sisällön alkuun
25.11.2017 09.24 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Ei tuo ole planeetta... se on Kupoli!"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 15.9.2008

Alkuperäinen nimi:
ブラック・ラグーン

Translitterointi:
burakku raguun

Pituus:
12 + 12 jaksoa

Tekijä(t):
Ohjaaja: Sunao Katabuchi

Studio: Madhouse

Manga: Rei Hiroe

Muita medioita:
Manga Black Lagoon (8 tankobounia).

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

**

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Black Lagoon

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Herkko

arvostelu on päivitetty viimeksi 27.9.2007

Black Lagoon on modernin ajan toimintaviihdettä, jonka juonipolut käsittelevät kieroutuneita ja rankkojakin aiheita menemättä silti liiallisuuksiin. Liika rankkuushan järkyttäisi katsojaa, eikä Musta laguuni ole dokumentti Thaimaan lomaparatiisin pimeistä puolista. Mutta draaman elementeiksi pehmitetyt rankat aiheet kiehtovat itseään salaa rankkana pitävää katsojaa, onhan viihteen peritarkoitus toimia todellisuuspakoilun välineenä. Olen katsellut tätä arvostelua varten molemmat tuotetut kaudet, jotka arvostelen yhtenä kokonaisuutena.

Black Lagoon on luotu hyväksi havaittujen ja varmojen elementtien varaan. Päähenkilöviisikko on rakennettu klassisen täydellisyyshakuisesti toisiaan täydentävien persoonien ryhmäksi. Sankarittaren hahmon perusjuonne tuleekin selväksi jo alkutekstien aikana. Hyvävartaloinen, aseiden kanssa viihtyvä ja kovatahtoinen, mielenterveydeltään kyseenalainen hahmo, jonka kautta toteutettu fanipalvelu vetoaa todellisuuspakoileviin asefetisisteihin. Sekä niihin katsojiin jotka eivät mielestään ole niin todellisuuspakoilevia asefetisistejä.

Sankari on entinen päähän potkittu keskitason konttorirotta, joka ei mielestään ole menestynyt perheensä odottamalla tavalla juuri koskaan. Työnantajan kohdellessa häntä kuten kylmän laskelmoijan kuuluukin kohdella tuoton tiellä olevia turhuuksia, tulee sankarimme malja ylitsevuotamaan ja hän irrottautuu uhrautuvan työntekijän roolista, pätkäisee uraputkensa ja hylkää kravattikaulojen oravanpyörän. Siten hän tuleekin monikertaisesti toteuttaneeksi monien alistettujen työtekijöiden unelman, ryhtyessään alamaailman vapaayrittäjäksi. Hän täydentää siten sankarikaartia joka pitää myös sisällään pakollisen fiksun, vanhemman miehen - jonka varassa on myös pakollisten miesmuskeleiden tuominen miehille suunnattuun sarjaan. Viidentenä hahmokaartiin kuuluukin geneerinen pitkätukkainen ja huonoryhtinen teknologiaosaaja, jonka tehtävät hallitsisi Uhurakin tähtilaiva Enterpriseltä. Siltä alkuperäiseltä!

Sarjan episodimaiset juonirakennelmat pitävät sisällään varsin vaihtelevantasoisia tarinoita, jotka lainaavat häpeilemättä tekijöitä monenlaisista viihdeteollisuuden tutuksi tekemistä ilmiöistä. Mainittakoon räikeimpänä esimerkkinä lainaamisesta Antonio Banderasin tutuksi tekemä meksikokostaja, yhdistelmä terminaattorista ja sisäkköfetisistien unelmasta. Mukana ovat myös varsin farssiasteelle viedyt uusnatsit, jotka tuppautuvat sankariemme tielle etsiessään erästä legendaarista taideteosta. Tämänkaltaiset omituiset sivuhahmot ovat Black Lagoonin suola ja ydin, ollen kevyen viihteen hahmoiksi usein yllättävänkin loppuun asti mietittyjä. Tietenkään mitään Monster-eepoksen kaltaisia syväluotauksia hahmojen syvyyksiin ei tulla näkemään, eikä Lagoonin kohdeyleisö sellaisia tarvitsisikaan. Sarja myös filosofoi kevyesti elämän ja kuoleman, kunnian ja kunniattomuuden erilaisista merkityksistä ja määrityksistä, kuten tämäntyyppisissä sarjoissa onkin usein tapana. Eli, ei mitään yllättävää tältäkään kantilta.

Juoneltaan sarja koostuu useista pienemmistä tarinakaarista, joita liittää toisiinsa hidastempoisen päähenkilökehityksen varaan rakennettu pääjuoni. Jaksot kiitävät yhdestä koreografoidun eeppisestä ja tarkoituksellisen vähän väkivallan tuloksia näyttävästä kohtauksesta toiseen, ja mahduttavat tarvittaessa mukaan draamankin aineksia. Jälleen yksi hyväksi havaittu keino viihdyttää katsojaa.

Animaatio on hyvää ja vahvaa perustasoa, pehmennettyine, yksityiskohdiltaan simppeleine taustoineen ja terävästi kuvitettuine hahmoineen. Joissain paikoin liika taustojen yksinkertaistaminen ja pehmentäminen on tyylirikkona. Tehostekeinot ovat toimivia, näyttäviäkin, mutta jälleen ei mitään uutta nousevan auringon alta. Taustamusiikista on kuulemma huolehtinut jokin tunnetumpi, modernimpia musiikkigenrejä harrastava yhtymä, jonka tuotoksia on käytetty säästeliäästi, jolloin sitä ei jaksa muistaa.

Intro, on ei-japanilaisen naissolistin ulkoenglanniksi laulama moderni, jumputtava teos, mikä yhdessä alkutekstien visuaalisten keinojen kanssa tekeekin hyvin nopeasti selväksi mistä sarjassa on kysymys. Outrojen ollessa pääasiallisesti mahtipontista modernia musiikkia, mikä miellyttänee kuulijan korvaa introa enemmän. Mutta, erään pidemmän ja synkemmän juonikaaren loppuhuipennuksessa käytetty heleä ääninen moniääninen naiskuoro viihdytti kultakorvaista arvostelijaanne enemmän.

Musta Lagooni, ei ole kaimansa hirviön tavoin, mitenkään erikoinen ja toisin kuin kollegansa se ei ole tuotettu aikakautena jolloin teoksesta muodostuisi edes ”kulttiklassikkoa”. Nopea toiminta, ammuskelu ja elämää suuremmat henkilöhahmot tekevät Lagoonista katsomisen arvoisen. Mainittakoon myös sarjan syyllistyvän loppua kohden japanilaisen ääninäyttelyn helmasyntiin, eli kammottavasti äännettyyn epäenglantiin. Olemme kuulleet paremmin lausuttua englantia linja-autoliikennöitsijän autotehtaan henkilökunnan keskuudessa maanantaiaamuna, ennen kello seitsemää.

Vitaaliveli Virkamerirosvo Pitkä Herkko Harvatukan rommitotinhuuruinen kapakkalooshi:
Harvemmat tietävätkään, että 1300- luvulla pitivät kauhun ja terrorin ilmapiiriä yllä pohjolan merillä nk. vitaaliveljet niminen kaappari ja merirosvojärjestö. Kaikessa suuressa viisaudessaan, Ruotsin kuningas Alberkt Melgenburgilainen myönsi kaapparikirjeet Gotlannissa majaansa pitäneille laivansa varustaneille saksalaisille aatelisille ja porvareille. Kaapparikirjeiden avulla, he saivatkin suorittaa merirosvoutta Ruotsin mahtavan Imperiumin vihollismaiden aluksille, joita purjehti pitkin poikin Tanskan salmia, Pohjanmerta ja Itämerta. Vitaaliveljien tärkein tukikohta oli Gotlannissa, mutta Ruotsin kruunun siunauksella he toimivat myös Suomen saaristolinnakkeista käsin. Mahtavaksi nousikin Vitaaliveljien voimasta kertovat vanhat tarinat useiden tuhansien miehien ja kymmenien, ellei satojen aluksien armadoista, vaikka tarinat ovat ehkä liioiteltuja. On historiallisia todisteita jopa vitaaliveljen suorittamista hyökkäyksistä rannikkokaupunkeihin. Vuosisadan veljet pitivät huolta logistiikkayhteyksien ja globaalin kaupan esteistä. Mutta vuosisadan kääntyessä iltaan alkoivat kauppalaivat olla jo varsin raskaasti aseistettuja, raivatakseen itse tiensä läpi esteiden. Sekä ilmeisemmin veljien ryöstelyihin kyllästyneen Saksalaisen ritarikunnan maahanlaskujoukot tuhosivat veljien tärkeimmän tukikohdan. Jolloin Vitaaliveljet ajettiin pois heidän tukialueeltaan, Gotlannista. Ja niin organisaatio hajosi ja historian hämärä laskeutui vitaaliveljien ylle. Vimeisin tallennettu tieto Pohjanmerellä operoineista veljistä kertoo heidän hyökänneen ja tuhonneen Bergenin kaupungin 1400- luvulla. On myöskin hyvin luultavaa, että Vitaaliveljiin liittyi ja kuului myös monia suomalaisia miehistönjäseniä, jopa kapteeneja ja upseereja kertoo historia. Ja miksipäs ei, suomalainen tulilla kauppalaivoja kareille houkutellut rantarosvo liittyisi veljiin. Koska, tuolloin voi tehdä ihan mitä haluaa. Sillä kaappari on vapaa! Sinä olet kaappari! Meillä on kartta, joka johdattaa meidät kätketylle laatikolle! Ja se on lukittu lukoilla! Riko lukot! Ja niin me kaikki huudamme: Hurraa!

Hyvää Huonoa
  • Toiminnantäytteinen
  • Ei mitenkään yllättävä
Arvosana: **

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste