sisällön alkuun
25.11.2017 09.22 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 1.8.2008

Pituus:
1 OAV, joka sisältää 9 lyhytelokuvaa

Muita medioita:
ei ole

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

***

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Animatrix

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Hectigo

arvostelu on päivitetty viimeksi 21.7.2003

Otetaan Matrix, 1900-luvun ehkäpä merkittävin sci-fi- ja toimintaelokuva, todella iso tukku dollareita ja sekalainen porukka kuuluisia animeohjaajia. Tulokseksi saadaan Animatrix, yksi vuoden mielenkiintoisimmista julkaisuista. Ei toki välttämättä siksi, että se olisi juonellisesti mitenkään vallankumouksellinen, tai muutenkaan erityisen kehittävä. Matrix on kuitenkin yksi 1990-luvun merkittävimmistä brändeistä, ja "elokuva" saattaisi hyvinkin olla Suomelle sitä, mitä Akira oli USAlle.

Animatrix koostuu 9:stä lyhytelokuvasta, joista jokainen on oma, itsenäinen kokonaisuutensa. Poikkeuksena toimivat Second Reneissancet 1 & 2, jotka käsittelevät samaa tarinaa. Jokainen elokuvista on 10 minuuttia pitkä lukuunottamatta viimeistä 20-minuuttista, joka on nimeltään Matriculated. Näiden kahden lisäksi pakettiin sisältyvät toimintapätkä Program, 3d-animaatio Final Flight of the Osiris, sekä animaatiokokeilut Kid's Story, World Record ja Detective Story.

Ensimmäinen elokuva, Final Flight of the Osiris, on Squaren tekemä sangen tyylikäs tietokoneanimaatio. Jälki on parantunut edelleen Final Fantasy -leffan jälkeen, ja myös 10 minuutin pituus on antanut enemmän mahdollisuuksia grafiikan viimeistelyyn. Täysin realistiseen tulokseen ei silti tietenkään päästä: ihmissilmä pystyy erottamaan mallinnetut kasvot oikeista. Juoni kyseisessä pätkässä on aika yksinkertainen: Osiris-niminen alus löytää koneet tekemässä jotain hämärää, ja lähettää yhden miehistön jäsenen Matrixiin varoittamaan Zionia. Näemme kuitenkin jaksossa ihan menevää toimintaa ja pieniä ihmissuhdekuvioita, joten täysin huonosta pätkästä ei ole kyse.

Seuraavaksi vuoron saavat Second Reneissancet, jotka kertovat Matrixin historian alun kaikkine yksityiskohtineen. Koneet kapinoivat, ottavat hiljalleen vallan omiin käsiinsä, ja sitten ihmiset ovatkin jo valmiita tekoälyn pattereiksi. Vaikka kuvaus Matrixin historiasta saattaakin ensi kuulemalta kuulostaa vähän tylsältä aiheelta, sitä se ei kuitenkaan ole: kyseessä on molemmat Matrix-elokuvat mennen tullen pieksevä, tunteilla ja toiminnalla täytetty kokemus. Myös animaatio häikäisee, ja todistaa dollareille olleen käyttöä. CG-efektejä ylikäytetään ehkä hieman, mutta kun kyseessä on Matrix, niin ei se paljoa häiritse.

Renessanssien jälkeen tulee vuoroon Kid's Story, joka valaisee Reloadedissa esiintyneen pojan taustoja. Mainittavaa minileffassa on oikeastaan vain tyyli, joka muistuttaa nopeasti sutaistuja lyijykynäluonnoksia. Ihan kiva idea sinällään, mutta mielestäni tyyliratkaisu kaipaa vielä pientä hienosäätöä. Muuten pätkä on tarinallisesti aika mitäänsanomaton, vaikka sisältääkin ihan vauhdikkaan takaa-ajokohtauksen. Samaa voi sanoa myös seuraavasta Programista, vaikka siinä piirtotyyli onkin lähempänä perinteistä animea. Ihan sujuvaa toimintaa, mutta ehkei Matrixin Cypher-teemaa tarvitsisi käyttää uudelleen.

Seuraavaksi saamme nähdä World Recordin, joka on kaikista Animatrixin pätkistä ehkä oudoin. Se kertoo juoksijasta, joka näkee vilauksen oikeasta maailmasta maailmanennätystä tehdessään. Omaperäistä ideaa ja ihan mielenkiintoista piirto- ja animointityyliä lukuunottamatta lyhytelokuvassa ei ole juuri ansioita, ja se jääkin Animatrixin toiseksi huonoimmaksi. Pätkän tylsyys kuitenkin korvautuu seuraavaksi tulevalla Beyondilla. Se kertoo kissaansa etsivästä tytöstä, joka päätyy renderöintibugeja vilisevään taloon. Idea on sinänsä yksinkertainen, mutta antaa paljon tilaa kauniille ja mielikuvituksellisille kohtauksille. Myös pätkän piirtotyön laatu on suorastaan poikkeuksellisen korkea.

Kaksi viimeistä pätkää aiheuttavat kuitenkin pettymyksen: Detective Storyssä, kuten Kid's Storyssäkin, juoni on saanut tehdä tilaa innovatiiviselle animaatiolle. Lähes mustavalkoiset kuvat ovat kyllä ihan hienoja, siitä ei pääse mihinkään, mutta yllätyksetön tarina Trinityyn yhteyttä ottavasta salapoliisista ei juuri innosta. Myös Matriculated on todellinen pettymys, ja käyttää ylimääräiset kymmenen minuuttia tarinan turhaan venäyttämiseen. Animaatio on siinäkin kyllä ihan laadukasta ja pitkälle tyyliteltyä.

Animatrix on hyvin epätasainen paketti, mikä johtuu suurelta osin ohjaajien ja käsikirjoittajien erilaisista näkemyksistä. Monipuolisuus on toisaalta hyvä asia, mutta kun sitä esiintyy animaation lisäksi tarinoiden laadussa, katsojalla ei ole kivaa. Ihan katsomisen arvoinen DVD kuitenkin on, sillä ainakin Second Reneissance tuskin jättää ketään kylmäksi.

Hyvää Huonoa
  • Yhdistää itää ja länttä
  • Rahaa ei ole säästelty
  • Hienoja toimintakohtauksia
  • Kokeilunhaluista animaatiota
  • Loistava Second Reneissance
  • Käsikirjoitusten laatu vaihtelee
  • Välillä turhankin kokeilunhaluinen
  • Venähtänyt Matriculated
  • Tylsät Detective Story ja World Record
Arvosana: ***

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste