sisällön alkuun
21.10.2017 00.44 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Luke, minä olen Kupolisi!"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja mangasta

päivitetty 6.4.2014
Adarshan no Hanayome -logo

Alkuperäinen nimi:
アダルシャンの花嫁

Translitterointi:
adarushan no hanayome

Pituus:
2 kirjaa

Tekijä(t):
käsikirjoittaja: Kei Amekawa
piirtäjä: Nori Kazato

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

***

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Adarshan no Hanayome

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Herkko

arvostelu on päivitetty viimeksi 6.4.2014

Adarshanin kuningaskunta on sodassa itseään mahtavamman Castorian keisarikunnan kanssa. Adarshanin kuninkaan veljen, herttua Alexis Deke Adars:n - tuon Mustan Demonin - johdolla kuningaskunnan joukot ovat kuitenkin saavuttaneet mittavan voiton keisarikunnan legioonista. Mutta voitto on kuitenkin kuningas Pyrrhoksen voitto, tietää Adarshanin viisas kuningas, ja järjestää pikaiset rauhanneuvottelut. Niiden tuloksena solmitaan rauha valtakuntien välille ja taistelussa valloitetut alueet palautuvat Castorian Keisarikunnalle. Näin syntynyttä allianssia lujittaakseen, sopivat mahtimiehet maan,  valtakuntien välillä solmittavan avioliiton. Ja niin herttua A.D. Adars huomaakin tulleensa naitetuksi keisarikunnan keisarinhovin kuudennelle prinsessalle, Justinialle. Kenties pakkoavioliitto ei ole niin paha asia, pohtii ammattisotilas ja kuninkaalleen uskollinen veli. Mutta voi, aivan kuin kollegansa arvonimessä – eräs Edinburghin herttua, tuo Musta Kyy – tulee myös herttua A.D. Adars oppimaan jotakin yllättävää ja kovin kiusallista liittyen tulevaan morsiamensa persoonaan ja olemukseen. Näet kuudes keisarillinen prinsessa Justiania on iältään vain kunnioitettavat kymmenen vuotta! Ja kantaa, kenties syystäkin, murhaavaa kaunaa Mustaa Demonia kohtaan. Sodan arvet ovat syvempiä kuin uskommekaan.

Onneksemme teoksen romanttinen juonielementti on varsin olematon sekä lolita-fetissi sievä ja tarpeeksi harmiton ollakseen herättämättä erään herra Hansenin turhantarkkaa kiinnostusta. Joten lukija ei päädy, ainakaan tämän teoksen tähden, tuon kiertelevän ja partioivan, tummaraitaisen valkoisen ”bilepakun” takatuuppariin. Sillä tuota pakua miehittävät vakavat valtion virkamiehet, eivät hilpeät ja hupaisat hasidilaiset. 

Teos on selkeästi suunnattu nuoremmalle lukijakunnalle, joiden harmittomat fantasiat prinsseistä ja prinsessoista häilyvät vaaleanpunaisina pilvinä tuon tulevan syvän murrosiän myriadimyrskyn laitamilla. 

Teos on siis varsin harmiton, simppeli, kevyesti kevyitä näennäiskeskiaikaisen fantasian elementtejä omaava pukudraama. 

Laajamittaiseen romanssiin liimautumisen sijasta teos keskittyy varsin nopeasti hovijuonitteluihin ja toisten ylentämisen vaikutuksiin kruunupäiden lammikossa. Näppärästi ja varsin yllättäen teos tekee suuria juonenkäänteitä tapauksesta, joka kenties muunlaisessa teoksessa olisi ohitettu jonkin suuremman ja mielikuvituksellisemman käänteen valmisteluiden alle. Osoittaen tässä jatkuvuutta, loogisuutta, ja kenties jonkinlaista syvempää ymmärrystä muinaishovien lapsellisesta julmuudesta. Joka nousee suuresta epäluulosta ja omahyväisyydestä.

Teos noudattelee tuttuja elementtejä, aina vallanperimysongelmiin ja vastaaviin asti joista hovidraamat saavat vauhtinsa ja viihteensä aikaiseksi. Draama rakentuu henkilökemioiden varaan vahvasti, niitä kuvataan varsin laajan mutta ymmärrettävän päähenkilökaartin läpiJ

Hahmot ovat selkeitä stereotypioita, hoviherra on hoviherra A.D.Adars on synkeän jäyhän hurmaavaa sankarityyppiä ja A.D. Adarsin ”baldrick” on tunnemaailman asioissa huomattavasti kollegaansa ja varsinkin isäntäänsä fiksumpi. Kuningas on komeapoika ja fiksu. Ja pikku prinsessa on omapäinen ja sievä äkäpussi. Teos hyödyntää heitä erittäin hyvin, tavoilla jotka eivät kenties ole ennen kuulumattomia ja joita on miljardeja kertoja käytetty eri teoksissa. Mutta jotka kunnioittavat lukijaa älyllisenä olentona, joka sattuu olemaan kiinnostunut keveistä draamoista, romanssilla ja ilman. 

Tarina kantaa hyvin kestonsa läpi, pitäen lukijan viihdytettynä. Vähäiset vahvuudet ovat heikkouksia voimakkaampia, siten lukija mieluusti selailee tämän lyhyen teoksen loppuun asti. Teos onnistuu jopa yllättämään lukijaa, silloin tällöin, varsin vahvoilla, miltei realistisilla ja hyvin pohdituilla käänteillään. Muutoin teos on naiivi, simppeli, ja jopa vahvat käänteetkin ovat puolittain vesittyneitä tunnevasteeltaan teoksen selkeän naiiviuden tähden. Mutta, ottaen huomioon mille kohderyhmälle teos on suunnattu ja millainen konsepti on tarinaan koottu, ei teokselta voi vaatia enempää kuin se jo nyt tarjoaa. 

Piirtojälki on selkeää, genretyyliin tyyliteltyä, aina hahmodesignistä tyylitellyn taustoittamattomiin tai tarpeen tullen taustoitettuihin taustoihin asti. Tekijän tapa suosia, tehokeinona, rajaamattomia sivuja iskee kaikessa tyylitellyssä tilassaan teosta sen omaan nilkkaan. Se tekee tapahtumien hahmottamisesta hankalaa, varsinkin kun kertojan tekstin laatikot tai puhekuplat on ripoteltu ympäri rajaamattoman rajatonta sivua. Myös teoksen tapa leikitellä ruutujen koolla ja muodolla kertoessaan jotakin liikettä tai tapahtumaa johtaa lukijan hahmotuskyvyn hankaluuksiin, koska katseen kuljetus ei aina toimi hyvin.

Mutta nämä ovat lieviä ongelmia, katsoja kykenee saavuttamaan pienellä kertauksella kohtauksen ytimen. Ja lukiessaan oppii kiertämään ja tuntemaan tämän teoksen omituisuudet.

Kaiken kaikkiaan, mukava, piskuinen, tarina joka kunnioittaa lukijaansa fiksuudellaan. Eikä kuvittele olevansa mikään muu kuin on, yksinkertainen erikoisesta romanttissävytteisestä tilanteesta kertova tarina! Joita menee tasan kaksitoista tusinaan, ei sen vähempää eikä varsinkaan sen enempää.

Hyvää Huonoa
  • näppärä tarina
  • kelpo hahmot
  • piirrosjälki
  • simppeliys
Arvosana: ***

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste