sisällön alkuun
19.11.2017 21.28 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja mangasta

päivitetty 15.8.2010
20th Century Boys -logo

Alkuperäinen nimi:
20世紀少年,

Translitterointi:
20 seiki shoonen

Pituus:
22 kirjaa, josta englanniksi n. 8 osaa + jatko-osa 21st Century Boys(16 lukua)

Tekijä(t):
Naoki Urasawa

Muita medioita:
3 näyteltyä elokuvaa, eli sarja pätkittynä 3 osaan.

Keskusteluja Kupolissa:

Kupolin virallinen arvosana:

****

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

20th Century Boys

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Esittely

Esittelyn on kirjoittanut Ikkaku

Kuka ei olisi mukulana keksinyt omaa salaista ryhmäänsä tukikohtineen ja iskulauseineen? ... Niinpä... Naoki Urasawan 20th Century Boys kolahtaa lukuisten muiden ansioidensa lisäksi sen henkilökohtaisuudellaan.

 Tarina alkaa kesällä 1969, kun Kenji kavereineen istuu pellon keskeltä pilkistävässä majassaan, jossa he suunnittelevat maailmanloppua. Satunnaisista manga-viittauksista ja hetken päähänpistoista syntyy Ennustusten kirja, joka kertoo kuinka maailma tuhoutuu vuonna 2000 ja miten. Pitääkseen ulkopuoliset ulkopuolisina, pojat keksivät symbolin, jonka tunteva on "tosi Ystävä".

 Kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Kenji pitää huolta siskontyttärestään perheen omistamassa kaupassa kuunnellen happaman äitinsä valitusta. kenji on epäonnistunut muusikko ja viettää harvoja vapaapäiviään ryypätessä samassa korttelissa asuvien vanhojen kamujensa kanssa. Sitten yksi jengin jäsenistä kuolee tippumalla katolta ja päivää myöhemmin Kenji saa häneltä kirjeen, jossa hän kysyy muistaako Kenji vielä vanhan symbolin. Kenji alkaa nuuskia ja törmää outoon uus-uskontoon, jota johtaa kasvonsa peittävä "Ystävä". "Ystävä" alkaa toteuttaa terrorismia aivan samaan tapaan kun Kenji aikoinaan "ennusti". Tämä herättää epäilyksiä, jospa "Ystävä" onkin tutumpi tyyppi kun kukaan porukasta luuleekaan...

 Sarjan edetessä juonessa loikataan ajassa vuosien 1970 ja 2015 välillä hyvinkin tiuhaan. Mutta kaikella on merkityksensä myöhemmin. Juuri tämä koukuttava tarinankerronta nostaa 20th CBn aivan omiin sfääreihinsä. Se loistaa hahmoillaan silloin, kun juoni ei etene niin lujaa ja sen sisältämät viittaukset vanhoihin rock-klassikoihin, mangaan ja historiaan antavat syvyyttä. Urasawan kynänjälki on hienoa ja satunnaiset huumorinpilkahdukset auttavat lukijaa keskittymään kerronnallisemmissakin osioissa. Jotkut takaumat esitetään usein aina edellistä kertaa syvällisemmin ja tarkka lukija oppii poimimaan piankin tarkoituksen niiden takana.

 Lukuisasti palkittu 20th Century Boys jää kuitenkin kesken. Lopullinen lopetus tulee vasta lyhyessä 21st Century Boysissa, joka antaa syyn kaikelle kärsitylle tuholle. Lopullisen syyllisen henkilöllisyys jätetään kuitenkin hieman auki. Kaikkea ei ole pureskeltu valmiiksi. Viimeisen luvun jälkeen lukijan jalat suuntautuvat lapsuudenkodin nurkille tai levyhyllylle tonkimaan sitä divarista blokattua T.Rexin kokoelmaa...

Kuun teos

Tämä manga on ollut kuun teoksena 26.6.2010 alkaen. Tällöin se arvosteltiin 1 kerran. Voit lukea arvostelut ketjusta Kuun korskea klassikko... 20th Century Boys.

Yhden arvostelun keskiarvo:
****

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Ikkaku

arvostelu on päivitetty viimeksi 29.6.2010

Kultaisena kesänä 1969 joukko poikia luovat majassaan oman yhteisönsä. Tämähän on kaikille lapsuudesta tuttua, mutta Kenji ja muut sällit ennustavat maailmanlopun tulevan vuonna 2000 ja katastrofia alustetaan biologisilla aseilla ja suurkaupunkien ja lentokenttien tuholla. Tämä kaikki ja 50-metrinen robotti kirjataan huolellisesti Enuustusten kirjaan ja sen salassa pitämiseksi pojat luovat oman symbolinsa tunnistaakseen "tosi Ystävät".

Vuonna 1997 Kenji Endo on epäonnistunut rokkari ja pitää ruokakauppaa happaman äitinsä kanssa. Kenjin sisko on jättänyt tyttärensä veljelleen kasvatettavaksi, häipyen itse maailmalle. Kaikki sujuu kaverin häihin asti melko mallikkaasti, kunnes vanhan jengin jäsen kuolee. Hän kuitenkin ehtii lähettää Kenjille viestin, kysyen vanhasta tutusta symbolista, joka on ehtinyt jo armeliaasti unohtua. Samaan aikaan Japanisa nousee outo Ystävä-kultti, jonka jäsenet ovat luikerrelleet tiensä korkeisiin virkoihin ja tappavat surutta vastustavat osapuolet. Kenjin hälytyskellot alkavat soida, kun maailmalla tapahtuvat hirmuteot tuntuvat kovin tutuilta ja kultin johtaja, salaperäinen Ystävä, tietää kaiken lapsuuden ennustuksista.

Tästä alkaa Kenjin ja muiden taistelu varmaa tuhoa vastaan. Vastauksia haetaan menneisyyden mysteereistä ja selvittämättömistä rikoksista. Taistelu venyy vuosien päähän, kun kaikkien uskotaan kuolleen ja toivo valetaan nuoreen Kannaan, Kenjin siskontyttäreen, 14 vuoden päästä tuhon ajankohdasta. Sarjan valttina onkin nerokas juonen vaihtelu aikakaudesta toiseen. Tarina tapahtuu ainakin neljässä eri ajassa ja jokaisella niistä on merkityksensä tarinalle myöhemmin sarjassa. Sarjan todellinen loppu seuraa parin kirjan pituisessa 21st Century Boysissa.

20th Century Boys on Naoki Urasawan pääteos ja se on napsinut upealla taiteellaan ja kerronnallaan lukuisia palkintoja. Se yllättää lukijan aina vaan toistaan hienommalla juonikoukulla. Hahmokaarti vanhenee ja muuttuu uskottavasti ja sarjan myötä Urasawa paljastaa ihmisluonnon raadollisuuden välisä karmivillakin tavoilla.

Vaikka 20th Century Boys upea onkin, kukaan ei ole täydellinen. Sarjaa piinaa myöhemmissä osissa tylsyys. Juonta toki kuljetetaan eteenpäin, mutta selitykset ja saman jauhaminen alkaa 12 osan jälkeen tuntua ikävältä. Mistään suuresta miinuksesta ei kuitenkaan ole kysymys. Kun juoni matelee, niin henkilöt nousevat parrasvaloihin ja vanhoja majakavereita on mukava seurata.

 Kaikille sarja ei kuitenkaan sovellu. Tominnan perään kuolaavat hyppäävät kelkasta jo alkupään kirjoissa ja realistisentuntuinen väkivalta karsii pois nuorimmat lukijat. Loppupään osoitukset ihmisten julmuudesta ja itsekkyydestä riipivät karskiakin sydäntä.

Hyvää Huonoa
  • Upea taide ja upeat hahmot
  • Omaperäinen juoni
  • Yllättää vielä viimeisillä sivuillaankin
  • Kestää useamman lukukerran
  • Kerronnallisempien jaksojen ajoittainen tylsyys
  • Pari hahmoa saa hampaat vihlomaan silkalla olemuksellaan
  • Ehkä kuitenkin vähän turhan pitkä(?)
Arvosana: ****

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste