sisällön alkuun
19.11.2017 21.33 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suomalaisten fanien palvelemista jo vuodesta 2002"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Sanasto

Hae kirjaimen perusteella: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z KAIKKI
Selityksiä yhteensä: 68, niistä näytetään: 7

Kupolin sanastossa on sekä yleisiä animen ja mangan harrastamiseen liittyviä termejä että muutamia pelkästään omaan yhteisöömme liittyviä käsitteitä. Siitä on toivottavasti paljon apua jokaiselle aloittelevalle harrastajalle, jolle niin kutsuttu "otakukieli" on vielä tuntematon.

oekaki
piirtolauta

Oekaki on Japanista lähtöisin oleva viestilautajärjestelmä, jonka avulla käyttäjät voivat piirtää hieman Paintia muistuttavalla sovelluksella omia kuviaan ja laittaa niitä näytille julkiselle sivulle. Kupolissa Oekaki on lisäksi sivuston pääpiirtolaudan nimi.

Linkit:

omake

"Bonus; ekstra". Anime- ja mangatermistössä viittaa itse sarjan sisältöön kuulumattomaan bonusmateriaaliin, jota sisällytetään esim. DVD-levyihin tai manga-albumien loppuun. Myös Oulun Manga- ja Animekerho.

Linkit:

OP
"Opening", alkumusiikki ja -video. Animesarjojen jaksot alkavat melkein poikkeuksetta laadukkaasti animoidulla ja vetävällä musiikkikappaleella höystetyllä noin 1,5-minuuttisella videonpätkällä. Voi tarkoittaa myös pelkästään musiikkia. Myös lyhenne manga- ja animesarjalle One Piece.
OST
"Original Soundtrack", animesarjan musiikin ja teemat sisältävä albumi. Japanissa käytännössä kaikista sarjoista julkaistaan ainakin yksi OST-levy, ja suosituimmilla sarjoilla niitä voi olla toista kymmentä.
otaku

Alkuperäisessä merkityksessään otaku on kohtelias yksikön toisen persoonan pronomini, mutta sitä käytetään myös tarkoittamaan maanikkoa tai nörttiä (eli otaku voi elää jostain muustakin aiheesta kuin animesta, vaikkapa kukkien asettelusta). Länsimaissa termi on saanut positiivisen sävyn "tosianimefanina".

Termi voi tarkoittaa myös Suomessa vuosina 2005-2008 julkaistua fanzinea, Otaku-lehteä tai Otaniemen animekerho Otakutia.

Linkit:

Otakupolis

Kupolin vanha nimi. Aikojen saatossa Kupoli-lempinimi vakiintui yhteisöllemme niin, että virallisenkin nimen alusta ja lopusta tiputettiin kirjaimia pois.

OAV
OVA
Original Animated Video, teos joka on julkaistu vain videolla (ja nykyaikana DVDllä). OVA on helpompaan äännösasuun vääristynyt versio sanasta, ja selitetään mm. lyhenteillä "Only Video Anime", "Original Video Animation".

Kupolin sanasto on Kupolin parissa työskentelevien ihmisten yhteistyössä toteuttama projekti, jota pyritään kehittämään jatkuvasti. Mikäli näet sanastossa puutteita tai virheitä, pyydämme ilmoittamaan niistä ylläpidolle.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste