sisällön alkuun
25.11.2017 09.26 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 26.8.2008
Berserk -logo

Alkuperäinen nimi:
剣風伝奇ベルセルク

Translitterointi:
kenpuu denki beruseruku

Pituus:
25 TV-jaksoa

Tekijä(t):
Ohjaaja: Naohito Takahashi

Studio: Oriental Light and Magic

Muita medioita:
Manga: Kentaro Miura: yli 30 albumia, jatkuu edelleen (alkuperäinen teos)

Keskusteluja Kupolissa:

Kupolin virallinen arvosana:

****

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Berserk

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Gyrindae

arvostelu on päivitetty viimeksi 29.12.2002

Berserk on Kentaro Miuran mangaan perustuva 25-osainen sarja, joka pyöri nousevan auringon maassa vuonna 1997. Tarina kertoo Gutsista, itsenäisestä nuoresta miehestä, joka pitää taistelusta, joilla hän samalla tienaa rahaa. Mikä erottaa hänet muista kaltaisistaan on hänen jättimäinen miekkansa, joka on melkein yhtä pitkä kuin hän itse. Tällä saakin, kuten arvata saattaa, melko punaista jälkeä aikaan. Tapahtumat sijoittuvat keskiajan Eurooppaan Midlandin kuningaskuntaan, johon on tosin ripoteltu sopivasti fantasiaa.

Eräänä päivänä Guts kohtaa rosvojoukon, joka paljastuu ryhmäksi palkkionmetsästäjiä. Nämä kutsuvat itseään nimellä Band of the Hawks. Guts, joka ei pidä sitoutumisesta mihinkään, joutuu taistelemaan vapaudesta BotH:n johtajan, Griffithin, kanssa. Voittamaan tottunut sankari häviää yllättäen Griffithille ja näin ollen hänestä tulee yksi haukoista.

Tästä ryhmästä alkaa Gutsin liityttyä mukaan kasvamaan paljon arvostetumpi joukko ja loppujen lopuksi se pääsee Midlandin kuninkaan suosioon. Tämä ei kuitenkaan ole pelkkää sattumaa tai itse Gutsin ansiota: Griffithillä on kaulassaan mysteerinen amuletti, jolla tuntuu olevan enemmän voimia kuin pelkän ulkonäön perusteella saattaisi odottaa.

Sarjan ensimmäinen jakso sijoittuu kahden vuoden päähän ajasta, josta itse seikkailu alkaa. Itse tarina alkaa siis vasta toisesta jaksosta. Ensimmäisen jakson lopusta, jos tarkkoja ollaan, ja jaksot 2-25 kertovat miten ensimmäisen jakson tapahtumiin joudutaan. Yksinkertainen asia mahdollisimman vaikeasti selitettynä.

Valitettavasti animea ei koskaan piirretty täysin loppuun, joten tarina jää pahasti kesken. Itseäni tämä ei haitannut, mutta olen varma että moni repii hiuksensa viimeisen jakson jälkeen. Jos tietämättömyys käy sietämättömäksi, niin ainahan voi lukea mangan, joka ei tosin ole samanlainen kuin anime. Huhujen mukaan Berserk-animen jatko on kuitenkin tulossa, mutta tämä on todellakin vielä huhuasteella.


Ensimmäinen jakso ei lupaa hyvää. Se on juuri niin kliseinen kuin saattaisi tällaiselta sarjalta voisi odottaa: Guts on hiljainen ja rohkea mies, jolla ei ole mitään menetettävää, ja hän pelastaa baarissa tytön ilkeiltä miehiltä; kaupunkia hallitsee ilkeä käärmemies, joka ei pidä lupauksiaan; lopussa Guts taistelee samaa miestä vastaan, mutta tällöin hallitsija on muuttunut käärmehahmoksi. Tämä kohtaus tuo lähinnä mieleen Aladdinin taistelun Jafaria vastaan. Onneksi jakson lopussa tarina siirtyy ajassa taaksepäin. Tämän jakson takia ei todellakaan kannata vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä koko sarjasta.

Toisessa jaksossa alkaakin tapahtua, eikä säälittävistä fantasiahirviöistä ole jälkeäkään. Tarinan kuluessa näitäkin alkaa ilmaantumaan, mutta loppua lukuun ottamatta niitä ei ole kovin paljon. Mikä parasta, nämä eivät ole samanlaisia riman alituksia kuin ensimmäisen jakson käärme, joka tosin vilahtaa vielä yhdessä kohtauksessa myöhemmin.

Tarinan kuljetus toimii hyvin. Band of the Hawk:in nousua on mielenkiintoista seurata ja tarina jaksaa kantaa viime metreille asti. Juonessa on paljon käänteitä ja Griffithin salaperäinen kaulakoru luo oman jännitteensä koko tarinan ympärille, vähän samaan tapaan kuin The Lord of the Rings:in Sormus. Tarina muuttuu loppua kohden hieman itseään toistavaksi, mutta ei kuitenkaan missään vaiheessa ala tympiä paljoa.

Berserkin parasta antia on sen hahmojen persoonallisuus. BofH:n jäsenten ja muiden hyvien puolella olevien lisäksi myös viholliset, tai lähinnä vihollispäälliköt, ovat enemmänkin kuin pelkkiä kasvottomia maalitauluja. Gutsin ja Griffithin lisäksi seuraavat "haukat" ovat sarjassa keskeisissä osissa.
- Caska, joka on ennen Gutsin mukaan tuloa ollut BofH:n toiseksi ylin jäsen. Hän ei pidä siitä, että häntä arvostellaan sen vuoksi, että hän on nainen. Hän on ollut rakastuneena Griffithiin pitkän aikaa, mutta Guts saa ajan myötä tahtomattaan muutettua hänen tunteitaan.
- Judeau, joka on taitava taistelija. Hän on ystävällinen, hauska ja kaikkea sitä, mitä "hyvältä tyypiltä" vaaditaan.
- Corkus, joka kantaa kaunaa Gutsille siitä, että tämä tappanut hänen ystävän. Luonteeltaan hän on paha ja kulmakarvat ovatkin melkein aina vihaisessa asennossa.
- Rickert ja Pippin, joista ensimmäinen on Haukkojen nuorin jäsen ja jälkimmäinen suurin, ovat kummatkin luotettavia ja hyviä taistelijoita.


Itse Guts on hieman yllättäen tarinan tylsin hahmo, vaikka onkin juuri sopivan armoton ja tyly. Tähän vaikuttaa eniten hänen luonteensa: Hän on itsepäinen ja pitkittää aina turhaan asioita.

Alussa hänen ulkonäkönsä on vielä ihan miellyttävä, mutta kasvaessaan hänestä tulee schwarzeneggermainen kaappi, joista minä en ole henkilökohtaisesti jostain syystä koskaan pitänyt.

Show:n varastaakin Band of the Hawk:in johtaja Griffith, joka on Iron Maiden -tyylisen valkoisen lettinsä kanssa todella komea, vaikka täytyy kyllä myöntää, että minulla ei ole silmää miesten ulkonäölle. Hänen taustansa on mielenkiintoinen ja vähitellen tarinan edetessä hänestä alkaa paljastumaan piirteitä, joita ei olisi voinut alun perusteella uskoa.

Toki tarinassa on paljon muitakin hahmoja, kuten esimerkiksi prinsessa, johon Griffith rakastuu, mutta jos alan kertomaan kaikista näistä, venyy teksti kohtuuttomiin mittoihin.

Berserk sisältää paljon taistelukohtauksia, joissa punaista tussia ei säästellä. Väkivalta näytteleekin Berserkissä todella keskeistä osaa. Gutsin miekka leikkaa todella komeasti tarinan aikana lihaa nostaen suuret verisuihkut ilmaan. Valitettavasti nämä kohtaukset muistuttavat hieman liikaa toisiaan. Tavallisesti, kun miekka sivaltaa vihollista, on kuvan rakenne sellainen, että takana on Gutsin tai jonkun muun sankarin naama, välissä olevalla tasolla on veret ja edessä on vihollisen kauhistunut pää. Välillä harmaita hiuksia aiheuttaa myös se, kun taistelu on käymässä tiukimmilleen, niin kuva muuttuu hopeanuolimaisesti maalaukseksi. Vaikka tämä näyttää hienolta, olisi parempi ratkaisu näyttää kohtaukset kunnolla alusta loppuun.

Piirrosjälki ja animaatio edustavat tiukkaa keskitasoa. Ei toisaalta mitään vikaa, muttei mitään, mikä pudottaisi leuat lattialle. Verestä sekä edellisessä kappaleessa mainituista maalauksista on kuitenkin annettava erikoisplussa. Hahmojen animaatio toimii hyvin, mutta taustat ovat kyllä hieman tylsiä. Loppua kohden tämäkin puoli onneksi paranee, vaikka mitään uskomatonta ei kannata odottaa.

Myös musiikki ja äänet jatkavat kuvallisen annin viitoittamalla kultaisella keskitiellä. Alkumusiikki, Penpalsin esittämä Tell Me Why, aiheutti ensimmäisellä kuuntelukerralla yökötysreaktion, mutta jo parin jakson jälkeen siihen alkoi tottua. 25 jakson jälkeen suoraan sanottuna pidin jo kyseisestä kappaleesta, mistä kertoo se, että hain sen mp3-tiedostona koneelle. Lopputekstien aikana soiva kappale on valitettavasti aikamoista roskaa, jos minulta kysytään. Taustamusiikit ovat hyviä, vaikka niitä voisi olla enemmänkin. Nyt samat kappaleet pyörivät hieman liian monesti taustalla. Ääninäyttelystä en valitettavasti osaa sanoa mitään, sillä en ole kuullut niin paljoa japania, että osaisin sanoa, miten ääninäyttelijät suoriutuivat tehtävistään. Sen verran kuitenkin, että ainakin äänet sopivat hahmoille hyvin.


Kaiken kaikkiaan Berserk on hyvä sarja, jossa olisi potentiaalia enempäänkin. Jos etsit sarjaa, joka sisältää reippaasti toimintaa ja jossa veri lentää kunnolla, ovat Gutsin seikkailut omiaan sinulle. Vaikka et olisikaan suuri väkivallan ystävä, on Berserk silti katsastamisen arvoinen.

Ainoa vika tässä sarjassa onkin sen keskinkertaisuus. Huonoja puolia sarjasta löytyy, mutta onneksi nämä jäävät hyvien puolien varjoon. Berserk onkin siis hommaamisen arvoinen sarja, ja hyppään muutaman kerran kattoon, jos tämä saa joskus jatkoa.

Hyvää Huonoa
  • Hahmot
  • Sisältää reippaasti väkivaltaa
  • Juoni
  • Ei niin hyvä kuin voisi olla
  • Taiteessa ja musiikeissa parantamisen varaa
  • Gutsiin on vaikea samaistua
  • Se ensimmäisen jakson hirviö
Arvosana: ****

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste