sisällön alkuun
25.11.2017 09.19 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Portti on auki!"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 15.9.2008
Beck -logo

Alkuperäinen nimi:
ベック

Translitterointi:
bekku

Pituus:
26 TV-sarjan jaksoa

Tekijä(t):
Ohjaaja: Osamu Kobayashi

Studio: Madhouse

Muita medioita:
Manga: Harold Sakuishi (alkuperäinen teos)

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

*****

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Beck

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Hectigo

arvostelu on päivitetty viimeksi 23.6.2005

Beck ei alussa onnistunut vakuuttamaan - se vaikutti peräti tylsältä. Sarjan loputtua en kuitenkaan voinut olla pitämättä Beckistä. Yritän nyt parhaani mukaan selvittää miksi, vaikka objektiivisuuden tavoittelu onkin tämän tapauksen kohdalla itselleni hieman hankalaa. Beck on useista animesarjoista poiketen varsin lähellä tavallista elämää, ja onnistuukin ehkä juuri tämän ansiosta valtaamaan paikan katsojansa sydämestä.

Beck kertoo nuoresta pojasta nimeltä Tanaka Yukio, joka ei ole millään tavalla erikoinen. Yukio käy koulua, kuuntelee massatuotettua idolipoppia ja tuntee olonsa ehkä hieman ahdistuneeksi. Eräänä päivänä Yukion maallinen vaellus saa kuitenkin yllättävän käänteen, kun poika törmää kadulla omituisen näköiseen koiraan. Myöhemmin Yukiolle selviää koiran nimi, Beck, sekä koiran omistajan henkilöllisyys. Kyseessä on Minami Ryuusuke, Yukiota pari vuotta vanhempi kitaristi. Viileästi käyttäytyvä ja englantia sujuvasti puhuva Ryuusuke tekee vaikutuksen Yukioon, ja erinäisiä sattumuksia myöhemmin pojat päätyvät soittamaan yhdessä. Bändi nimeltä Beck saa alkunsa, ja lähtee tavoittelemaan yleisön suosiota.

Tie kunniaan ja maineeseen on pitkä sekä kivinen, ja matkalla selvitellään lavaesiintymisten lisäksi myös päähenkilöiden mutkaisia ihmissuhteita. Elämä Beckissä ei ole pörröistä ja helppoa, ja ongelmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Lukiolaispojan suhteita vastakkaiseen sukupuoleen ruoditaan monelta kantilta. Myös koulukiusaaminen saa osansa. Yukiota ahdistellaan toistuvasti, mutta ystävien sekä fyysisten että henkisten voimavarojen avulla tilanteet kääntyvät sikäli kun ovat kääntyäkseen. Yksi Beckin hyvä puoli on, että asiat eivät ratkea nopeasti ja vaivattomasti. Monesti Yukiota ajetaan miltei epätoivon partaalle. Beckissä ei kuitenkaan hevillä luovuteta, ja myös katsojaan tarttuu osa hahmojen sisäisestä energiasta.

Aivan oma lukunsa on sarjan musiikki, jolle voisi samantien omistaa vaikka kokonaisen artikkelin. Etenkin Beat Crusadersin menevä alkuteema Hit in the USA tempaa heti mukaansa huonoa englantia viljelevistä lyriikoista huolimatta. Lopputeemana toimiva rankempi ja suoraviivaisempi Meisterin My World Down vaatii hieman totuttelua, mutta iskee ensimmäisiä kertoja auetessaan varsin voimakkaasti. Myös molempien biisien animaatiot ovat laadukkaita, ja loppuvideo säväyttää omintakeisella tyylillään. Tärkeän osan sarjan musiikillisesta annista muodostavat tietysti myös pääosassa olevan bändin esittämät kappaleet. Beckiä varten sävelletty musiikki on onneksi varsin menevää ja toimivaa.

Aivan erityiset pluspisteet Beck saa äänien miksauksesta ja leikkauksesta. Ääni ei jää pelkäksi statistiksi kuvaa tukemaan, vaan rakentaa aivan omia maailmojaan. Mielenkiintoinen ratkaisu on myös taustamusiikin vähyys - tekijät luottavat monipuoliseen ääniympäristöön, joka vahvistaa sarjan realistista tunnelmaa. Ääninäyttelijät osaavat asiansa ja kuulostavat luontevilta. Yleisesti ottaen huoliteltu ääni myös tukee edelleen sarjan musiikkijaksoja. Yhdessä mainioiden biisien ja onnistuneen ohjauksen kanssa tunnelma on parhaimmillaan kuin suoraan live-esiintymisestä.

Beckin visuaalinen toteutus ei saa aivan yhtä varauksettomia kehuja kuin ääni. Mangasta lainattu tyyli toimii hyvin, ja 3D-grafiikalla toteutetut osat sulautuvat ympäristöönsä, mutta budjettiratkaisut ovat aika ajoin havaittavissa. Varsinkin sarjan loppupuolella kuvista puuttuu yksityiskohtia, ja kohtauksista tulee yksinkertaisempia. Animaatiojaksoja toistetaan jatkuvasti. Hyvin valitut kuvakulmat ja hyvä leikkaus auttavat tilannetta, mutta varsinkin viimeisen jakson lopun still-kuvasikermässä lienee kyse enemmän taloudellisesta kuin taiteellisesta ratkaisusta.

Beck on hyvä anime, siitä ei pääse mihinkään. Varsinaisia fillereitä ei ole lainkaan, mutta toisaalta ei paljon juontakaan - Beck kertoo tarinoita tavallisesta elämästä, joille ei ole selkeää alkua tai loppua. Tilanne ja hahmot kehittyvät kuitenkin jatkuvasti, ja juuri tässä piilee merkittävä osa Beckin viehätyksestä. 26-jaksoinen sarja ehtii käsittelemään usean vuoden mittaisen ajanjakson, ja eteneekin kunnioitettavan nopeasti. Vain oleelliset asiat kerrotaan, eikä yleisöä hirveästi kosiskella. Sarjaan sisälle pääsemisestä ei ole tehty kovin helppoa, mutta ulos pääsemisestä vielä vaikeampaa. Ainoan isomman miinuksen Beck saa miesnäkökulman korostamisesta - tarinan toinen puoli jää kertomatta, ja Beck tippuukin varsin selvästi shounen-animen rajattuun kastiin. Kyseisen genren ystäville Beck on kuitenkin luultavasti parasta, mitä animerintamalla on tänä vuonna tarjota.

Hyvää Huonoa
  • Täydellisyyttä hipova auraalinen toteutus
  • Ei kompromisseja
  • Tavanomaisuudestaan huolimatta erilainen
  • Etenee nopeasti
  • Animaatio loppupuolen jaksoissa
  • Varsin shounen
Arvosana: *****

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste