sisällön alkuun
25.11.2017 09.17 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Ecchi na no wa ikenai to omoimasu!"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 23.12.2012

Alkuperäinen nimi:
そらのおとしもの f (フォルテ)

Translitterointi:
sora no otoshimono f (forute)

Pituus:
2. kausi: 12 jaksoa

Tekijä(t):
Studio: AIC
Ohjaaja: Hisashi Saitou

Muita medioita:
manga, 16 osaa, jatkuu
animen ensimmäinen kausi, 13 jaksoa
kaksi light novelia
peli

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

***

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Sora no Otoshimono Forte

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Herkko

arvostelu on päivitetty viimeksi 23.12.2012

Sankarimme arcadia on pirstaleina. Menneet ovat ajat, jolloin hän saattoi nauttia japanilaisen maalaisarcadian ihanuuksista. Menneet ovat hiljaiset hetket ja rauhalliset herrasmiehen itsetutkiskelun hetket naapurintytön alusvaatteiden ääressä meditoiden, piilossa pysymättömistä haaveillen. Murros sankarimme elämässä on totta ja tätä päivää. Jatkuvaa kaaosmaista tapahtumaa ja häsellystä on sankarimme elämä nyt. Ja elämän piristämisestä kaaoksella pitävät huolen hänen kotiinsa kämppäämään jääneet massatuhoaseet, jotka ovat niin kauniita kuin ovat vaarallisia, suuria syömään ja kalustoja hajottamaan, sekä hämäämään sankarimme mielenrauhaa söpöydellään. Sankarimme senpai on myös kummissaan. Tutkimusretket sankarimme uniin ovat paljastaneet uuden ja uutukaisen maailman, ja tuo maailma on hyvin erikoinen, kummallinen ja todennäköisemmin kovin uhkaava. Uhka, johon on tutustuttava ja jota on tutkittava. Ja kun vielä senpain niskaan putoaa, kirjaimellisesti, kolmas taivaallinen massatuhoase, on herrasmiesseikkailjasenpaimme aika tarttua härkää sarvista! Kuin on myös aika sankarimme tarttua toimeen ja tehdä itseään tykö seutukunnan uhkeiden ja nuorten valioyksilöiden ihanuuksiin.

Paljon ja pehmoisia, näin voisi kuvata arvioitavan teoksen yleisilmettä, jos ymmärrätte mitä tarkoitan.

Tämä arvioitu toinen tuotantokausi ei ala aivan edellisen tuotantokauden päätöksestä. Juonta hitusen edistää kausien väliin sijoitettu OVA, jonka perimmäisenä tarkoituksena on pedata joitakin tämän kauden aikana käsiteltäviä juoniteknisiä aihealueita hieman enemmän. OVA:n katsominen ei ole pakollista, suureen juoneen pääsee käsiksi helposti myöhemminkin, mutta jos kerran pidät – ja miksi et pitäisi tuhmeliini – tämäntyyppisistä animoiduista saduista, on OVA suositeltavaa viihdettä yksinäisiin iltoihin tai kaksinaisiin iloihin, mene ja tiedä.

Tähän teokseen pätevät varsin pitkälle juuri ne samat huomiot, kuin olen kirjannut edellisen kauden arvioon, johon suosittelenkin arvon lukijaa tutustumaan, saadakseen maksimaalisen oikean kuvan tästä superlatiiveja väistävästä, loistavasta, teoksesta.

Teossarja ei osoita väsähtämisen merkkejä toisen kautensa aikana, vaan onnistuu uudistamaan itseään hieman tarjoilemalla hieman enemmän suurta juonta. Kriitikkonne tyytyväisyyttä lisää myös se, miten teos pyrkii välttämään aktiivisesti ensimmäisen kauden teemojen turhaa toistoa. Vaikka teokseen tuodaankin uusia hahmoja, angeloideja, niitä käsitellään aivan eri tavoilla, jotka ovat tarinan konseptissa loogisia ja tuovat lisää hupia suuren juonen näennäissyvällisen draaman sivuun. Kun teos ahdetaan täyteen ja teemoja liikutetaan kiivaasti kehittäen, ei teoksessa jää aikaa turhaan tyhjäkäyntiin. Teos siirtääkin teemallista ilmapiiriään nopeilla leikkauksilla hulvattomasta sketsistä, kohtaukseen, jossa hetkisen verran tutkitaan jopa synkähköksi heittäytyvän draaman vihjailevia syvyyksiä. Kertoen teoksen konseptin hyvin pohdituista perustuksista, joiden varassa liikkumia draaman ja komedian asteikolla voidaan tehdä rikkomatta teoksen uskottavuutta tai yleistä ilmapiiriä. 

Juonellisesti teos jatkaa edellisten resitaatioiden linjalla, mutta tuo joitakin uudistuksia. Juoniteknisesti suurin uudistus on teoksen ensimmäisellä kaudella vihjatun mysteerijuonen avaamisen kunnolla aloittaminen. Aloittaminen, jatkuminen, yhtä kaikki, teoksen suurta juonta ei saada päätökseen tämän kauden aikana. Eikä edes tätä toista tuotantokautta seuranneen elokuvan aikana, sillä tämän teoksen julkaisu tai arviointihetkellä ei ole päätöstä näkyvissä alkuperäismangan julkaisun suhteen. 

Mutta pääjuonirakenne on vahvemmin mukana tämän kauden toteutuksessa. Arvon kriitikkonne ei voi olla ihailematta sitä nokkeluutta, jolla teos käsittelee hyvinkin stereotyyppisiä perusrakenteitaan. Varsinkin tekijän sisäistä salattua viisautta, jolla tämä maalaa uudestaan stereotyyppiset hahmot, onnistuen korostamaan stereotypian vahvuuksia heikkoudet peittäen. Kuitenkin maalikerros on hyvin ohut, mutta sitä ei ole tarkoitettu rapsutettavaksi tai kosketeltavaksi. 

Teoksen vahvuuksia on sen tietty yllätyksetön arvaamattomuus, joka menee joskus jopa selvästi parodian puolelle. Katsojalle tarjotaan perusjuonitekijää, joka toteutetaan perustekijöidensä summana, mutta omaa kuitenkin joitain viistoja elementtejä, joiden ansiosta tämä käsitelty perusjuonitekijä vaikuttaakin uudelta ja tuoreelta. Myös teoksen pyhä pyrkimys viihdyttää katsojaa, aliarvioimatta katsojan kykyä ymmärtää ja lukea mediaansa, on säilynyt tämänkin kauden vahvuutena. 

Tämä kausi on jättänyt huumorista pois tietyn kokeellisuuden. Edellisen kauden ”suuri pantsuvitsi” -kaltaista kokeellista sketsiä ei tältä kaudelta löydy. Myös mangassa toimivaa ”yes we can” -sketsin, mutta televisiomangassa epäonnistunutta sketsiä, ei ole tähän kauteen väkisin ympätty. Teos on keskittynyt niihin vitseihin ja muihin komedian elementteihin, jotka on havaittu toimiviksi, vaikka tarkemmin ajateltuna teos jo toistaa itseään. Sen täytyy esittää ne tietyt perussketsit, ylläpitää tiettyä melodraama ja pöljää suurta juonta. Paikkaa teos kaavoihinsa kangistumista pyrkimällä uudistumaan ja yllättämään. Katsoja tunnistaa perussketsin tulevan, mutta ei voi olla varma siitä, miten tämä sketsi tällä kertaa toteutetaan. Ja lähes aina vitsien kerronta on onnistunut ja sketsit kypsiä. Komedian esityksessä teos on parhaimmillaan ja nokkelimmillaan, kun siinä resitoidaan suurieleisesti suuria ja pienehköjäkin parodisia vitsejä mahtipontisissa sketseissä. Parodioita, joita ei aina suoranaisesti kohdisteta mihinkään tiettyyn teokseen tai tuotokseen, vaan tietyn genren tai juonirakenteen ytimeen, jolloin katsojan ymmärrys viihteen rakenteista punnitaan. Näiden vitsien ääressä mediaansa pitkään lukeva ja ymmärtävä katsoja tuntee olevansa totuuden äärellä, ja nämä vitsit ovat erittäin riemastuttavia. 

Teos muuttaa outrojaan hyvin usein pysyen kuitenkin hilpeän eri teemoja tutkivan nipponpopin eri elementtien parissa. Nokkeluutena on se, että kyseisten kappaleiden teksti on usein yhteensopiva nähdyn jakson tapahtumien tai käsiteltävien teemojen kanssa. Loppujen lopuksi se on hilpeää ja niin helposti unohdettavaa tusinapoppia. Muutoin taustamusiikki on varsin purkitettua instrumentaalimusiikkia modernin sävyin.

Ääninäyttelyn ja visuaalisen taiteen saralla ei ole tapahtunut kehitystä. Ääninäyttely on ammattitaitoista ja briljanttia. Autojen ja muiden taustaobjektien kolmiulotteisuus loistaa kuin pinkki AT-AT Hothin lumikentillä, silmärikos ja rike muutoin kelvollisen hyvässä telkkarituotannossa.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on intohimoisesti ja itseparodisella viisaudella juonielementteihinsä suhtautuva ja suuren suurella rakkaudella fanipalvelulliseen touhukkaaseen komediaan tehty ja tuotettu teos.

Kolme kunnioittavaa tähteä, kuten edelliselle kaudelle. Kolme tähteä niille kolmelle pesälle, kahdelle huipulle ja yhdelle rotkolle, herrashenkilöiden valloitettavaksi luoduille, jos ymmärrät mitä tarkoitan..?

Hyvää Huonoa
  • miksi muuttaa toimivaa kokoonpanoa
  • miksi muuttaa toimivaa kokoonpanoa
  • konsepti jo toistaa hieman itseään
Arvosana: ***

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste