sisällön alkuun
25.11.2017 09.21 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Li oli koli - kuoli Kupoli"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja julkaisusta

päivitetty 1.8.2008

Pituus:
8 lehteä vuonna 2005, julkaisutahti tuntematon tästä eteenpäin

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

****

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Anime-lehti

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Veh

arvostelu on päivitetty viimeksi 26.1.2005

Vuosien 2004 ja 2005 vaihteessa julkaistu ilmoitus suomenkielisen Anime-lehden julkaisusta löi suuren osan suomalaisista otakuista ällikällä. Animen ja mangan harrastajakunta katsottiin nyt niin suureksi, että jopa alan kaupallinen julkaisu voisi menestyä maassamme. Riippumatta siitä, miten Animelle käy taloudellisesti, tulee se varmasti jättämään pysyvän jäljen animen ja mangan harrastuskulttuuriin.

Anime-lehden takana on joukko hyvin tunnettuja suomalaisia animenimiä päätoimittaja Jari Lehtisestä (aka Tekno-Kekko) ja muun muassa Säätöyhteisö B2:n puheenjohtaja Kyuu Eturautista myös Kupolin foorumia moderoivaan Essi Nopaseen eli Shinanaihin. Siispä lehden kanssa ei ollut hetkeäkään pelkoa siitä, etteikö tekijöiden animetietouteen voisi luottaa. Suurempi kysymys olikin, että saisiko toimitus aikaan lehden, joka koskettaisi sekä suurta yleisöä että omistautuneita harrastajia ja kykenisi vielä pitämään molemmat tyytyväisinä.

Animen ensimmäinen numero on 48-sivuinen ja sisältää 11 sivunpituista arvostelua, lukuisia artikkeleita (aiheina esimerkiksi tee-se-itse-animemies Makoto Shinkai ja juuri SubTV:llä alkanut Neon Genesis Evangelion useammaltakin suunnalta), kaksi aukeamanpituista palasta suomalaista pseudomangaa sekä muutamia kolumneja. Lehden painamiseen käytetty paperi on ohutta ja karkeaa. Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa mainetta niittäneessä Newtype USA:ssa, painottaa Anime selkeästi tekstiantia (kuviakaan unohtamatta) ja lehdessä riittääkin lukemista yllättävän paljon suhteessa sen kokoon.

Ulkoasu

Mukavin yllätys lehden suhteen on sen taitto - se on tehty tyylikkäästi ja luettavasti, ja yhdistettynä varsin laadukkaaseen painojälkeen tekee lehdestä ilon lukea. Suurempien animekuvankaappausten kohdalla huomaa kuitenkin hyvin, että toisinaan laadusta on jouduttu tinkimään oletettavasti puutteellisen lähdemateriaalin vuoksi. Monien artikkeleiden taustalla on suuria tyylikkäitä kuvia, jotka entisestään kohentavat hyvää yleisilmettä. Mukaan ensijulkaisuun on myös saatu runsaasti mainostajia; Animen sivuilta löytyy suunnilleen kaikkien tuttujen suomalaisten animen ja mangan parissa työskentelevien firmojen mainokset. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mainosten määrä haittaisi lukemista - yrityksiä vain on vielä varsin vähän. Kokonaisuudessaan lehti on graafisesti kaukana halvoista itse painetuista fanilehdyköistä.

Sisältö

Lehden teksti on kauttaaltaan laadukasta. Toimittajat ovat ammattitaitoisia, eikä lehdessä ole yhtään artikkelia, jota voisi haukkua tasottomaksi. Asiavirheitä ei ole ja pääsääntöisesti uusikin harrastaja voi luottaa lehden sisältöön huoletta. Tiettyä närää aiheuttaa yhtenäisen translitterointistandardin puuttuminen: toimittajat tuntuvat kirjoittavan japaninkieliset sanat niin kuin itse hyväksi katsovat. Siksi japanintaidoton lukija oppii, että käytettyjä soijapapuja kutsutaan termillä "natto" ja Full Metal Panicin päähenkilö on "Sôsuke" (eikä kuten vaikkapa suomalaisilla japaninkursseilla opetetaan, nattoo ja Soosuke). Yhtenäistäminen luultavasti auttaisi ensimmäisiä haparoivia askeliaan kielen parissa ottavia harrastajia paljon.

Tekstit ovat siistejä, hyvin jäsenneltyjä joskin etenkin arvosteluiden kohdalla melko lyhyitä ja sisältävät hyvin vähän kirjoitusvirheitä. Toistaiseksi olen törmännyt muutamaan yhdyssanavirheeseen, ja nekään eivät luettavuutta paljoa haittaa. Erityistä kiitosta ansaitsevat artikkelit Evangelionista, Makoto Shinkaista sekä nattoosta, japanilaisten mämminvastineesta ulkomaalaispelotteiden saralla. Lehteen on myös mukavasti tajuttu laittaa "Animea TV:ssä"-palsta, joka kertoo, mitä sarjoja tällä hetkellä suomalaisilta TV-kanavilta näkyy. Myös perinteinen lukijoiden palsta löytyy, mutta piristävästi siinä tehdään jo heti ensimmäisessä numerossa selväksi, ettei Animella ole tarkoitus käyttää arvokasta sivutilaansa harrastelijoiden piirrosten julkaisemiseen. Sen sijaan piirtäjät ohjataan julkaisemaan työnsä suosiolla netissä.

Jos sisällöltä jotain toivoisi, olisi se värikkäämpiä ja persoonallisempia kolumneja. Ensimmäisessä lehdessä sekä pääkirjoitus että Pekka Wallendahlin kolumni sisältävät suuripiirteistä ajatuksenpyörittelyä, joka tuskin kiinnostaa uusia harrastajia eikä tuo paljoa uusia ajatuksia kokeneemmille otakuille. Yksikin vähän pakina-asenteisempi tai vahvemmin kirjoitettu säännöllinen teksti antaisi Animelle mukavan annoksen persoonallisuutta ja lukijoille toistuvan syyn odottaa seuraavan lehden ilmestymistä.

Yhteenveto

Anime-lehti on tuntumaltaan kuin Aku Ankan irtonumero. Paperi on heppoista ja lehti ei vaikuta kovinkaan paksulta, mutta kuten Suomen animetoiminnassa jo varsin tutuksi tulleilta tekijätiimin jäseniltä voikin odottaa, sisältö ei petä millään tavalla. Halvan hinnan kanssa tämä kompensoi painotuotteen heikon laadun monin kerroin. Jokaisen animesta kiinnostuneen ihmisen sietää hankkia tämä käsiinsä.

Hyvää Huonoa
  • Luotettava tiedonlähde
  • Kiinnostaa sekä uutta että vanhaa harrastajaa
  • Taidokas taitto
  • Hyvä painojälki
  • Edullinen hinta
  • Translitterointi miten sattuu
  • Heppoinen paperi
  • Pääkirjoituksen ja kolumnin neutraali valjuus
Arvosana: ****

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste