sisällön alkuun
25.11.2017 09.28 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 27.6.2009

Alkuperäinen nimi:
赤ずきんチャチャ

Translitterointi:
akatsukin chacha

Pituus:
74 TV-sarjan jaksoa, 3 OAV:ta

Muita medioita:
Manga: Min Ayahana: 11 tankoubonia (alkuperäinen teos)

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

****

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Akazukin Chacha

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Iwa

arvostelu on päivitetty viimeksi 29.7.2003

Akazukin Chacha (Red Riding Hood Chacha) on valitettavan vähälle huomiolle jäänyt hupaisa mahou-shoujo -anime. Tarina alkaa siitä kun sarjan päähenkilö, punaiseen huppuun pukeutunut, 10-vuotias velhotarkokelas Chacha (seiyuu: Masami Suzuki) harjoittelee niityllä yhdessä opettajansa "maailman parhaan velhon", alituiseen "Alice"-käsinukkea kanniskelevan Seravin (seiyuu: Touru Senrui) kanssa. Chachalla on vain yksi paha vika, hänen taikansa eivät melkein koskaan onnistu kunnolla, joka huomataankin heti sarjan alkuhetkillä: Chachan täytyy taikoa kukkia (japaniksi "hana"), mutta sen sijaan Chacha taikookin pienen puun, joka on nenien (japaniksi myöskin "hana") peitossa. Toinen esimerkki seuraa heti: Chachan täytyy taikoa pilviä (japaniksi "kumo"), mutta sen sijaan Chacha saakin aikaan hämähäkkikuuron (japaniksi myöskin "kumo"). Nämä japanilaisten niin ihannoimat sanaleikit ovatkin sarjan kestovitsejä ja itse asiassa ne ovat usein varsin hupaisasti toteutettuja.

Kaikkien velho/velhotarkokelaiden haaveena on päästä Urara Mahou Gakkouhun (Urara Magic School), jota ylläpitää jopa animen mittapuulla valtavasilmäinen ja lähes ylioptimistinen rehtori Urara. (seiyuu: Sumi Shimamoto) Seravi miettii hetken, onko Chachasta ainesta kouluun lähetettäväksi, mutta koska Chachahan ei varsinaisesti tehnyt mitään väärin, antaa Seravi hänelle mahdollisuuden. Chacha ei luonnollisestikaan mene kouluun yksin, vaan katsojalle esitetään sarjan loput päähenkilöt, eli Chachan kaverit. Ensimmäinen heistä on läheisen vuoren jättiläisen pojanpoika, erittäin vahva ja lähes aina nälkäinen, sinitukkainen Riiya[-kun] (seiyuu: Shingo Katori), ihmissusi, jolla on siis kyky muuttua pieneksi söpöksi, valkoiseksi sudenpennuksi (oikeasti se on koira vaikka Riiya väittääkin toista). Riiyalla ei ole muita maagisia kykyjä. Toinen Chachan kavereista on siniseen kaapuun sonnustautuva Shiine[-chan] (seiyuu: Noriko Hidaka) ja tosin kuin Riiya, hän osaa magiaa. Shiinen opettaja on Dorothy (seiyuu: Junko Outsubo), joka pitää Seravita pahimpana kilpailijanaan, mutta myös (vaikkei sitä itselleen myönnäkään) pitää Seravista erittäin paljon koska Seravi on kaikessa erinomainen. Kaiken huipuksi sekä Riiya että Shiine ovat ihastuneet Chachaan, mutta koska Chacha inhoaa tappelua, joutuvat Riiya ja Shiine esittämään olevansa hyviä ystäviä (joita he oikeastaan ovatkin).

Koulussa Chacha tapaa vielä lisää väkeä: Chachan luokan (Bananan) opettajan Rascal-sensein (seiyuu: Taiki Matsuno), jolla pelottavasta ulkomuodostaan ja tavasta alituiseen käyttää ruoskaa on sydän puhdasta kultaa. Chachallakin on kilpaillija, Yakko[-chan] (seiyuu: Mayumi Akado), Kuroizukin (Black Riding Hood), joka puolestaan on ihastunut Seraviin joka taas puolestaan on ihastunut (vaikkakin toista väitetään) Dorothyyn. Eikä siinä vielä kaikki, kouluun saapuu vielä Marin[-chan] (seiyuu: Tomo Sakurai), itseään maailman söpöimpänä tyttönä itseään pitävä merenneito joka tiettyjen tapahtumien seurauksena on valtavan ihastunut Riiyaan. Ja jotta soppa olisi täydellinen, tutustumme vielä Orin[-chan]iin (seiyuu: Noriko Namiki), ninjakokelastyttöön, jonka isoisä (kuulemma) on maailman paras ninja. Ja yllätys yllätys, Orin on ihastunut Shiineen! Hahmojen väliset suhteet ovat siis seuraavat (pysykää mukana): Shiine ja Riiya ovat ihastuneet Chachaan, joka ei osaa päättää kummasta pitää enemmän. Marin pitää Riiyasta, muttei voi sietää tämän "susimuotoa" (jostain kumman syystä Marin ei käsitä, että Riiya ja "susi" ovat sama asia) kuten ei myöskään Chachaa. Orin on ihastunut Shiineen, mutta koska Shiine on ihastunut Chachaan, ei Orin juuri saa vastakaikua. Yakko on ihastunut puolestaan Seraviihin, johon on myöskin Dorothy (vaikkei, kuten sanoin sitä itselleen juuri myönnäkään). Yakko myöskään ei voi sietää Chachaa, koska Chacha on "ominut" Seraviin kokonaan itselleen. Seravi taas mollaa Dorothya, mutta pitää kuitenkin hänestä - Yakkoon hän taas suhtautuu melko neutraalisti (onhan heillä yli kymmenen vuotta ikäeroa). Ihmisuhdesotku on siis monimutkaisempi kuin Hana Yori Dangossa konsanaan ja kaiken huipuksi tämä verkko muotoutuu alle kahdenkymmenen jakson aikana ja mutkistuu entisestään kun esim. Dorothyn menneisyys alkaa paljastua!

Kuitenkin tämä on vain pohjaa varsinaiselle tarinalle, joka keskittyy (yllätys yllätys) hyvän ja pahan väliseen taisteluun. Kun Chacha lähtee kouluun ,varoittaa Seravi tätä siitä, että tästä lähtien Chachan elämään on tuleva vaikeuksia. Seravi myös antaa Chachalle rasian, jossa on kolme taikaesinettä. Näistä Chacha saa yhden ja kaksi muuta on Chachan annettava kahdelle parhaalle ystävälleen. Chacha luonnollisestikin valitsee Riiyan ja Shiinen. Näillä taikaesineillä on yhdessä kyky muuttaa Chacha hyvyyden puolesta taistelevaksi prinsessaksi (à la Sailor Moon) mutta en mene vielä asioiden edelle...

Ketä vastaan Chacha sitten taistelee? Pahuutta tietenkin kuten jo todettiinkin ja eritoten varsin omaperäisesti nimettyä Daimaou[-sama]a vastaan. Tämä "Evil Magic Lord" punoo juoniaan pahuuden maailmassa. Daimaoun tehtävänä on tuhota Chacha, sillä Chachalla on voima tuhota Daimaou. Kuitenkaan Daimaou ei voi lähteä synkästä linnastaan minnekään, koska Chachan isoisä sinetöi linnan aikoinaan niin , ettei Daimaou voi paeta sieltä. Ennen pahuuden maailma oli "magian maailma", mutta Daimaou nousi valtaan muuttamalla linnan kuninkaan ja kuningattaren suolapatsaaksi, joka piilotettiin syvälle linnan uumeniin... Tämä tapahtuma liittyy myös Chachaan, mutta jotten spoilaisi tarinaa enn, jätän lopun paljastamatta.

Joka tapauksessa koska Daimaou ei voi poistua joutuu hän käyttämään kätyreitä apunaan Chachan tuhoamista yrittäessä. Daimaoun "ykköskätyri" sarjan alussa on Zorges, joka taas lähettää mitä omituisimpia "palkkamurhaajia" Chachan pään menoksi. Nämä palkkamurhaajat ovat varsin hupaisaa antia kuten vaikkapa Foxy, enemmän tai vähemmän viekas kettu, joka pystyy puunlehteä avuksi käyttämällä muuttumaan lähes miksi tahansa, kuten "Kiltiksi-vanhaksi-sedäksi-joka-on-hukannut-lompakkonsa-ja-haluaisi-että-käytettäisiin-pientä-maagista-kikkaa-sen-löytämiseksi" tai professori Mikeneko hömelöine sisaruksineen, jotka käyttävät valtavaa mechaa, Nyandaber Z:aa [ja myös kakkosversiota ZZ:aa) (Mazinger Z-parodiaa). Varsin hupaisa on myös Kyuuketsuki (eli vampyyri) Que, joka pitää itseään suurena naistenmiehenä ja vastustamattomana bishounenina.. Tässä vain muutamia mainitakseni.

Kuitenkin, ehkäpä sarjan suurimmat mokat aiheutuvat tästä "Chachan attentaattiyritys-suunnitelmasta": sarja nimittäin toistaa usein itseään. Tässä yhden jakson vakio-storyline: 1) Jakson alussa tapahtuu usein jotain harmitonta, 2) Pahuuden maailmasta lähetetään "palkkamurhaaja" 3) "Palkkamurhaaja" tekee siirtonsa, 4) Chacha tovereineen jää satimeen ja 5) [ja tämä on se Hölmöyden Hanhi] "Palkkamurhaaja" tuhotaan tuskallisen pitkän transformaatio ja taistelu-skenen yhteydessä... Tämä yksinkertainen storyline pätee aivan liian monessa jaksossa.

Akazukin Chachan transformaatiokuvio on vihattava. Jo sarjan alussa se on ylipitkä, mutta myöhemmin se pitenee entisestään (!) kun Chacha oppii uusia kykyjä. Kolmanteenkymmenenteen jaksoon mennessä kuvio on jo yli kaksiminuuttinen (!), joka on jo erittäin tuskallista nähtävää ja taattu hitti masokistien keskuudessa. Onneksi sen voi kelata, jonka aina teenkin. Joka tapauksessa tämä transformaation pituus syö iloa niin tehokkaasti että se laskee kokonaisarvosanaa. Todellisen ihannetransformaation asetti vasta muutama vuosi myöhemmin Yuu-Gi-Oh! Duel Monsters, jonka transformaatiokuvio on erittäin tyylikäs ja mikä tärkeintä, varsin lyhyt - mikä nyt näin kuriositeettinä kerrotakoon.

Akazukin Chachan musiikki on hilpeää mutta ei mitenkään erikoisen loistavaa. Sarjan tähtihetki on ehdottomasti ensimmäinen OP, Kimi Iro Omoi, jonka pitäisi esittämän suosittu japanilainen yhtye SMAP ja sen vokalisti Kenji Hayashida. Tässä onkin vähintäänkin mielenkiintoinen dilemma: kuka oikeasti esittää sarjan alkuteeman? Jokaisessa jaksossa missä tämä kappale esiintyy sen laulaa joku naislaulaja, mutta kuitenkin minulla on myös videopätkä, jossa aivan selvästi kappaleen esittää SMAP. Myöskään tämän salaperäisen naislaulajan esittämänä ei kappaletta löydy yhtikäs mistään. Tämä on vähintäänkin mielenkiintoista. Ensimmäinen Ending on Shouko Shawadan esittämä Egao ga Sukidakara, joka on suoraan sanoen tylsä kappale. Toinen OP on myöskin Kimi Iro Omoi, mutta eri kuvin. Toinen Ending on Chachan, Yakkon ja Marinin seiyuuiden esittämä Chacha ni Omakase. Kolmas ED on Youkoso MAJIKARU SUKU-RU, jonka esittää Chachan seiyuu, Masami Suzuki ja Magical Study. OVAssa teemana on Make Me Smile-niminen kappale. Seiyuuvalinnoista ei ole paljoa sanottavaa, ne ovat hyviä.

Akazukin Chacha olisi voinut olla yksi ehdottomia suosikkejani, mutta toisto, tuskaisen pitkä transformaatio ja melko heikot teemat estävät tämän. Sarja on joka tapauksessa paljon parempi kuin vaikkapa Wedding Peach ja Tokyo Mew Mew yhteensä. Hupaisaa mahou-shoujoa etsivälle Akazukin Chacha on vähintäänkin kokeilemisen arvoinen sarja, sillä siinä on valtavan paljon hyvää.

Hyvää Huonoa
  • Hilpeä
  • Välillä suorastaan ratkiriemukas
  • Henkilöt
  • Seiyuut
  • Omaperäisiä elementtejä
  • Infernaaliset transformaatiot
  • Toistaa usein itseään
  • Musiikki voisi olla parempaa
Arvosana: ****

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste