sisällön alkuun
19.11.2017 21.37 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Portti on auki!"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Sanasto

Hae kirjaimen perusteella: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z KAIKKI
Selityksiä yhteensä: 68, niistä näytetään: 14

Kupolin sanastossa on sekä yleisiä animen ja mangan harrastamiseen liittyviä termejä että muutamia pelkästään omaan yhteisöömme liittyviä käsitteitä. Siitä on toivottavasti paljon apua jokaiselle aloittelevalle harrastajalle, jolle niin kutsuttu "otakukieli" on vielä tuntematon.

saabisu
fanipalvelu
fansaabisu
fanservice
Fanipalvelu tarkoittaa elementtejä, jotka eivät varsinaisesti liity teoksen tarinaan tai ole välttämättömiä sille. Nimensä mukaisesti "fanipalvelu" on siis sarjan fanien ylimääräistä miellyttämistä ja heidän kiinnostuksensa ylläpitoa. Useasti termillä viitataan seksuaalisiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi kuumille lähteille sijoittuvaan kylpemiseen keskittyvään animen fillerijaksoon tai satunnaisiin pikkuhousujen vilahteluihin.
seifuku
sailor fuku
Käännös: "Sailor-uniformu", nimitys tyttöjen Japanissa käyttämälle koulupuvulle. Seifukuilla on tärkeä asema japanilaisessa populaarikulttuurissa ja monet pitävät niitä erityisen söpöinä vaatekappaleina. Joidenkin japanilaisten kerrotaan jopa valitsevan oppilaitoksensa pelkästään koulupuvun perusteella.
sakura

Kirsikankukka, tärkeä osa japanilaisen kevään tuloa. Japanilaiset järjestävät usein kirsikankukkien katselutilaisuuksia kunhan puut alkavat kukkia, ja tapaa on toisinaan yritetty noudattaa Suomessakin.

Myös yleinen naisen tai taikatytön nimi.

skanlaatio
scanlation
Johdettu englannin sanoista 'scan' ja 'translation'. Nimike, jolla viitataan mangojen laittomiin käännettyihin faniskanneihin.
SD
Super Deformed
Erityisesti animessa käytettävä esityskeino, jossa hahmot kuvataan vääristyneillä mittasuhteilla ja yksinkertaistettuina. Menetelmää käytetään sekä huumorin takia että häpeämättömään animointiurakan pienentämiseen. Varoittavina esimerkkeinä toimivat Di Gi Charat ja CLAMP-mangakaryhmän työt.
seinen
Suoraan japanista käännettynä "nuori mies". Seinen on mangagenre, joka on suunnattu lukioikäisille ja sitä vanhemmille pojille, ja onkin merkittävästi monisäikeisempää ja syvällisempää kuin shounen. Seinen-termiä käytetään yleisesti ainoastaan Japanissa, lännen harrastajien keskuudessa shounen tapaa kattaa koko maskuliinisen tarinoinnin laajan alan.
seiyuu
seiyu
seiyû
Ääninäyttelijä. Työtä arvostetaan Japanissa paljon länsimaita enemmän, ja seiyuun työtehtäviin lukeutuukin perinteisen dubbiäänityksen lisäksi paljon promootiotyötä aina konserteissa esiintymisestä radio-ohjelmien juontamiseen.
seme
Japanilaisen ihmissuhdestereotypian mukaan toisen ihmisen tulee aina dominoida vahvasti toista osapuolta, eli toisin sanoen olla tämän seme. Erityisen vahvasti tämä näkyy shounen-ai-kulttuurissa, missä fanitöissä väännetään toinen hahmoista väistämättä agressiivisen semen ja toinen passiivisen uken rooliin.
sentai
Myös japanilaisten näyteltyjen TV-sarjojen puolella hyvin suosittu klassinen genre, jossa viiden hengen sankarijoukko pelastaa maailmaa. Tavallisesti jokaiseen sankariin liitetään myös oma värinsä ja heille annetaan hyvin erottuvat taistelupuvut... kyllä, puhumme litaniasta samanlaisia sarjoja kuin Power Rangers.
shoujo
shojo
shoojo
shôjo
sohjo
Suomennettuna tyttö. Animesta ja mangasta puhuettaessa shoujo onkin juuri tytöille suunnattua mangaa joka yleensä sisältää ihmissuhteita, komeita poikia ja taikuutta, vaikkeivat taistelutkaan ihan tuntemattomia ole. Kuuluisia esimerkkejä shoujoteoksista ovat Sailor Moon ja Card Captor Sakura.
shoujo-ai
shojo-ai
shoojo-ai
shôjo-ai
sohjo-ai
Genre, joka keskittyy tyttöjen keskinäiseen rakkauteen. Shoujo-ai on usein paljon häveliäämpää ja vihjailevampaa kuin serkkunsa shounen-ai - siihen pisteeseen saakka, ettei kokonaisessa tarinassa saateta edes nähdä enempää kuin yksi tyttöjen välinen suudelma. Hyvistä esimerkeistä käyvät Shoujo kakumei Utena sekä Maria-sama ga miteru.
shounen
shonen
shoonen
shônen
Suomennettuna "poika". Animesta ja mangasta puhuttaessa shounenit ovatkin juuri pojille suunnattuja tarinoita, jotka yleensä sisältävät vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mukaan mahtuu myös mechoja, miekkoja ja isoja tuliaseita, eikä puoleensavetäviä naispuolisia hahmoja eli bishoujoja voi unohtaa.
shounen-ai
shonen-ai
shoonen-ai
shônen-ai
Poikien välistä ystävyyttä, sekä hieman enemmänkin. Shounen-ai on juuri sitä miltä kuulostaakin, eli poikarakkautta. Shounen-ai on sitä kiltimpää tavaraa, suudelman vaihtoa ja sellaista, kun taas yaoi sisältää myös erotiikkaa. Kenties tunnetuin shounen-ai-sarja länsimaissa on Gravitation.
sub
subbaus
subbi
"Tekstitys". Useimpien harrastajien preferoima tapa katsoa animensa.

Kupolin sanasto on Kupolin parissa työskentelevien ihmisten yhteistyössä toteuttama projekti, jota pyritään kehittämään jatkuvasti. Mikäli näet sanastossa puutteita tai virheitä, pyydämme ilmoittamaan niistä ylläpidolle.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste