sisällön alkuun
25.11.2017 09.37 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Jaskakin tietää että suoralinkitys on väärin"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Tietoja manhwasta

päivitetty 23.12.2012

Alkuperäinen nimi:
닥터 프로스트

Pituus:
ainakin 67 lukua

Tekijä(t):
Jong-bum Lee

Keskusteluja Kupolissa:

ei ole

Kupolin virallinen arvosana:

***

virallinen arvosana lasketaan ottamalla keskiarvo kaikista tällä sivulla olevista arvosanoista; sekä Kuun teos -arvosanasta että arvosteluiden arvosanoista

Dr. Frost

Palaa tästä takaisin teoslistaukseen.

Sisällysluettelo

Täysimittainen arvostelu; arvostelijana Herkko

arvostelu on päivitetty viimeksi 23.12.2012

Dr. Frost on korealainen nettisarjakuva. Teos on arviointihetkellä kesken, arvioni perustuu arviointihetkellä käännettyjen lukujen kriittiseen tarkasteluun.

Tohtori Frost, pseydonyymi, on yllättävää kyllä psykologisesti korkeakoulutettu mielenterveysalan ammattilainen; tähdenlento, joka on noussut apulaisprofessuurin arvoon kollegoidensa mielestä liiankin nuorena; jäämies, johon verrattuna Räikkönenkin olisi energinen ja ihastuttavan hössöttävä koulutyttö. Mies, joka on savanttien nerojen tapaan sosiaalisesti kyvytön ja käytökseltään omituinen. Frost palkataan yliopiston psykologianlaitokselle vetämään opiston pientä psykologista vastaanottoa. Yhdessä uskollisen ”Wilsoninsa”, ihastuttavan ja energisen opiskelijaneitosen kanssa, hän pureutuu monenlaisiin tulkintoihin yhdestä universaalisesta persoonallisuudesta ja tätä niin usein vaivaaviin mielenterveysongelmiin. 

Vaikka teos kiskookin vähäisen jännityksensä salapoliisikertomuksien tavoin jännittäviä kenttätutkimuksia kuvatessa, ei teos kuitenkaan mene liian pitkälle pyrkimyksessä viihdyttää ja miellyttää lukijan viihteen tarvetta. Tietty kliininen etäisyys säilyy aina, kun teos kuvaa kulloinkin käsiteltävää tapausta.

Näin teoksessa on tietty valistuksellinen kerronnan tyyli tai vire, jota teos sivuaa erään tapauksen juonirakenteen kerronnassa. Tämä vire tuo kerrontaan pysähtyneitä kohtia, mutta eteläisen korean niemimaan tasavallan kansalaisten mielenterveydestä huolenpito pidättynee kohtuudessa ja voi tarjota myös erään ”pohjolan nipponin” kansalaisille myös huvia ja hyötyä. Kuitenkin kerronnan sivistävä vire on hyvin selkeä, eikä sen havainnoimiselta lukija voi välttyä.

Pyrkimys lähestyä mielenterveydellisen oirekirjon mielenkiintoisia tapahtumia lähes realistisesti on kuitenkin teoksen ydin. Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, miksi teos on päätynyt draamakerronnassaan niihin ratkaisuihin, joita teos esittää. Jos teoksen on tarkoitus toimia viihdyttävänä opastajana, on esimerkkitapausten oltava tarpeeksi selkeitä ja ennen kaikkea realistisia ja kliinisesti tyyliteltyjä. Näitä on käsiteltävä tavoin, jotka eroavat vähempään realismiin pyrkivien teoksien tavoista käsitellä mielenterveysongelmia draaman ja viihdykkeen kautta.

Teoksesta välittyy tietty ammattimainen ilmapiiri. Jos teoksen lukujen lopussa kiitettävien ”konsulttien ja avustajien” ilmoitettuja titteleitä on uskominen, on teoksen tekijällä hyvin käytettävissään ammattiapua teoksen väitteiden tueksi. Tuodakseen uskottavuutta, teos lainaa ja siteeraa psykologian erikoisempia uranuurtajia ensimmäisten lukujensa aikana varsin ahkerasti.

Niin päähahmot kuin potilastapauksienkin hahmot ovat hyvin pitkälti draamallisesti ennakoitavissa. Kun teos luo tohtori Frostista lähes kaikkivoipaisen hahmon, joka on useimmiten oikeassa heti tai ainakin yhden erehdyksen jälkeen, ei tohtori Frost kliseisyyksineen tarjoa juurikaan viihdettä. Lukijalle on miltei yksi ja sama, mikä onkaan tohtorin menneisyyden luurankojen lukumäärä. Mutta tohtori, kuten muut päähahmot, ovat kuitenkin rakennettu odotettujen kliseiden hyödyllisiä tarttumapintoja hyödyntäen, joten lukija ei hylkää teosta heidän takiaan ja siten innostuu teoksen selkeistä ja lukijaa viihdyttävistä hahmokaarista. Frostia ympäröivä hahmoryhmä on runsas, selkeästi hahmoteltuja yhden tai kahden elementin ihmeitä. 

Teos on parhaimmillaan kuvatessaan Frostin assistentin edesottamuksia. Assistentti Yoon on tyypillinen, innokas ja sosiaalinen vastakohta, jonka edesottamukset ovat geneerisiä voittoon ja tähtiin vaikeuksien kautta toteuttamisjuonia, mutta karakteeri on suht mielenkiintoinen. Lähestymistapa yhdistää enemmän komediaa käsiteltävän asian vakavuuteen kuin Frostin persoonan mukainen kliinisempi lähestymistapa. 

Kuten salapoliisimysteeriöissä, ja moderneissa sairaaladraamoissa varsinkin, ovat potilaat ja näiden mukana vaihtuvat tapaukset tämänkin teoksen suola ja tärkein ydin. Ja tohtori Frostin ollessa omalaatuinen psykologinen villikko, on teoksen lähestymistapa tapauksien tutkintaan realismia suoraviivaisempi. Sairaaladraamoja ja salapoliisisarjoja tutkineelle etsiväntyö ei ole kovinkaan uutta tai raikasta, mutta näiden perusteemojen ympärille rakentuu kuitenkin mukavia mysteerejä. Teos hyödyntää näitä hyvin ollen tarpeeksi yllätyksellinen ja tarpeeksi varioiva ja pitääkseen lukijan kiinnostuneena. Hyväksi havaittu, koeteltu kerrontatapa, onnistuu usein tarjoamaan loppuja, ratkaisuja, jotka tyydyttävät jopa lukijan. 

Keventääkseen teoksen raskautta psykologisten ongelmien draamajuonilinjan sivuun, on tekijä luonut irtovitsien kavalkadia. Nämä vitsit sivuavat draamalinjan tapahtumia ja ovat puhdikasta, mutta eivät kovinkaan hauskaa keveyttä raskaampien tarinoiden jälkikaneetteina, kuten teos näitä huumorin kukkia kunniakkaasti viljeleekin.

Teos kertoo itseään yllättävän vahvasti visuaalisten avujen avulla ja siten teoksen parhainta antia ovatkin sukellukset ”pään sisälle” eli unien ja hallusinaatioiden kuvaukset, jotka eivät itsessään ole aina kovin yllättäviä, mutta sopivan surreaaleja verrattuna teoksen realismivoittoiseen kerrontaan ja kuvituksen henkeen. Visuaalisia elementtejä hyödynnetään hyvin. Havainnointihan on yksi psykologisen ammattilaisen perustaidoista, joten miksipä teos ei tarjoaisi visuaalista runsautta paikatakseen audio- ja eleinformaation puutteen, joita on hankala välittää piirretyn ja pysäytetyn kuvan välityksellä. Teos on varsin luovakin visuaalisessa kerronnassaan käyttäen rinnastuksia ja muita epäsuoriakin tapoja kertoakseen yksinkertaisuuksia. Tämä humoristinen, halutessaan draamaakin alleviivaava visuaalinen luovuus on mainio koukku, joka houkuttaa lukijan ”kääntämään sivua” suosimassaan lukupalvelussa.

Kaiken kaikkiaan: yllätyksellinen, kaavamainen ja viihdyttävä ”nettitooni” korealta niemimaalta. Nokkelaa ja älykästä viihdettä, jonka ääressä lukija voi kenties oppia jotakin, kaiken kaikkiaan varsin mainio.

Hyvää Huonoa
  • vakava suhtautuminen aihealueeseen
  • halu opastaa
  • ennakoitava
  • hahmot
Arvosana: ***

Haluat ehkä takaisin teoslistaukseen tutustuttuasi tähän sivuun.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste