sisällön alkuun
21.10.2017 00.45 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"Suuri ja mahtava Kupoliitto"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

mIRC-ohjelmalla #kupoliin

Irc-#kupoli yksin on hyvä, #kupoli + Kupolin webbipuoli on tosi hyvä, kun taas Kupolin webbipuoli yksinään on vähän kuin masturbointia; kyllähän silläkin pärjää, mutta parempaakin on (vaikka en nyt ole ihan saletti, että tuon analogian käyttäminen irkkikanavasta menisi välttämättä aivan noin päin). Monille käyttäjille tosin irc-kanavalle pääsy voi tuottaa pienimuotoisia ongelmia, kun pitäisi hypätä multimeediakyltäisen webin puolelta irkin harmaaseen, askeettiseen tekstimaailmaan, varsinkaan kun kaikki eivät niitä kokeneimpia koneenkäyttäjiä välttämättä ole - pääsyhän vaatii erillisen ohjelmansa, jota pitää myös hyvänä päivänä vähän säätääkin sen optimaalisen toiminnan takaamiseksi! Tätä eroa on lähentänyt webbi-irkkimme, mutta tämäkään ratkaisu ei välttämättä ole niitä parhaimpia mahdollisia, vaikka silläkin on puolensa esim. kirjaston koneiden valtaamisessa pitkäaikaiseen käyttöön.

Tähän ongelmapaikkaan iskee terävästi tämä "pienimuotoinen" Opas, joka antaa Sinulle, hyvä Lukija, mahdollisuudet liittyä alati kasvavaan keskustelijajoukkoomme! Nyt kuvien kanssa!

Opas on jaettu kolmeen osaan:

  1. Vehkeet kuntoon!
  2. Syvempää säätämistä
  3. Muutamia kokemusta kohottavia kikkoja

Turn around and
Break the path, and let's get going!

1. Vehkeet kuntoon!

Ensimmäisenä tulevan irkkinarkkarin on toki saatava ruiskunsa, eli ohjelma, jolla ottaa yhteys irc-palvelimeen ja sitä kautta itse #kupoliin. Tässä oppaassa keskitymmekin mIRC-ohjelman toimintakuntoon saattamiseen. Muitakin vaihtoehtoja toki on, esim. irssi ja Xchat. Ohjelman valinta on tärkeä osa irkkiprosessia, sitä voisi verrata jengiin liittymisenä. Valinnan tehtyäsi sitoudut vihaamaan kaikkia muita irc-asiakasohjelmia ja kiihkomielisesti puolustamaan omaasi aina jos joku muu hyökkää sitä vastaan, oli syytä tai ei.

Homma selvä? Hyvä. Eli, ensimmäisenä haet mIRCin asennuspaketin ylläolevasta osoitteesta. Näin varmistat, että versio on varmasti uusin ja silleen. Kun asennuspaketti on valunut koneellesi, avaa se aloittaaksesi asennuksen!

Kuva ois kiva, eix je. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten se tarkoittaa tuhatta sanaa vähemmän minulle kirjoitettavaksi. Kuvia voi klikkailla, jolloin ne pomppaavat suurempina omaan ikkunaan!
Huijaan, tämä ei ole oletusasetus Valmis Se asentuu, hitto vie!

Okei, siis. Asenna mIRC johonkin, ei sen kummempaa väliä mihin, kunhan itse tiedät sen paikan. Oletus (c:\program files\mirc\ - tai vastaavaa) on luultavasti ihan ookoo. Muista asetuksista ei tarvitse välittää, koska et ole asentanut mIRCiä aikaisemmin, kunhan Create Shortcuts-kohdassa on ruksi (eli sehän luo pikakuvakkeet työpöydälle, kuten tiedämme). Paina "Install", ja odota, että ohjelma kertoo asennuksen olevan valmis.

Olet kunniakkaasti suoriutunut ensimmäisen osion ensimmäisestä vaiheesta, mutta älä huoli, vaikeudet vasta alkavat! Ei tuhlata aikaa, rastita asennusohjelman viimeisessä ruudussa "Launch mIRC"-kohta, niin asennussofta käynnistää mIRCin suoraan, ja paina "Finish"

It's Vodevil!


Open up the Book of Madness
Foxy Lady
...tai, no.

mIRC käynnistyy! Toivottavasti. Ensimmäisenä ruutuun pärähtää mIRCin tietoruutu, joka myös kertoo jäljellä olevan käyttöajan, jonka jälkeen mIRC pitää rekisteröidä, jos sen käyttöä jatkaa. Ohjelma tosin pysyy käyttökelpoisena senkin jälkeen, joten pahat ja moraalittomat ihmiset voivat laittomasti jatkaa ohjelman käyttöä käyttöajan loppumisenkin jälkeen.

Options-valikko, just sign below this pentagram Sulje tietoruutu, jolloin näkyviin pitäisi ilmestyä mIRCin Options-valikko, josta voit säätää kaiken tarvittavan, ja senhän me teemme! (jos näin ei kuitenkaan tapahdu, pääset Options- valikkoon View -> Options-valikon kautta, tai painamalla tätä nappulaa (kts. kuva).

Tämä on kaiken keskus, täällä voit hajoittaa koneesi niin, että se RÄJÄHTÄÄ... ei vaan, maksimissaan voinet suoraan vain hajoittaa mIRC:isi, mutta ei huolta, kunhan seuraat Sanaani! Optionsissa siis, kuten yleensä, voit säätää kaikkea hassua mitä ohjelma tekee. Katsele ja testaile eri asetuksia... tosin älä #kupolissa, ok.

"Okei, kylmää tiedän, mut koska päästään irkkiin!"

Juuri ollaan tulossa siihen, hetki nyt vaan. Ensin täytä tämä ruutu, missä nyt olet. Nimi ja e-mail -kohtien pitäisi olla aika selviä, tiedät mitä laittaa. #kupoli suosii oikeita nimiä, mutta se riippuu sinusta. Huomaa, että kaikki typeryydet näissä voivat aiheuttaa pihalle lentämistä ja/tai kohteliaan huomautuksen.

Signed in Blood Seuraavana nickisi. Tämä on se, joka näkyy suoraan muille käyttäjille, kun keskustelet. Alternate on varanick, joka otetaan automaattisesti käyttöön, jos ensisijainen nick on jo varattu (yleisesti suositaan nick + alaviiva tai vastaavaa). Täydennä ne nyt sinne. Sitten voit vielä ruksittaa Invisible Moden halutessasi - näin sinut näkevät vain ne, jotka ovat kanssasi samalla kanavalla. Ihan miten tahdot. Sitten ollaan tämän sivun kanssa valmiita, joten vasemmalla olevasta listasta valitse Servers (siinä Connectin alapuolella)

Guagee, ei! Tämä sivu on se tärkein irkkiin pääsemisessä - jos ei ole oikeaa serveriä, mihin ottaa yhteyttä, ei pääse mihinkään. Noh, onneksi meillä on ne oikeat, ja kohta sinullakin.

Irc koostuu eri irc-verkoista, jotka ovat kaikki omia itsenäisiä systeemeitään, joissa on kaikissa omat kanavansa. Serverilistaa selaamalla löytyy huurja määrä eri irc-verkkoja, joilla on vastaavasti pirusti eri kanavia, mutta b2irc - jossa #kupolikin sijaitsee - puuttuu. Se pitää siis lisätä sinne itse. Paina siis "Add"-nappia.

Blank File in the memory Okei, ikkuna avautui. Nyt lisäämme systeemiin B2irc- irkkiverkon ja sinne Tampereen serverin, jonka osoite on "tampere.fi.b2irc.net". Homma on helppoa ja vaatii vain noiden muutaman tyhjän kentän täyttämistä. Ensin, Description, eli kuvaus. Mitä tähän laitat, on ihan sama. Suosittelen toki jotain simppeliä ja selkeää tyyliin "B2irc - Tampere", mutta kukaan ei estä sinua laittamasta vaikka "ZIIZ ÄLDCDISTIN ZIIDSITI IRDSKFCCCSERVRRRR ATREEELLÄÄÄ VOIIIUUASFD", jos siltä tuntuu ja uskot viikonkin päästä tietäväsi, mitä sillä tarkoitat.

Copycat Seuraavaan kenttään - IRC Server - tulee palvelimen osoite, eli tampere.fi.b2irc.net . Ports -kohta on kohdillaan ihan valmiiksi, joten hypätään suoraan Groupiin. Sama sääntö pätee tähän kuin Description -kohtaan, eli mitä haluat, mutta suositellaan jotain selkeää. B2irc on hyvä. Group määrittelee, mitkä palvelimet kuuluvat samaan ryhmään, joten pidä se mielessä, se on oltava sama kaikilla B2irc-palvelimilla, jotka mahdollisesti lisäät mIRCin listaan (tosin, jos haluat lisätä esim. ircNet-verkon palvelimen mIRCiin, käytät vastaavasti eri Group -tunnistetta, mutta tämähän oli jo selkeää) Sitten painat taas "Add"-nappia, ja rukoilet.

Den Glider In Kaikki meni hyvin, B2irc ilmestyi listaan, eikös vain! Hyvä. Nyt saat omatoimisesti lisätä myös Rovaniemen palvelimen, osoite on rovaniemi.fi.b2irc.net . Tehtävän ratkaisu on tässä. Ch-Check it out!

Righto, nyt meillä on kaksi palvelinta. Näistä kahdesta suosittelen käyttämään Tamperetta, koska se on vakaampi. Mutta pian se hetki, mitä olemme odottaneet! Ooh! Paina OK.

Kage Bunshin no Jutsu Nyt, olemme taas päänäkymässä. Jos haluat takaisin Optionsiin, se onnistuu myös tämän napin avulla. Mutta emmehän me vielä, juuri olimme, joten sen sijaan paina Connectia, eli sitä salaman näköistä kuvaketta (kts. kuva)

Oujea. Tekstiä virtaa ja ikkunoita pomppii näkyviin. Hurjaa! Tuo teksti muuten kannattaa lukea läpi ajatuksella, siinä on irc-palvelimen säännöt, joita on syytä noudattaa. Muuten käy huonosti.

Jacked in to the Matrix, mullon sitten dynaaminen IP Toinen juttu, joka tuli esiin, on siis tuo Favourites-ikkuna, johon palataan myöhemmin. Tällä hetkellä ota vain ruksi pois kohdasta "Pop up favorites..." Nyt voidaan kuitenkin katsoa, joskos päästäisiin #kupoliin ja että homma pelaa.

Okei, huijasin. Ensin saat lukea tämän, tai vähintään ne SÄÄNNÖT, tai saat syyttää vain itseäsi kun lennät kanavalta:

Kupolin IRC-sivu

Point of no Return Hallussa? Hyvä. Sitten eteenpäin. Tällä kertaa mennään ihan simppelisti, kirjoita Favorites -ikkunan ylimpään tyhjään tekstikenttään #kupoli, ja paina Join-nappia.

.
.
.


HOLY BIRTHDAYCAKE, BATMAN!
I see no-life
The Dope Show

Muista, kun tulet kanavalle, tervehdi kohteliaasti tai saatat säikyttää natiivit.
Joo, mä oon ihan kiva oikeesti

Onneksi olkoon, olet selvittänyt ensimmäisen osuuden "Vehkeet kuntoon!" Nauti nyt olostasti irkissä hetki, seuraavassa jaksossa kerromme, kuinka voit vielä ehostaa irkkikokemustasi entistä nautittavammaksi!

- End of part One -

2. Syvempää säätämistä

Nyt ollaan irkissä, mutta Opas jatkuu? Mitäs tässä nyt vielä tarvii?

Joo, perusasiat on handussa, eikä tämä osuus ole pakollinen, mutta siinä kerrotaan muutamia asioita, joilla voi yksinkertaistaa juttuja mukavasti - kiität vielä, kun omaat >10 kanavaa joilla vakituisesti oleilet.

Pidemmittä puheitta...

Get your arms around me,
Now we're going down, downtown


Okei, nyt en enää selittele niin paljon, saat hoitaa homman itse, sillä oppii parhaiten (ja en jaxa kirjoittaa paljon pidemmästi)

Laitetaan mIRC yhdistämään automaattisesti käynnistäessä, ja menemään automaattisesti kanaville. Mene Options -ikkunaan, hae listasta Connect -> Options. Haluamme, että mIRC käynnistyessään yhdistää automaattisesti, eikä näytä yhdistämisikkunaa. Säädä siis asetukset vastaamaan tätä. (Voit katsoa suosituksiani tästä)

Performia Valmis? All right, sitten säädetään Performit kuntoon. Perform on ominaisuus, jonka avulla voit suorittaa automaattisesti komentoja, kun otat yhteyden johonkin irc-palvelimeen. Käydään muutamia hyödyllisiä komentoja seuraavassa läpi, ihan muuten vain, eikä pelkästään Performiin liittyen:

/join #kanava - liittyy kyseiselle kanavalle
/part #kanava - poistuu kanavalta
/quit - katkaisee yhteyden irkkiserveriin
/whois nick - kertoo nickin tiedot
/msg nick viesti - lähettää yksityisviestin viesti nickille
/nick uusinick - vaihtaa nicknamen (ei suositella päivittäiseen käyttöön ihan selkeyden vuoksi)
/server url - vaihtaa serveriä (katkaisee yhteyden nykyiseen)
/server -m url - avaa yhteyden toiseen serveriin (vanha yhteys ei katkea tässä)

Eiköhän näillä pärjätä. Okei, se performi. Kuten sanottu, performiin voit listata kasan komentoja, jotka suoritetaan yhdistäessä serveriin X. Haluamme liittyä kanaville automaattisesti, ja ehkä vaihtaa nickin automaattisesti. Se tehdään siis, ota Perform käyttöön ruksaamalla ruksiboksi. Networks-listassa ei ole valmiina yhtään irkkiverkkoa, joten lisää B2irc sinne. Sitten vain laitat alempaan tekstiboksiin haluamasi komennot. (esimerkki) Se on siinä.

My Favorite Game Toinen mahdollisuus automaattiseen kanaville liittymiseen löytyy Favorites-valikosta, jonka suosittelen tyhjentämään ensin. Sitten käytät jälleen sitä samaa lisäysominaisuutta avataksesi lisäysikkunan, täytät tiedot oikein, tarkistat että ruksit ovat kohdillaan ja painat ok. Esimerkiksi näin, ja kappas kummaa, hyvällä tuurilla kanava ilmestyy listaan. On aivan sama kumpaa käytät, itse tosin suosin Performia, koska on kiva, että kaikki on yhdessä paikassa.

Highlight on toinen näppärä ominaisuus, joka värittää tekstin valitsemallasi värillä, jos se sisältää tietyn avainsanan. Voit säätää ne Optionsista menemällä valitsemalla nyt Connectin sijaan IRC -kohdan ja sieltä ...Highlightin.

The Script for my Requiem Ensin, laita Highlight -ominaisuus päälle. Tiedät miten. Seuraavaksi, siirry lisäysikkunaan. Additive. Ekaan kenttään voit listata termejä pilkulla erotettuna, voit valita värin, lisätä äänen.. jne. Ainakin oma nick on näppärä laittaa, niin tiedät jos jollain on asiaa tai muuta vastaavaa. Kuten aina, myös nyt löydät pienen esimerkin.

Jeespoks, loppu lähenee. Optionsin IRC-valikosta voi ruksia muutamia juttuja, katso tästä Huomaa punaisella merkitty kohta, tosin jos olet lukenut tänne asti, niin tuskinpa sillä on väliä~

Timestamp, ja osio on paketissa. Sen löydät IRC -> Messages -osiosta. Se lisää viesteihin sen lähetysajan, josta voi olla hyötyä. Ruksaa se päälle. Ok!

Tässä käytännössä vielä Highlight ja Timestamp:

Time What is Time Lil' Bloodred Ridin' Hood

Prick your finger, it is Done, the time has come for bitter things

- End of part Two -

3. Muutamia kokemusta kohottavia kikkoja

Örr, se jatkuu vieläkin??

Joo, hetki vielä. Älä huoli, tämä osio on lyhin ja täysin kosmeettinen tarjonnaltaan.

Ok, kerro.

Noh, voit vaihtaa värejä (perusskeema on ainakin ruma) ja fontteja. View -> Fonts, tai View -> Colors.

Joo, tiedän. Jotain muuta oikeasti hyödyllistä?

No eipä tässä sen kummempaa, isketään nyt pari kuvaa vielä loppuun ja se on siinä. Onnittelut!

Beautiful colors... Emmä tähän keksi mitää hauskaa, fonttei
Touch of Red, Break away

- End of part Three ja Opas -


- shinner

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste