sisällön alkuun
19.11.2017 21.29 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Li oli koli - kuoli Kupoli"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Sanasto

Hae kirjaimen perusteella: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z KAIKKI
Selityksiä yhteensä: 68, niistä näytetään: 68

Kupolin sanastossa on sekä yleisiä animen ja mangan harrastamiseen liittyviä termejä että muutamia pelkästään omaan yhteisöömme liittyviä käsitteitä. Siitä on toivottavasti paljon apua jokaiselle aloittelevalle harrastajalle, jolle niin kutsuttu "otakukieli" on vielä tuntematon.

aniki

Japania; tarkoittaa suoraan käännettynä isoveljeä. Animeunionin keskustelualueet ja niihin liittyvät muut keskustelupaikat ja palvelut kantavat myös tätä nimeä.

Toisinaan "aniki" voi viitata myös lihaksikkaisiin ja hyvin öljyttyihin setiin.

Linkit:

anime
アニメ
animé

Tärkeä syy siihenkin, että miksi tämä sivusto on olemassa.

Anime-sana (アニメ) on johdettu japanin kieleen länsimaista ja se tarkoittaa siellä mitä tahansa animaatioteosta. Japanista termi on lainattu takaisin länteen, missä "animen" tulkitaan yleensä tarkoittavan yksinomaan japanilaista animaatioita. Japanilaista tyyliä muistuttava, mutta muualla maailmassa tuotettu animaatio on pseudoanimea.

anime-komikku
cinemanga
anime-comic

Tämä käsite, jolla on melkein yhtä monta nimeä kuin kustantajaakin, tarkoittaa sarjakuvaa, jonka ruudut ovat kuvankaappauksia animeteoksesta. Tällaiset kustanteet eivät ole yleisiä Japanissa, vaan niitä myydään lähinnä lännessä, ja niiden suurimpia tuottajia ovat yhdysvaltalaiset mangafirmat. Ensimmäinen Suomen markkinoille julkaistu anime-komikku oli Beyblade.

Linkit:

Animecon

Animecon on sekä Suomen vanhin että suurin anime- ja manga-aiheinen tapahtuma. Se on tavanomaisesti pidetty joka vuosi sci-fi-tapahtuma Finnconin yhteydessä heinäkuun tuntumassa. Animecon on toistaiseksi ollut pääsymaksuton ja kerännyt jopa joinain vuosina enemmän kävijöitä kuin sisälle on voitu yhdellä kertaa päästää.

Linkit:

AMV
Anime Music Video
animemusiikkivideo

Musiikkivideo, jonka kuvamateriaali on koottu yhdestä tai useammasta animesarjasta. Vaikka AMV:itä kootaan toisinaan myös animestudioiden toimesta, on niiden teko kaikkein suosituinta fanien keskuudessa. AMV-kilpailuista on muodostunut monien animetapahtumien kohokohtia, ja niitä näkeekin usein myös suomalaisten conien yhteydessä.

Animeunioni
AU

Animeunioni eli AU on Suomen animeyhdistysten yhteistyöfoorumi. Animeunioni toimii suomalaisten paikallisseurojen yhteydenpitokanavana ja se oli etenkin animen ja mangan leviämisen alkuaikoina maassamme näkyvässä roolissa.

Linkit:

baka
"Typerys", "tyhmä". Baka-termiin törmää alkuperäiskielisenä hyvin usein sekä animea katsellessa että sen harrastajien kanssa keskusteltaessa. Se on yksi länsimaisten otakuiden kaikkein eniten rakastamista japaninkielisistä sanoista. Termiä on tuonut tunnetuksi muun muassa Neon Genesis Evangelionin Asuka "anta baka"-huudahduksellaan ("senkin typerys!" tai "oletko aivan tyhmä?").
bishoujo
びしょうじょ
美少女
bishôjo
bishojo
bishoojo

"Kaunis tyttö". Käytännössä lähes kuka tahansa alle 50-vuotias anime- tai mangasarjan naishahmo voidaan laskea bishoujoksi, koska rumia tai tavanomaisia tyttöjä tavataan tarinoissa erittäin harvoin. Bishoujot ovat synnyttäneet myös aivan oman alakulttuurinsa Japaniin (katso linkki).

bishounen
bishi
bishie
bishônen
bishonen
bishoonen
"Kaunis poika", erityisesti shoujomangalle ja -animelle tavallinen tapa kuvata komeita miehiä ja poikia. Hyvin usein bishouneneista tehdään niin feminiinisiä, että heitä on hankala erottaa naishahmoista.
chibi

Japania, tarkoittaa suoraan käännettynä kääpiötä. Viittaa hahmoja yksinkertaistavaan ja mittasuhteita väärentävään piirrostyyliin, joka tunnetaan länsimaissa paremmin nimellä Super Deformed tai SD. Chibien piirtäminen on kautta aikain ollut animentekijöiden rakastama keino säästää tuotantokuluissa.

con
coni
convention
Nimensä mukaisesti messutapahtuma - anime- ja manga-aiheisiin coneihin liittyy usein paljon yhdessäoloa ja yhteistoimintaa sekä muun muassa AMV- että cosplay-kilpailuja. Suomen tunnetuin aiheeseen liittyvä tapahtuma on Animecon.
decoden

Pienesineiden kuten matkapuhelimien ja musiikkisoittimien koristelua tarkoittava sana. Decodeniä harrastetaan yleisesti monien nuorisotyylien piirissä. Tyypillinen decoden-koristeltu tavara voisi esimerkiksi olla kännykkä, johon on liimattu paljon erilaisia timantteja ja suloisia kohokuvia. Sanaa voidaan käyttää myös kynsien koristelusta.

doujinshi
dôjinshi
dojinshi
doojinshi
Omakustanne, useimmiten Japanissa julkaistu itse tuotettu manga. Monelle artistille tie kuuluisuuteen. Erityisen kuuluisia ovat hentai- eli h-doujinshit, jotka monesti vääntävät jostain alun perin erotiikkavapaasta sarjasta esiin aikuisviihdettä.
doki
doki doki
dokidoki
Hyvin yleinen japaninkielinen ääniefekti. "Dokidoki" on ääni, jonka sydän päästää hakatessaan lujaa ja se yhdistetään jännittyneisyyteen, voimakkaisiin tunteenpurkauksiin ja rakastumiseen.
dubbi
dub
dubbaus
"Ääniraita". Vaikka myös animen alkuperäistä äänitystä kutsutaan dubiksi ("japanidubbi"), tarkoitetaan tällä erityisesti myöhemmin tehtyä jälkiäänitystä jollekin toiselle kielelle. Dubit ovat kautta aikain olleet paljon matalatasoisempia tuotoksia kuin alkuperäinen ammattilaisseiyuuiden tekemä ääniraita, ja useimmat aktiiviset harrastajat karttavat niitä aina kun voivat. Suomessa legendaarisen huonoista dubbauksistaan on tullut tunnetuksi esimerkiksi Digimonin kanssa työskennellyt Agapio/Nordic Racing Team.
ED
"Ending", loppumusiikki ja -video. Animejaksoa seuraava videopätkä, jonka aikana näkyvät sarjan tekijätiedot. Voi tarkoittaa myös pelkästään musiikkikappaletta.
gosurori
EGL
Elegant Gothic Lolita
goottilolita
gosuloli

Etenkin naispuolisten henkilöiden tapa pukeutua viktoriaanisiin palvelusneito-tyylisiin leninkeihin höystettynä runsailla röyelöillä ja pitsireunoilla, suosituimpina väreinä musta ja valkoinen. Entisen Malice Mizer -yhtyeen jäsen Mana on luultavasti koko tyylisuunnan keulakuva. EGL ei jaa samaa ajatusmaailmaa kuin "länsimainen" gotiikka, vaikkakin esimerkiksi vampyyriromantiikkaa voi siitäkin löytää, puhumattakaan ristikuvioista, joita löytää hyvin monesta lollaripuvusta. Kupolin alla ennen toiminut Enfant Terrible on suomalaisten alan harrastajien toinen koti.

Linkit:

 

ecchi
etchi
Japanilainen ääntämys kirjaimelle h. Alun perin käytetty viittaamaan peittävästi hentaihin, nykyään muodostunut (länsimaissa!) omaksi genrekseen hardcoremateriaalin ja viattomien tuotosten välillä. Ecchi-tuotteelta voi odottaa paljasta pintaa, mutta seksiä ei yleensä kuvata ainakaan suoraan. Japanissa sanaa käytetään tarkoittamaan kaikkea eroottista materiaalia.
fanipalvelu
fansaabisu
fanservice
saabisu
Fanipalvelu tarkoittaa elementtejä, jotka eivät varsinaisesti liity teoksen tarinaan tai ole välttämättömiä sille. Nimensä mukaisesti "fanipalvelu" on siis sarjan fanien ylimääräistä miellyttämistä ja heidän kiinnostuksensa ylläpitoa. Useasti termillä viitataan seksuaalisiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi kuumille lähteille sijoittuvaan kylpemiseen keskittyvään animen fillerijaksoon tai satunnaisiin pikkuhousujen vilahteluihin.
fanisubbi
fansub
Fanien tekstittämä animejakso. Ilmaiseksi tehdyt ja levitetyt fanien kääntämät animejaksot ovat näytelleet aikojen kuluessa ratkaisevaa osaa animen leviämisessä länsimaihin. Nykyään, kaupallistenkin markkinoiden kasvettua, kitketään fanisubbeja internetistä yhä kiihtyvällä tahdilla.
gaijin
"Ulkopuolinen henkilö". Japanilaiset ovat käyttäneet feodaaliajalta lähtien tätä termiä maansa ulkopuolelta tulevista ihmisistä.
guro
ero-guro

Lyhenne englannin kielen sanoista erotic grotesque.  Animessa ja mangassa hentain alalaji jossa reilusti verta ja suolenpätkiä, nekrofiliaa jne.

gyaru
gal

Japanilainen nuorisotyyli johon liittyvät läheisesti pitkät tekoripset, koristeelliset tekokynnet, muhkeat kampaukset ja värilliset piilolinssit. Gyaru- kulttuuriin kuuluu huolellisen laittautumisen lisäksi uusimpien trendien ahkera seuraaminen ja erilaisten pienesineiden koristelu (ks. decoden). Tyylillä on monia ala-lajeja joiden rajat ovat häilyväisiä; mm. amekaji, rokku ja haady.

hentai
h
hentsu
"Perverssi". Käytetään lännessä yleisenä terminä kaikesta animeen ja mangaan liittyvästä eroottisesta materiaalista (sekä myöskin haukkumanimenä). Japanissa sana esiintyy ainoastaan alkuperäismerkityksessään. Sana voidaan lyhentää myös pelkäksi h-kirjaimeksi muiden sanojen eteen. Esimerkiksi h-manga, h-doujinshi
importti
import
importtaus
Suomessa julkaisematon tuote, joka on tuotu maahamme. Koska suomalainen anime- ja mangatarjonta on varsin pientä, harrastavat monet fanit omatoimista "importtausta" kokoelmansa kartuttamiseksi. Useimmiten ostokset tehdään Yhdysvaltain ja Japanin nettikaupoista.
jousei
joosei
jôsei
josei
Aikuisille naisille suunnattu manga. Jousein ja yaoin rajat ovat usein hyvin hämärät kummankin genren ollessa suunnattu käytännössä täsmälleen samalle yleisölle.
kanji

Japanilaisten kiinasta omaksumat kirjoitusmerkit, jotka ovat alkuperältään jotakin tettyä sanaa tarkottavia sanamerkkejä. Japaninkielessä niitä käytetään pääasiassa erilaisina merkkiyhdistelminä. Erilaisia kanjeja on kymmeniä tuhansia, joista 1945 on koulutusministeriön virallisesti hyväksymiä ja ne opetetaan peruskoululaisille. Tämä määrä riittää sanomalehden lukemiseen.

kawaii
kawai
"Söpö". Sana, joka summaa suuren osan Japanin populaarikulttuuria. Japanissa söpöyttä arvostetaan yleisesti, ja se esiintyy lähes pelkästään positiivisessa merkityksessä. Myös animegenre, johon sisältyvät esimerkiksi Pita-ten, Card Captor Sakura ja DiGi Charat.
kemonomimi

Kemonomimi -termillä tarkoitetaan ihmishahmoa jolla on eläimellisiä piireitä, kuten korvat ja häntä. Kemonomimejä voidaan erikseen eritellä omiksi alaryhmikseen; esim. usagimimi (jänis-), nekomimi (kissa-), inumimi (koira-) ja kitsunemimi (kettu-).

kimono
Japanilainen pitkähelmainen ja -hihainen kiedottava, unisex-vaatekappale, joka on muuttunut paljon keskiajan runsaskerroksisista asusteista nykyajan lieriömäiseksi juhlapuvuksi. Kalleimmat kimonot valmistetaan edelleenkin silkistä, mutta nykyään useimmat ovat ainakin osaksi tekokuitua. Kimonot ovat Japanissa taidetta ja niillä on osapuilleen kansallispuvun asema, vaikka alunperin sana tarkoittikin yleensäkin vaatetusta
kupolisti
Kupolin enemmän tai vähemmän aktiivinen jäsen.
mahoushoujo
mahooshoojo
mahôshôjo
mahoshojo
"Taikatyttö", erityisesti shoujon parissa tunnettu genre, jonka päähenkilönä seikkailee taikavoimia omaava nuori tyttö. Kuuluisia esimerkkejä Card Captor Sakura sekä Sailor Moon.
manga

"Manga" on japania ja tarkoittaa sarjakuvaa. Japanilaiset käyttävät sitä samaan tapaan kuin termiä "anime", eli tarkoittamaan kaikkea sarjakuvaa. Länsimaissa manga tarkoittaa pelkästään Japanissa tehtyjä sarjakuvateoksia.

mangaka
Mangan tekijä. Mangakoita löytyy Japanista laumoittain, mutta vain parhaat pääsevät pinnalle muiden eläessä jatkuvassa köyhyydessä osa-aikatöitä puhkien ja omakustanteita raapustellen. Osuva lainaus Excel Sagasta viitaten sarjan luoneeseen mangakaan: "Excel: Miten joku noin alhainen ihminen voikin saada elää katto päänsä päällä?".
manhwa
Etelä-Korean vastine mangalle.
mecha
Tarkoittaa kaikkea hienoa tekniikkaa ja mekaanisia laitteita. Usein animessa tarkoittaa isoja humanoidirobotteja, joita joku ohjaa kuoren alla. Mechoistaan ehdottomasti kaikkein tunnetuimpia sarjoja ovat Gundam ja sen jatkosarjat, mutta jättiläisrobotteja esiintyy myös kaikkialla Neon Genesis Evangelionista Magic Knight Rayearthiin.
miitti
"Meeting", eli jäsenkokoontuminen. Miiteiksi kutsutaan useimmiten internet-yhteisöjen jäsenten ei-sähköisiä tapaamisia. Kupoli pyrkii järjestämään suuren julkisen miitin noin kerran puolessa vuodessa.
narutardi
narutard

"Naruto retard", Naruto-sarjan (anime tai manga) nimeen vannova huonokäytöksinen fani. Naruton kasvettua yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista animesarjoista ovat narutardit syrjäyttäneet DragonBall Z -fanittajat internetin animekeskustelijoiden vihatuimpana alaluokkana.

neko
Suomeksi tarkoittaa kissaa. Voi myös tarkoittaa ns. kissaihmistä (yleensä naispuolisia) jolla usein on kissan korvat ja häntä, mahdollisesti myös tassut ja iso kulkunen kaulassa. Japanilaiset kirjoittavat kissan ääntelyn "nya", "nyu", "mya", "nyo" jne.
omake

"Bonus; ekstra". Anime- ja mangatermistössä viittaa itse sarjan sisältöön kuulumattomaan bonusmateriaaliin, jota sisällytetään esim. DVD-levyihin tai manga-albumien loppuun. Myös Oulun Manga- ja Animekerho.

Linkit:

OP
"Opening", alkumusiikki ja -video. Animesarjojen jaksot alkavat melkein poikkeuksetta laadukkaasti animoidulla ja vetävällä musiikkikappaleella höystetyllä noin 1,5-minuuttisella videonpätkällä. Voi tarkoittaa myös pelkästään musiikkia. Myös lyhenne manga- ja animesarjalle One Piece.
OST
"Original Soundtrack", animesarjan musiikin ja teemat sisältävä albumi. Japanissa käytännössä kaikista sarjoista julkaistaan ainakin yksi OST-levy, ja suosituimmilla sarjoilla niitä voi olla toista kymmentä.
otaku

Alkuperäisessä merkityksessään otaku on kohtelias yksikön toisen persoonan pronomini, mutta sitä käytetään myös tarkoittamaan maanikkoa tai nörttiä (eli otaku voi elää jostain muustakin aiheesta kuin animesta, vaikkapa kukkien asettelusta). Länsimaissa termi on saanut positiivisen sävyn "tosianimefanina".

Termi voi tarkoittaa myös Suomessa vuosina 2005-2008 julkaistua fanzinea, Otaku-lehteä tai Otaniemen animekerho Otakutia.

Linkit:

Otakupolis

Kupolin vanha nimi. Aikojen saatossa Kupoli-lempinimi vakiintui yhteisöllemme niin, että virallisenkin nimen alusta ja lopusta tiputettiin kirjaimia pois.

OAV
OVA
Original Animated Video, teos joka on julkaistu vain videolla (ja nykyaikana DVDllä). OVA on helpompaan äännösasuun vääristynyt versio sanasta, ja selitetään mm. lyhenteillä "Only Video Anime", "Original Video Animation".
oekaki
piirtolauta

Oekaki on Japanista lähtöisin oleva viestilautajärjestelmä, jonka avulla käyttäjät voivat piirtää hieman Paintia muistuttavalla sovelluksella omia kuviaan ja laittaa niitä näytille julkiselle sivulle. Kupolissa Oekaki on lisäksi sivuston pääpiirtolaudan nimi.

Linkit:

pseudoanime
pseudomanga

Pseudo-etunimikkeellä tarkoitetaan japanilaista animea ja mangaa muistuttavia teoksia, joita ei kuitenkaan ole tehty Japanissa. Määritelmä on hyvin epävakaa ja riippuu tilanteesta - toisinaan eteläkorealaistakaan sarjakuvaa (eli manhwaa) ei lasketa "oikeaksi" mangaksi, toisinaan vain länsimaisten japanilaista tyyliä jäljittelevien teosten katsotaan olevan pseudoa.

cosplay
pukuilu

Cosplay on lyhenne sanoista "costume play", mutta pelkän naamiaispukuilun sijaan se tarkoittaa animepiireissä ennen kaikkea pukeutumista ja eläytymistä joksikin anime- tai mangahahmoksi. Cosplay on tärkeä osa kaikkia suurempia animeaiheisia tapahtumia, ja lähes jokaisessa conissa pidetään cosplay-kisa tai cosplay-näytös.

seifuku
sailor fuku
Käännös: "Sailor-uniformu", nimitys tyttöjen Japanissa käyttämälle koulupuvulle. Seifukuilla on tärkeä asema japanilaisessa populaarikulttuurissa ja monet pitävät niitä erityisen söpöinä vaatekappaleina. Joidenkin japanilaisten kerrotaan jopa valitsevan oppilaitoksensa pelkästään koulupuvun perusteella.
sakura

Kirsikankukka, tärkeä osa japanilaisen kevään tuloa. Japanilaiset järjestävät usein kirsikankukkien katselutilaisuuksia kunhan puut alkavat kukkia, ja tapaa on toisinaan yritetty noudattaa Suomessakin.

Myös yleinen naisen tai taikatytön nimi.

skanlaatio
scanlation
Johdettu englannin sanoista 'scan' ja 'translation'. Nimike, jolla viitataan mangojen laittomiin käännettyihin faniskanneihin.
SD
Super Deformed
Erityisesti animessa käytettävä esityskeino, jossa hahmot kuvataan vääristyneillä mittasuhteilla ja yksinkertaistettuina. Menetelmää käytetään sekä huumorin takia että häpeämättömään animointiurakan pienentämiseen. Varoittavina esimerkkeinä toimivat Di Gi Charat ja CLAMP-mangakaryhmän työt.
seinen
Suoraan japanista käännettynä "nuori mies". Seinen on mangagenre, joka on suunnattu lukioikäisille ja sitä vanhemmille pojille, ja onkin merkittävästi monisäikeisempää ja syvällisempää kuin shounen. Seinen-termiä käytetään yleisesti ainoastaan Japanissa, lännen harrastajien keskuudessa shounen tapaa kattaa koko maskuliinisen tarinoinnin laajan alan.
seiyuu
seiyû
seiyu
Ääninäyttelijä. Työtä arvostetaan Japanissa paljon länsimaita enemmän, ja seiyuun työtehtäviin lukeutuukin perinteisen dubbiäänityksen lisäksi paljon promootiotyötä aina konserteissa esiintymisestä radio-ohjelmien juontamiseen.
seme
Japanilaisen ihmissuhdestereotypian mukaan toisen ihmisen tulee aina dominoida vahvasti toista osapuolta, eli toisin sanoen olla tämän seme. Erityisen vahvasti tämä näkyy shounen-ai-kulttuurissa, missä fanitöissä väännetään toinen hahmoista väistämättä agressiivisen semen ja toinen passiivisen uken rooliin.
sentai
Myös japanilaisten näyteltyjen TV-sarjojen puolella hyvin suosittu klassinen genre, jossa viiden hengen sankarijoukko pelastaa maailmaa. Tavallisesti jokaiseen sankariin liitetään myös oma värinsä ja heille annetaan hyvin erottuvat taistelupuvut... kyllä, puhumme litaniasta samanlaisia sarjoja kuin Power Rangers.
shoujo
shôjo
shojo
shoojo
sohjo
Suomennettuna tyttö. Animesta ja mangasta puhuettaessa shoujo onkin juuri tytöille suunnattua mangaa joka yleensä sisältää ihmissuhteita, komeita poikia ja taikuutta, vaikkeivat taistelutkaan ihan tuntemattomia ole. Kuuluisia esimerkkejä shoujoteoksista ovat Sailor Moon ja Card Captor Sakura.
shoujo-ai
shôjo-ai
shojo-ai
shoojo-ai
sohjo-ai
Genre, joka keskittyy tyttöjen keskinäiseen rakkauteen. Shoujo-ai on usein paljon häveliäämpää ja vihjailevampaa kuin serkkunsa shounen-ai - siihen pisteeseen saakka, ettei kokonaisessa tarinassa saateta edes nähdä enempää kuin yksi tyttöjen välinen suudelma. Hyvistä esimerkeistä käyvät Shoujo kakumei Utena sekä Maria-sama ga miteru.
shounen
shônen
shonen
shoonen
Suomennettuna "poika". Animesta ja mangasta puhuttaessa shounenit ovatkin juuri pojille suunnattuja tarinoita, jotka yleensä sisältävät vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mukaan mahtuu myös mechoja, miekkoja ja isoja tuliaseita, eikä puoleensavetäviä naispuolisia hahmoja eli bishoujoja voi unohtaa.
shounen-ai
shônen-ai
shonen-ai
shoonen-ai
Poikien välistä ystävyyttä, sekä hieman enemmänkin. Shounen-ai on juuri sitä miltä kuulostaakin, eli poikarakkautta. Shounen-ai on sitä kiltimpää tavaraa, suudelman vaihtoa ja sellaista, kun taas yaoi sisältää myös erotiikkaa. Kenties tunnetuin shounen-ai-sarja länsimaissa on Gravitation.
sub
subbaus
subbi
"Tekstitys". Useimpien harrastajien preferoima tapa katsoa animensa.
tankoubon
tankôbon
tankobon
tankoobon
Eräs tapa julkaista mangaa Japanissa. Useimmat mangat julkaistaan ensin "puhelinluetteloissa" (eli manga-lehdissä), ja jos sarja saa tarpeeksi suosiota, se kootaan pienemmiksi kirjoiksi. Kirjat painetaan laadukkaammalle paperille ja paremmalla musteella. Tankoubonit ovat siis niitä albumeita, joita näkee kauppojen hyllyllä ja joita julkaistaan Suomessakin.
uke
Japanilaisen ihmissuhdestereotypian heikompi osapuoli, jota seme kontrolloi. Shinnerin sanoin: "Uke on se joka on alla".
visual kei
visual-kei
Japanilainen, erityisesti teinityttöjen suosiossa oleva osin gootahtava musiikkityyli. Suurin osa muusikoista on miehiä. Itse musiikkia tärkeämmäksi nousee artistien dramaattinen ulkonäkö, joka ottaa vaikutteita mm. animesta, videopeleistä sekä gootti- ja punk-kulttuureista: ristiinpukeutuminen, neonvärit, räikeät meikit ja hurjat kampaukset ovat yleisiä. Esimerkkiyhtyeitä ja artisteja: Malice Mizer, Dir en grey, Mana, Psycho le Cému, hide
yaoi
Jos shounen-ai oli kilttiä poikarakkautta, yaoi tyydyttää rajumpaa tavaraa hakevan toiveet. Kyseessä on siis poikien välistä rakkautta sänkytasolla. Itse sana yaoi on akronyymi sanoista "Yamanashi, Ochinashi, Iminashi", joka tarkoittaa suunnilleen "ei kohokohtaa, ei pointtia, ei merkitystä". Toinen merkitys on myös "Yamete! Oshiri ga itai!" (Lopeta! Takamukseeni sattuu).
yukata
Puuvillakankaasta valmistettu kimono. Paljon silkkistä kimonoa epämuodollisempi asu, mutta on suosittu etenkin kuumina ja kosteina kesäpäivinä. Alunperin yukata oli lähinnä kylpyläkäyttöön tarkoitettu, mutta nykyään se on levinnyt arkiasuksi, ja koristeellisempia käytetään myös juhlissa.
yuri
Yuri on tyttöjen välistä rakkautta, joka sisältää seksuaalista "yhteistoimintaa". Sana itsessään tarkoittaa liljaa, ja tätä kukkaa käytetään myös hyvin usein graafisena viittauksena sarjan shoujo-ai- tai yuri-virittyneisyyteen
zookan
zôkan
zokan
zoukan
Ennenjulkaisematon-/erikoisversio. Usein DVD:llä julkaistu versio elokuvasta johon ohjaaja on lisännyt uusia kohtauksia.

Kupolin sanasto on Kupolin parissa työskentelevien ihmisten yhteistyössä toteuttama projekti, jota pyritään kehittämään jatkuvasti. Mikäli näet sanastossa puutteita tai virheitä, pyydämme ilmoittamaan niistä ylläpidolle.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste