs ja ei-aina-niin-hyvätapainen nuori nainen. Juuri sellainen, mihin nuorilla herrasmiehillä, kuten Matsunolla ja Takulla on paha tapa sotkeutua. Rikato on rikkoutuneen perheen teininä suora vastine varsinkin Takun toimivalle suhteelle ydinperheeseensä. Matsuno jää kerrontatavan tähden hieman ulkopuoliseksi koko tarinan aikana, kun taas Takuun sopivat täysin studion tyypillisen sankarin attribuutit - lisäksi on hyvin selvää, että hän saa lopulta äkäpussinsa kesytettyä. Rikaton lisäksi hahmot eivät ole kuin yhden tempun ihmeitä, jotka pystyy luonnehtimaan muutamalla virkkeellä. Vain Rikaton antisankaruus on jotakin uutta tämäntyyppisessä teoksessa.  

Juoni itsessään liikkuu nopeasti käännekohdasta toiseen mutta on liian ilmava. Tapahtumien käsittelyä olisi voitu puida pidempään, tuntemuksia käsitellä hieman enemmän. Varsinkin lopun päätökset, kuten Matsunon luopuminen, tulevat katsojalle kuin hirvi auton eteen kevätillassa. Tästä huolimatta tarina on studiolle tyypillisen viehättävä, lämmin ja elämänuskoinen sekä varsin romanttinenkin.   

Piirrosjäljeltään elokuva on vahvaa studiolta odotettavaa laatua, inhimillisesti pelkistetyt henkilöhahmot toimivat staattisia taustoja vasten. Nämä taustat eivät yllä studion merkittävimpien teoksien elävyyden tasolle, mutta ehkäpä ne tarkoituksellisesti kuvaavat modernia, mautonta ja teknologista kaupunkimiljöötä, joka on tietenkin näennäisen yksityiskohdaton, geometrinen, hoidettu ja suunniteltu verrattuna esimerkiksi studion suosimiin luotoaiheisiin taustoihin.

Kuitenkin tämän studion kohdalla keskivertainenkin animaatio tarkoittaa komeita, elävyyttä täynnä olevia täytekohtauksia, animoituja sivuhahmoja ja visuaalista monimuotoisuutta, jota viljellään useammassa kuin tusinassa muita nousevan auringon maan animaatioteollisuuden tuotoksissa.  

Lyhyt, kiiruhtava ja äkkiväärä mutta silti varsin kiva elokuva, joka ei yllä studion parhaimmistoon. 

Kolme tähteä.  

Hyvää Huonoa
  • + piirrosjälki
  • + Rikato
  • - ilmava juoni
  • - ei suuremmin yllätä
Arvosana: ***

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste