sisällön alkuun
19.11.2017 21.31 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Sanasto

Hae kirjaimen perusteella: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z KAIKKI
Selityksiä yhteensä: 68, niistä näytetään: 6

Kupolin sanastossa on sekä yleisiä animen ja mangan harrastamiseen liittyviä termejä että muutamia pelkästään omaan yhteisöömme liittyviä käsitteitä. Siitä on toivottavasti paljon apua jokaiselle aloittelevalle harrastajalle, jolle niin kutsuttu "otakukieli" on vielä tuntematon.

aniki

Japania; tarkoittaa suoraan käännettynä isoveljeä. Animeunionin keskustelualueet ja niihin liittyvät muut keskustelupaikat ja palvelut kantavat myös tätä nimeä.

Toisinaan "aniki" voi viitata myös lihaksikkaisiin ja hyvin öljyttyihin setiin.

Linkit:

anime
アニメ
animé

Tärkeä syy siihenkin, että miksi tämä sivusto on olemassa.

Anime-sana (アニメ) on johdettu japanin kieleen länsimaista ja se tarkoittaa siellä mitä tahansa animaatioteosta. Japanista termi on lainattu takaisin länteen, missä "animen" tulkitaan yleensä tarkoittavan yksinomaan japanilaista animaatioita. Japanilaista tyyliä muistuttava, mutta muualla maailmassa tuotettu animaatio on pseudoanimea.

anime-komikku
cinemanga
anime-comic

Tämä käsite, jolla on melkein yhtä monta nimeä kuin kustantajaakin, tarkoittaa sarjakuvaa, jonka ruudut ovat kuvankaappauksia animeteoksesta. Tällaiset kustanteet eivät ole yleisiä Japanissa, vaan niitä myydään lähinnä lännessä, ja niiden suurimpia tuottajia ovat yhdysvaltalaiset mangafirmat. Ensimmäinen Suomen markkinoille julkaistu anime-komikku oli Beyblade.

Linkit:

Animecon

Animecon on sekä Suomen vanhin että suurin anime- ja manga-aiheinen tapahtuma. Se on tavanomaisesti pidetty joka vuosi sci-fi-tapahtuma Finnconin yhteydessä heinäkuun tuntumassa. Animecon on toistaiseksi ollut pääsymaksuton ja kerännyt jopa joinain vuosina enemmän kävijöitä kuin sisälle on voitu yhdellä kertaa päästää.

Linkit:

AMV
Anime Music Video
animemusiikkivideo

Musiikkivideo, jonka kuvamateriaali on koottu yhdestä tai useammasta animesarjasta. Vaikka AMV:itä kootaan toisinaan myös animestudioiden toimesta, on niiden teko kaikkein suosituinta fanien keskuudessa. AMV-kilpailuista on muodostunut monien animetapahtumien kohokohtia, ja niitä näkeekin usein myös suomalaisten conien yhteydessä.

Animeunioni
AU

Animeunioni eli AU on Suomen animeyhdistysten yhteistyöfoorumi. Animeunioni toimii suomalaisten paikallisseurojen yhteydenpitokanavana ja se oli etenkin animen ja mangan leviämisen alkuaikoina maassamme näkyvässä roolissa.

Linkit:

Kupolin sanasto on Kupolin parissa työskentelevien ihmisten yhteistyössä toteuttama projekti, jota pyritään kehittämään jatkuvasti. Mikäli näet sanastossa puutteita tai virheitä, pyydämme ilmoittamaan niistä ylläpidolle.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste