sisällön alkuun
25.11.2017 13.34 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja animesta

päivitetty 31.3.2012

Alkuperäinen nimi:
侵略!?イカ娘

Translitterointi:
shinryaku!? ika musume

Pituus:
12 jaksoa

Tekijä(t):
Studio: Diomedea
Ohjaaja: Tsutomu Mizushima

Muita medioita:
manga, TV-animen ensimmäinen kausi

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

***

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Squid Girl Season 2

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Herkko

arvostelu on päivitetty viimeksi 31.3.2012

Kalmarineidon edesottamukset, osa kaksi!
Aka. Shinryaku!? Ika Musume.

On jo kulunut jonkin aikaa siitä, kun Japanin yhteiskuntarauhaa ja solidaarista yhteiskuntaa koetteleva hirvitys on noussut merestä maalle mellestämään. Omapäisen, omalaatuisen, naiivin ja käytökseltään omalaatuisen, pohjimmiltaan varsin ihastuttavan ja kohteliaan kalmarineidon kammottavat strategiset iskut ovat toistaiseksi rajoittuneet erään rannan kahvilan ympäristöön. Ja niin tämä kymmenlonkeroinen hirviö onkin ottanut tehtäväkseen kahvilan yrittäjäperheen sekä kahvilan pahaa aavistamattomien asiakkaiden, kuten tuttujen ja ystäviensäkin ihastuttamisen ja  vihastuttamisen. Eikä mikään siis pelasta rantaa ja naapurustoa tuon hirvittävän ihastuttavan kalmarineidon omapäisiltä tempauksilta.

Kalmarineidon kotiuttaminen jatkuu ansaitusti teoksen toisella tuotantokaudella. Lähes kaikki se, mitä kerroin edellisen kauden arvostelussani, joka on löytyvä arvosteluarkistosta, pätee miltei poikkeuksetta tämänkin kauden analyysiksi. Miltei poikkeuksetta, sillä tällä kaudella tekijät ovat ymmärtäneet minikalmarineidon suunnattoman viehätysvoiman hieman edelliskautta paremmin. Joten tätä kutistettua, erittäin söpöä ja muutenkin hellyttävän aktiivista voimanpesää esitteleviä miniepisodeja on jaeltu enemmän osaksi teoksen kestoa. Nämä episodit eivät ole olemassa pelkästään komedian tarjoilun ehdoilla. Oivaltavat, seikkailun ja hyväntuulisuuden ilmapiirin omaavat musiikkijaksot ovat rauhallisessa ohjauksellisessa tempossaan ja moderniin kevyeen klassiseen tyyliin vivahtelevassa taustamusiikissaan ihastuttavia tunnelmapaloja. Jopa kyynisen kriitikkonne sielu ja sydän lepäävät näissä riemastuttavissa hetkissä, sillä minikalmarineidon viehätysvoimaa on vaikea vastustaa.  

Minikalmarineito episodien lisäksi teos ei tarjoa mitään uutta ja oivaltavaa. Resepti on onnistunut jo muutoinkin. Näin onkin, että suosioonne sulkeutuva kriitikkonne on kovin tyytyväinen, kun eivät tekijät ole ryhtyneet pilaamaan onnistunutta tuotantoa uuden kauden uudistuksilla. Teoksen molemmat kaudet osoittavat, miten pienellä oivalluksella ja suurella vaivalla pohditulla, suunnitellulla ja suoritetulla toteutuksella saadaan pienistäkin eleistä suuria iloja, isoista eleistä suunnattomia ja kuluneistakin vitseistä löytyy uutta pontta.

Edellisen kauden helmasynti, vakavasti otetut, mutta kovin huonosti toteutetut ja pohditut kauhuelementit, toistuvat vain yhdessä miniepisodissa. Tällöin psykologisen kauhun elementit palvelevat enemmän komedian tarpeita luoden siten varsin tasapainoisen ja onnistuneen jakson. Se ei aliarvioi katsojaa, kuten katsojaa tyhmänä ja herkkänä pitäneet sisällöltään kovin turhanaikaiset ja kovin kliseiset edellisen kauden pelottelujaksot. Näin ollen tämä on varsin onnistunut korjausliike tekijöiltä.  

Visuaalisessa ilmeessä on tapahtunut pieni, mutta merkittävä muutos. Miniepisodien otsikoiden esiin tuomisessa on tapahtunut parannus. Tekijät eivät herkuttele tietokonegrafiikan oksennuksilla, vaan otsikot ovat nyt visuaalisesti tarkasteltuna huomattavasti paremmin toteutettuja. Katsojan silmä ja tyylitaju eivät enää kompastu niihin muka nokkeliin ja näennäisesti kolmiulotteisiin objekteihin, jotka rikkoivat tyyliä ja silmää vastaan lähes diabolisesti. 

Teos on hyvä teemallinen jatkumo edelliseltä kaudelta. Korjausliikkeet teoksen yleisilmeen parantamiseksi ovat onnistuneita. Teoksen simppeli rakenne mahdollistaa uusien miellyttävällä tavalla, kuitenkin tuttujen vitsien ja sketsien hersyvän hyödyntämisen. Kaiken kaikkiaan, jos pidit ensimmäisestä kaudesta, pidät tämänkin kauden tarjoamista hulvattomista seikkailuista ja hauskoista tapahtumista.

Ne herrasotakut, täysin sukupuolivapaassa merkityksessä, jotka kenties eivät nauti minikalmarineidon toilailujen kuvauksen kaltaisesta hupsuttelusta, voisivat kenties suunnata mielenkiintonsa, tämän kevytmielisen hupsuttelun ja komediallisen hurjastelun sijasta erään maapallon toisella puolella, Japanista katsoen, sijaitsevan pittoreskin rannikkokaupungin hämärästä arjesta kuiskaten kerrottuihin kertomuksiin. Vakavamielisiin kertomuksiin, joissa vilahtelevat syvyyksissään uinuvat merelliset oliot, syvät kaupungit. Nuo kummat kalpeat ja kalaisat asukkaat, hiipivät Innsmouthin leppeiden kesäiltojen pitkissä varjoissa. Vanhat eivät nuku, ne eivät nuku, eivät kuole. Koskaan... Iä Isä Dagon. Iä Äiti Hydra! Iä! Iä! Ph'nglui Mglw'nafh...

Hyvää Huonoa
  • minikalmarineito
  • korjattu edellisen kauden virheitä
  • ei mitään uutta
Arvosana: ***

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste