sisällön alkuun
25.11.2017 09.40 SANASTO | KESKUSTELU | PIIRTOLAUDAT | SUOMIMANGA | RSS
 
Kupoli
"zOMG Rei!!1"

Uutis- ja etusivu

Sisältö

Keskustelu

Piirtolaudat

Impromanga 3

Yhdistys

Kupolin palvelinkodon tarjoavat Säätöyhteisö B2 ry sekä Tietovelhot Oy.

Xchat-tutoriaali: Kuinka pääsen IRC:iin?

Tutoriaalin on luonut shinner

Tutoriaali on kirjoitettu Windows Vistalla, joten ohjelman ulkonäkö saattaa poiketa minimaalisesti.

Tällä kertaa käsittelemme X-Chat -ohjelman Windows-version konffausta irkkauskuntoon. X-Chat on avoimen lähdekoodin IRC -softa, joka on monen käyttäjän ykkösvalinta tällä hetkellä. X-Chat löytyy Windowsille, Linuxeille ja Maceille.

Ohjelman virallisilta sivuilta saatava Windows-versio ei kuitenkaan ole ilmainen, vaan se pitäisi rekisteröidä 30 -päivän jälkeen. Onneksi ohjelman ollessa avointa koodia, on myös ilmaisia, täysin laillisia vaihtoehtoja olemassa. Tässä käytämme silverexin versiota, jonka löydät ilmaiseksi osoitteesta http://www.silverex.info/

Mene ylläolevaan osoitteeseen, valitse Download -namiska sivun ylälaidasta ja klikkaa linkkiä kohdassa "Latest X-Chat Installer" Lataa asennusohjelma ja aja se. Oletusasetukset ovat ihan toimivat, joten klikkaile vain nextiä (Create a Desktop Icon kandee ehkä ruksittaa) ja softa asentuu. Käynnistä X-Chat.

Ensimmäisenä pitäisi avautua seuraavanlainen ikkuna:
verkkoluettelo
Xchat on saattanut esitäyttää tiedot koneesi käyttäjänimen perusteella. Kutsumanimi -kohtaan laita nickisi. Tämä on näkyy muille keskustelijoille, vastaten siis esim. foorumitunnusta. 2. ja 3. vaihtoehto ovat vara-nickejäsi siltä varalta, jos kutsumanimesi on jo jostain syystä käytössä. Alaviivojen ja x-kirjaimien luova käyttö on todettu toimivaksi näitä muodostaessa! Käyttäjätunnuksella ei ole väliä, oikeaan nimeen kannattaa laittaa ... no, vaikka oma etunimesi. Muka-luovat ja -nokkelat U R MR GAY/kirosana -väännökset eivät anna välttämättä kovin hyvää ensivaikutelmaa käyttäjästään, joten jätetään ne muualle. No okei, U R MR GAYstä saa Nintendo-pointseja.

Kupolin kanavat sijaitsevat animeen ja muuhun vastaavaan häröilyyn keskittyneessä B2 -verkossa, jota ei löydy verkkolistasta valmiiksi, joten se pitää manuaalisesti lisätä. Klikkaa Lisää -nappia, jolloin serverilistaan ilmestyy "Uusi verkko".
uusi verkko
Anna verkolle kuvaava nimi, esim. B2irc, B2/Kupoli tai mitä vaan nyt tykkäät, ja paina enteriä. Katso, että verkko on valittuna ja klikkaa Muokkaa -namiskaa.
serverilista

Seuraavanlainen ikkuna avautuu:
serverin lisäys

Nyt tärkein osa, eli palvelimet. Palvelin -boksissa pitäisi olla valmiiksi newserver/6667 -niminen entry. Klikkaa sitä ja paina muokkaa. Pyyhi teksti backspacella ja kirjoita seuraava osoite tampere.fi.b2irc.net/6667

Paina enter. Klikkaa vielä lisää nappia, jolloin boksiin ilmestyy uusi newserver/6667 -entry. Toista äskeinen, mutta käytä nyt osoitetta rovaniemi.fi.b2irc.net/6667

Tuloksena:
yhteys rovaniemen b2irc-serverille

Seuraavaksi kanavat. Kupolin virallisia kanavia on mm. pääkanava #kupoli, piirtolautojen kanava #kupoli-oekakit jne jne. Kirjoita Avattavat kanavat -boksiin ne kanavat, joille haluat liittyä. Esim. #kupoli,#kupoli-oekakit Huom! Pilkun jälkeen ei välilyöntiä! Nyt X-Chatin yhdistäessä B2irc -verkkoon liityt automaagisesti kaikille kanaville.
kanavalista

Yhdistämiskomento, kutsumanimen salasana ja palvelimen salasana -bokseilla ei ole tässä yhteydessä virkaa, joten ne voi jättää huomiotta.

Merkistö -kohta on sen sijaan tärkeä! Oletuksena valittuna on UTF-8, mutta tämä saattaa aiheuttaa ongelmia esim. ääkkösien kanssa. Valitse siis vaihtoehto IRC (Latin/Unicode Hybrid).
merkistöasetus

Muista vaihtoehdoista kannattaa vielä klikata Yhdistä valmiiksi, kun X-Chat käynnistyy -kohta. Näin ohjelma ottaa automaattisesti yhteyden verkkoon ja liittyy kanaville. Heleppoa ku heinänteko. Tältä sen pitäisi siis loppujen lopuksi näyttää:
autoconnect-asetukset

Noniin, Xchattisi on nyt konffattu perusirkkaukseen! Klikkaa Sulje-nappulaa, ja voit Yhdistä-napilla liittyä keskusteluun!
kanava
(lavastettu tilanne)

Vasemmalla laidalla näkyy kanavasi, joita voit helposti vaihdella klikkailemalla, keskellä on varsinainen tsättiboksi ja oikealla kanavalla olevien henkilöiden nick-lista. Henkilöt, joiden nickin edessä on vihreä pallero, ovat ylläpitäjiä, joten heidän sanaansa kannattaa kuunnella jos niikseen tulee. Keltaiset pallerot taas ovat #kupolissa ns. "statussymboli" pitempään irssineille ja muutenkin hyville tyypeille, mutta muuta merkitystä niillä ei ole. Jos jonkun nick on harmaalla, kyseinen henkilö on muistanut käyttää /away -komentoa ilmaistakseen poissaolonsa (tai sitten se feikkaa) Mustalla kirjoitetut nickit ovat ehkä paikalla, mutta niistä ei tiedä.

Kanavalistassa on myös omat pikkujipponsa. Jos kanavan nimi näkyy punaisella, on siellä aktiviteettia. Sinisellä väritetyllä kanavalla jollain on asiaa Juuri Sinulle ja tämä teksti näkyy punaisella itse tsätti-ikkunassa. Ja.. eipä muuta.
#kupoli korostettu

#pelit korostettu

#pelit asiaa

Siinäpä tärkeimmät. Näillä pitäisi lähteä pelittämään ja ihan mukavasti vielä. Kommentteja ja parannusehdotuksia otetaan vastaan.

tätä sivustoa ylläpitää Anime- ja mangayhteisö Kupoli ry
tietoa - sivukartta - rekisteriseloste